500 000 de dolari de la Bill Gates pentru bibliotecile din RM

68 de biblioteci din RM vor fi dotate cu calculatoare moderne în cadrul proiectului Novateca                      

Novateca este un proiect-pilot care va dura până în noiembrie 2013. Până atunci, 68 de biblioteci din RM vor fi dotate cu calculatoare de ultimă generație care funcționează pe sistemul de operare Windows și alte softuri donate de corporația Microsoft. „Corporația Microsoft este un partener al proiectului. Compania americană va dona softuri în valoare de trei sute de mii de dolari”, ne spune Tatiana Rusu, specialist în relații publice în cadrul programului Novateca.

 

Şase centre de formare

 

În afară de aceasta, bibliotecarii sunt instruiți în utilizarea calculatoarelor. Astfel, bibliotecile vor deveni adevărate centre de informare pentru membrii comunităților. Dintre cele 68 de biblioteci dotate, șase vor deveni centre regionale de formare pentru bibliotecari. La finele lunii decembrie 2012, aceste centre au fost utilate deja cu calculatoare și cu tot utilajul necesar pentru buna funcționare a acestora. Centrele de formare se află în orașele Leova, Orhei, Ungheni, Soroca, Ceadîr-Lunga și Căușeni. La aceste centre de formare vor fi instruiți 100 de bibliotecari. Fiecare bibliotecă va primi de la două până la șase calculatoare, în funcţie de numărul de utilizatori sau cetățeni dintr-o comunitate sau alta.

 

„Biblioteca, un loc cald”

 

La 10 ianuarie, la Teatrul „Eugen Ionesco” a fost organizată o conferință de orientare a bibliotecilor locale selectate pentru etapa pilot a Programului Novateca. La conferință a participat și prima doamnă Margareta Timofti. „Bibliotecă modernă înseamnă în primul rând un loc cald, dotat cu toate cele necesare, cu un fond de carte, cu calculatoare și altă tehnică modernă. O bibliotecă modernă trebuie să ofere servicii de calitate utilizatorilor, aducându-le informație diversă. O bibliotecă modernă trebuie să fie un loc solicitat de membrii comunității”, a specificat doamna Timofti.

Bibliotecarii trebuie să se adapteze noilor cerințe

Natalia Rusu ne-a comunicat că bibliotecarii sunt foarte mulțumiți de faptul că Fundația Bill și Melinda Gates a selectat Republica Moldova pentru a beneficia de investiții. „Bibliotecarii înțeleg că este stringent să fie în pas cu lumea, e necesar să se adapteze noilor condiții. Bibliotecarii vor să se implice, vor să fie instruiți, vor să aibă aceste calculatoare pentru că așa vor fi mai activi, vor atrage mai mulți cititori. Astfel, rolul lor se schimbă în societatea în care activează”, ne-a explicat Tatiana Rusu.

Centre comunitare de informare în toată republica

Programul pilot Novateca este realizat și susținut de Inițiativa Global Libraries Bill și Melinda Gates Foundation, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), organizația non-profit IREX și corporația Microsoft.  În cazul în care programul pilot va avea succes, inițiatorii acestuia speră că vor primi finanțare pentru a implementa un proiect la nivel republican de transformare a bibliotecilor în centre comunitare de informare.

Fundația Bill și Melinda Gates

Inițiativa Global Libraries a Fundației Bill & Melinda Gates ajută oamenii să traiască sănătos și productiv. În ţările în curs de dezvoltare, fundația se concentrează pe îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei şi combaterea foametei şi a sărăciei. În Statele Unite, aceasta urmăreşte să îmbunătăţească în mod semnificativ educaţia, astfel ca toţi tinerii să aibă posibilitatea să își realizeze întregul potențial. Parte a Programului de Dezvoltare Globală, Global Libraries ajută bibliotecile publice să asigure accesul gratuit la calculatoare, Internet şi instruire pentru utilizarea acestora la potenţial maxim și transformarea bibliotecilor publice în instrumente vitale pentru îmbunătăţirea nivelului de trai a milioane de oameni.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)