5 iunie – ziua alegerilor locale

 

Vom avea alegeri locale pe 5 iunie. La propunerea fracţiunii Partidului Liberal, deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană au decis ieri ca alegerile locale să fie organizate pe 5 iunie. Fracţiunea comunistă a propus ca localele să aibă loc pe 19 iunie.

Iniţiativa de a include pe ordinea de zi a şedinţei un proiect de hotărâre care prevede stabilirea date alegerilor locale a venit ad-hoc, în timp ce deputaţii discutau legea bugetului de stat pentru anul curent. Liberalii au anunţat că nu votează documentul în lectură finală până când nu se stabileşte data alegerilor locale. Zis şi făcut. Timp de două ore deputaţii au reuşit să se adune în comisii şi să avizeze pozitiv proiectul liberalilor.

Deşi au susţinut ideea stabilirii datei alegerilor, comuniştii au propus ca acestea să fie organizate pe 19 iunie pentru ca între timp Comisia Electorală Centrală  (CEC) să reuşească să implementeze registrul electronic al alegătorului şi să opereze modificări la Codul Electoral, aşa cum şi-a propus.

„PCRM este gata mereu de alegeri, dar trebuie să ţinem cont şi de alte lucruri”, a precizat comunistul Sergiu Sârbu.

La rândul său, preşedintele PL, Mihai Ghimpu a explicat că data de 5 iunie este mai potrivită pentru că e începutul verii şi cetăţenii încă nu sunt plecaţi în vacanţă.

Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a dat asigurări că instituţia care o conduce are suficient timp la dispoziţie pentru a se pregăti de locale.  Potrivit lui Ciocan, la alegerile din 5 iunie vor candida aropximativ 100 de mii de cetăţeni. Unii pentru funcţiile de primari, alţii pentr cele de consilieri raionali, municipali sau locali.

 

M.R.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.