Glavan: Solicitarea a venit din partea ministrului Oleg Balan

ruxandaglavan

Ministra Sănătăţii a R. Moldova, Ruxanda Glavan, a reacţionat pe Facebook la materialele publicate în presă despre faptul că ar fi participat la o întâlnire aranjată de magistratul român Dan Anton, arestat de Direcţia Naţională Anticorupţie din România. Ea subliniază că întâlnirea cu “potenţialii investitori intalieni” ar fi fost aranjată de ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan. Publicând nişte acte privind această întâlnire, Glavan a menţionat să se consideră un ministru “incomod”. 

La 23 septembrie curent, în cadrul Ministerului Sănătății, împreună cu secretarul de Stat, am avut o întâlnire cu un potențial grup de investitori italieni. Menționez că solicitarea a venit din partea ministrului Oleg Balan. Din componența delegației Fondului de Investiții Italian (așa s-au prezentat) făceau parte mai multe persoane și Victor Leșan avocat (dar și colegul de grupă al ministrului Oleg Balan).

Timp de 10 minute, ei mi-au prezentat un proiect despre un potențial grand de investiții nerambursabile în sistemul de sănătate al Republicii Moldova. De asemenea, ei au prezentat mai multe materiale și chiar proiectele cum ar arăta aceste spitale. În cadrul discuției, au spus că pe parcursul ultimului an au încercat să colaboreze cu mai multe autorități publice locale, pe care i-au convins despre necesitatea și posibilitatea de a investi în raionul lor, iar cinci orașe (Rezina, Cahul, Râșcani, Comrat, Edineț) au încheiat contracte de colaborare pentru a deschide spitale cu capacitatea de 500 de locuri.

În paralel, au prezentat un program de investiții în Republica Moldova pentru construcția a mai multor spitale de 500 de paturi fiecare având valoarea de peste 150 de milioane de euro. Pentru mine, a fost dubioasă această propunere de a investi în țara noastră așa sume mari de bani. În consecinţă, am pus întrebări suplimentare, și anume de ce nu au făcut scrisoare oficială către Guvernul Republicii Moldova? De ce nu au mers la Ministerul Finanțelor ? Atunci mi s-a spus că vor reveni cu precizări suplimentare.

La 29 septembrie 2015, au trimis o scrisoare oficială Ministerului Sănătății în care se nota ‘…România vă roagă să precizați dorința Dvs. de a emite un SG, ratificat de o Bancă Europeană, cu o valoare de 2,5 miliarde, valoare corespunzătoare contractelor existente în Cahul, Rezina, Edineț, Râșcani și Comrat’.”

 

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău