5 mii de euro ar costa cetăţenia RM

pasapoarte.f.nadea roscovanuProcurorii CNA au emis mandat de arest de 30 de zile pentru doi angajaţi ai Secţiei de evidenţă şi documentare a populaţiei din Comrat. Aceştia sunt suspectaţi că ar perfecta cetăţenia Republicii Moldova pentru cetăţeni ai altor state. Potrivit unor surse, o cetăţenie a Republicii Moldova ar costa până la 5000 de euro. Este vorba deocamdată de şapte persoane originare din Federaţia Rusă şi Ucraina, care au perfectat buletine de identitate ale Republicii Moldova.

Potrivit serviciului de presă al CNA, acestea sunt date preliminarii. CNA-ul nu exclude că, pe parcursul anchetei, vor fi depistate mai multe cazuri de acordare ilicită a cetăţeniei. E primul caz de acest fel depistat anul curent. CNA-ul nu exclude că aceste cazuri sunt legate de faptul că Republica Moldova a obţinut regim liberalizat de vize cu UE, care va intra în vigoare la 28 aprilie. Cu toate acestea, CNA-ul nu este în drept să retragă cetăţenia celor care au dobândit-o fie şi în mod ilegal.

Oferte pe internet

JURNAL a găsit pe internet oferte privind acordarea „asistenţei” cetăţeniei Republicii Moldova. Potrivit anunţului, cetăţeni ai Republicii Moldova pot fi persoanele care s-au născut pe teritoriul Republicii Moldova sau persoane care au cel puţin un părinte sau un strămoş născut pe teritoriul RM; persoanele şi urmaşii acestora care, până pe 28 iunie 1940, au locuit pe teritoriul Basarabiei, nordul Bucovinei, ţinutului Herţa sau RASS Moldovenească; persoanele deportate de pe teritoriul Republicii Moldova la 28 iunie 1940; persoane care, începând cu 1990, locuiesc legal pe teritoriul Republicii Moldova.

Am format numărul indicat în anunţ şi am aflat că în cazul în care o persoană, de exemplu din Ucraina, vrea să obţină cetăţenia Republicii Moldova şi nu are legături cu acest teritoriu o poate face prin două modalităţi: să obţină un act care demonstrează că a locuit pe teritoriul RM cel puţin trei ani sau un act care ar demonstra că are rude ce au trăit pe teritoriul RM până în 1940. „Trebuie să decideţi pe ce cale mergeţi, apoi noi vă vom ajuta la perfectarea documentelor şi vă vom spune preţul”, ne-a sugerat persoana de la celălalt capăt al firului.

Ofereau cetăţenia RM

Contactat de JURNAL, Eugen Ursu, directorul Departamentului registrelor informaţionale de stat din cadrul ÎS „Registru”, ne-a comunicat că întreprinderea nu va desfăşura o anchetă internă atâta timp cât durează investigaţiile oamenilor legii. „Aşteptăm ca rezultatele anchetei CNA să fie puse la dispoziţie ca să intervenim. Cel mai probabil, persoanele date ofereau cetăţenia RM în baza căreia se perfectau buletine de identitate şi paşapoarte ale RM”.

Amintim că, la 11 aprilie curent, au avut loc mai multe percheziţii la Secţia de evidenţă şi documentare a populaţiei din Comrat. Ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au efectuat acţiuni de urmărire penală în cadrul unui dosar pornit în cazul depăşirii atribuţiilor de serviciu de către şeful secţiei şi unii subalterni ai acestuia la acordarea cetăţeniei Republicii Moldova şi perfectarea buletinelor de identitate.

Funcţionarii sunt bănuiţi că, în perioada 2012–2013, au acordat ilegal cetăţenia Republicii Moldova unor persoane străine din Ucraina şi Federaţia Rusă, perfectând, prin abuz, acte de identitate moldoveneşti.

Percheziţiile au avut loc în birourile de serviciu ale funcţionarilor, la domiciliile acestora şi în automobilele lor. Totodată, ofiţerii CNA au efectuat ridicări de documente de la Oficiul Stării Civile Comrat, care a eliberase mai multe acte necesare pentru perfectarea buletinelor de identitate.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)