Moldovenii iau cu asalt litoralul românesc

sighisoara.f.nadea roscovanu„Ar fi bine ca şi statul român să se implice mai mult. Dacă România se va promova puternic în Republica Moldova, anul viitor litoralul românesc ar putea primi 100.000 de turişti moldoveni”!

Din luna aprilie, moldovenii pot călători fără vize în UE, iar acest lucru a dus la creşterea fluxului de turişti în Europa. În plină vară moldovenii aleg să-şi petreacă vacanţa la mare, iar litoralul românesc este cel mai apropiat şi tot mai atractiv. Voyage Center Philipsky Tour din Republica Moldova ne asigură că în acest an în România îşi vor petrece vacanţă peste 20.000 de moldoveni. Turiştii moldoveni preferă partea sudică a litoralului românesc şi astfel ar putea contribui la creşterea generală a fluxului turistic în această zonă. În timpul sezonului estival, după litoralul Mării Negre, turiştii moldoveni mai preferă traseele montane (Valea Prahovei, Slănic Moldova etc.), lacurile sărate, staţiunile balneare, Transfăgărăşanul, Transalpina şi circuitele prin oraşe.

Din cauza conflictului din Ucraina, moldovenii aleg în acest an alte destinaţii pentru vacanţe. Una dintre acestea este România, care până în acest an nu se bucura de foarte mulţi turişi din RM. Până la ora actuală, peste 4000 de turişti din Republica Moldova au achiziţionat sejururi pentru litoralul românesc. Numărul de persoane poate fi şi dublu deoarece mulţi merg cu maşinile personale. „Noi pentru prima oară mergem la mare în România. Ne ducem cu maşina personală la Costineşti”, ne spune Victoria Ghenghea. Numărul s-a dublat în acest an datorită faptului că cetăţenii noştri pot călători în UE doar cu paşaportul biometric. „Am ales România deoarece e simplu să mergi cu paşaportul biometric. Prima dată am fost la mare în România cu vreo 12 ani în urmă la Năvodari, și acum în Eforie Nord. Condițiile s-au îmbunătățit. Diferența se vede cu ochiul liber. S-a modernizat infrastructura și s-a îmbunătățit service-ul. Prețurile spre mirarea mea au fost destul de bune. O pizza – 16 roni. O bere – 5-6 roni. O cină în doi – în jur de 70 roni. Am întâlnit şi mulţi cetăţeni din RM, dar, spre mirarea mea, am văzut şi mulți nemți, italieni”, ne povesteşte Dumitru Munteanu, proaspăt revenit de la mare.

„România ar trebui să se promoveze mai mult în RM”

Pentru ca numărul de turişti moldoveni care se odihnesc în România să crească, este nevoie de mai multă promovare a turismului, mai ales din partea României. „Dacă România se va promova puternic în Republica Moldova, anul viitor litoralul românesc ar putea primi 100.000 de turişti moldoveni. Numărul de turişti din Republica Moldova este deja foarte mare, ţinând cont că în iunie vremea a fost în mare măsură nefavorabilă. Numai Voyage Center Philipsky Tour asigură opt curse săptămânale cu autocarul în perioada 1 mai – 1 octombrie pentru litoralul românesc, în ziua de vineri operându-se două curse. Suplimentarea a fost introdusă recent, datorită cererii mari”, subliniază Alex Filipski, director general al Voyage Center Philipsky Tour din Republica Moldova. Soluţia este mai multă publicitate din partea României în RM, deoarece turiştii moldoveni sunt foarte influenţaţi de publicitatea outdoor, pe panouri. În Chişinău acest tip de publicitate este mult mai ieftin decât în România, ajungând la 400 de euro pe lună per panou. Bulgaria şi Turcia se promovează de ani de zile la noi în ţară, prin publicitate outdoor şi în mass-media.

„Nu avem oferte pentru România, din lipsă de clienţi”

Sunt şi multe agenţii care se plâng că nu au clienţi interesaţi de litoralul românesc. „Sincer, nu promovăm călătoriile în România, deoarece nu se cumpără. Moldovenii aleg Bulgaria, deoarece, ca preţ şi calitate, ofertele sunt avantajoase”, ne comunică Irina, de la o agenţie de turism. Alte agenţii de turism ne-au spus că România este scumpă pentru turiştii moldoveni, şi de ani buni au scos din vânzare ofertele pentru această ţară, deoarece s-au confruntat cu mulţi clienţii nesatisfăcuţi. Anatol Firotinschi, director al unei agenţii de turism din Chişinău, relatează că deja de patru ani încearcă să trimită turişti moldoveni la odihnă în România şi nu reuşeşte. „Nu prea merg vânzările, serviciile sunt de proastă calitate şi sunt scumpe, şi nu avem clienţi. Eu sunt de părerea că România ar trebui să facă nişte reduceri pentru cetăţenii noştri, şi cred că ar fi mai mulţi doritori”, concretizează acesta.