Goma poate trezi conştiinţa noastră adormită!

nadeaAcum, când suntem din nou la o răscruce (geopolitică), mă întreb: cât de mult ar fi schimbat mentalitatea basarabenilor, oare, mărturiile anticomunistului Paul Goma, dacă romanele-documente ale scriitorului ar fi fost introduse încă de la Independenţa R. Moldova în manualele şcolare? Generaţii întregi ar fi cunoscut adevărul terorii comuniste, ar fi învăţat din romanele lui Goma valorile umane pe care regimul sovietic ni le-a şters din memorie: curajul, adevărul, dreptatea, iubirea de neam, de limbă maternă. (Ne)Adevărul despre comunism rămâne necunoscut încă pentru o bună parte dintre noi.

Evenimentul cultural dedicat aniversării lui Paul Goma, la 2 octombrie, organizat la Liceul „Mircea Eliade” din Chişinău, ce a strâns clasele de liceu şi profesori, este un argument că generaţiile tinere doresc să cunoască adevărul acestui regim odios. Romanele scriitorului, vreo 32 la număr, prezentate de elevii din liceu, au cucerit publicul din sală. După prezentare, s-a făcut rând la romanele lui Goma, în biblioteca şcolii.

„Cerem introducerea operei lui Paul Goma în manualele şcolare!”, face apel muzeografa Nina Negru, organizatoarea evenimentului, profesoară şi bibliotecară la Liceul „Mircea Eliade”, către autorii de manuale şi Ministerul Educaţiei. Spun dascălii de română din liceu că elevii nu cunosc cine este Goma. Profesorii se străduiesc să-i promoveze opera în timpul liber al elevilor. Acest fapt, de a-l studia pe Goma în „pauze”, chiar dacă se doreşte studierea operei lui la ore, nu înseamnă oare că nu suntem liberi încă?

Poate că, de la Goma, ne-am fi molipsit de nefrică şi adevăr, şi poate că nu am fi ajuns iarăşi şi iarăşi în acest haos politic! Goma poate deveni cel mai puternic motor al conştiinţei noastre adormite! Introduceţi opera lui Paul Goma în programa şcolară!

The following two tabs change content below.