4 milioane de inimi vor bate la unison în meciul cu Ungaria

FOTBAL // Tricolorii vor să repete isprava din 2007, când au învins cu 3-0 Ungaria

Naţionala s-a impus cu 2-0 în faţa selecţionatei Finlandei. Acest succes, catalogat de presa internaţională drept o surpriză, s-a datorat în primul rând celor peste 11.000 de suporteri prezenţi pe arena „Zimbru”, dar nu în ultimul rând fotbaliştilor lui Gabi Balint. Îmbărbătaţi de preşedintele FMF, Pavel Ciobanu, şi de antrenor, tricolorii au căpătat încrederea în forţele lor, pierdută în mandatul lui Dobrovolski, şi au demonstrat că se pot bate de la egal la egal cu orice adversar. Totuşi selecţionerul Balint nu vrea ca fotbaliştii săi să se îmbete cu apă rece şi vrea în rezultat bun în meciul de astăzi cu Ungaria.

11.000 de inimi au bătut la unison pe „Zimbru”

Cu 20 minute înainte de începerea primului meci oficial din 2010 pentru naţionala noastră, arena „Zimbru” era plină. La intonarea imnului de stat 11.000 de voci au cântat alături de tricolor. Celor prezenţi li s-a făcut pielea de găină în acele clipe pentru că prima dată stadionul „Zimbru” a fost arhiplin. Balint bănuia că la meci vor asista aproximativ 7000 de spectatori, exact ca la meciul amical cu Georgia, dar când a ieşit din tunelul arenei a rămas surprins. „Vreau să le mulţumesc fanilor pentru că au fost prezenţi în număr mare şi ne-au dus spre victorie. Publicul a fost extraordinar şi în mare măsură şi lui i se datorează această victorie din primul meci al preliminariilor Campionatului European din 2012”, a spus Balint la finalul meciului.

I-am dominat pe finlandezi

Fără vedetele Armaş şi Golovatenco, dar cu căpitanul Alexandru Epureanu în teren, naţionala R. Moldova a început în trombă meciul. Fostul jucător al lui Ajax, Litmanen, şi al celor de la Liverpool, Hyypia, nici nu au fost observaţi în teren. Viorel Frunză a putut marca chiar în primele minute ale jocului, dar a greşit ţinta. Momentul-cheie al partidei s-a consumat în minutul 36 al partidei. Frunză a preluat perfect un balon la 25 metri de poarta finlandezilor, iar fostul fundaş de la Liverpool, Sami Hyypia, nu a avut altă soluţie decât să faulteze. Fără să ezite prea mult, arbitrul întâlnirii i-a arătat cartonaşul roşu căpitanului finlandezilor.

Goluri de generic pentru tricolori

Cu un om în minus, finlandezii au trecut în apărare şi mizau să conserve rezultatul de 0-0. Se părea că vor reuşi acest lucru, mai ales că fotbaliştii noştri nu au arătat prea mult la finalizare. Balint a sesizat că minutele se scurg în favoarea finlandezilor şi a decis să facă prima schimbare. Acesta l-a scos din teren pe Nicolae Josan, iar în locul acestuia a intrat Alexandru Suvorov. Peste zece minute, fostul jucător al celor de la FC Sheriff a transformat impecabil o lovitură de la 20 de metri, fără şanse pentru portarul advers. Tribunele au explodat, iar fotbaliştii lui Balint au tăbărât pe marcatorul primului gol al naţionalei în aceste preliminarii. Era minutul 69, iar experimentatul Gabi Balint i-a îndemnat pe ai săi să rămână concentraţi. Tricolorii anume asta au făcut şi au continuat să-i sufoce pe fundaşii finlandezi.

Anatol Doroş a şutat violent pe poartă, dar portarul finlandez a reuşit să respingă. Totuşi acelaşi Doroş nu a vrut să rămână dator fanilor şi a luat pe cont propriu o acţiune finalizată cu gol. Şutul său de la 18 metri a trecut de un fundaş, da şi de nefericitul Fredrikson. La acest scor, nimeni nu mai credea că finlandezii pot reveni. Chiar şi aşa, Balint i-a certat pe jucătorii săi pentru faptul că nu au fost concentraţi în minutele de prelungire, când finlandezii au ratat o şansă de a reduce din handicap.

Balint: Finlanda e la acelaşi nivel cu noi

Selecţionerul a spus la finalul meciului că nu a rămas surprins de rezultat pentru că Finlanda nu este peste Moldova ca valoare. Acesta a remarcat dăruirea jucătorilor săi pe teren. „Am obţinut o victorie de moral. Noi am avut cinci-şase ocazii şi meritam să câştigăm. Echipa mea a jucat cu doi atacanţi pentru prima dată, iar acest lucru i-a surprins pe finlandezi. Ei credeau că vom presta un joc de expectativă, dar nu a fost aşa. Nu mi se pare un rezultat surprinzător, chiar dacă finlandezii au jucători cu renume. Până la eliminarea lui Hyypia, noi am avut două ocazii de a marca, iar ei niciuna. Jucătorii mei sunt foarte tehnici şi au un control foarte bun al balonului. În plus, sunt foarte mulţumit de jucătorii care au intrat la schimb, aici a fost făcută diferenţa”, a menţionat Balint.

Laude pentru „psihologul” Balint

Tricolorii sunt mai mult decât mulţumiţi pentru faptul că preşedintele FMF, Pavel Ciobanu, a reuşit să-l convingă pe Balint să preia naţionala R. Moldova. Aceştia spun că succesul se datorează în primul rând antrenorului care ştie să scoată ce-i mai bun din ei. „Rolul antrenorul a fost determinant în meciul cu Finlanda. El ne-a redat încrederea care ne-a lipsit până acum şi a ales cel mai bun 11 pentru acest meci”, a spus Epureanu. Căpitanul a fost completat de marcatorul celui de-al doilea gol, Anatol Doroş: „Gabi Balint este un bun psiholog. El ne-a insuflat că nu suntem inferiori adversarilor noştri, ci doar trebuie să avem încredere în noi şi să jucăm cu dăruire. De asemenea, antrenorul şi conducerea FMF au făcut tot posibilul să avem condiţii foarte bune ca să pregătim acest meci. Nu în ultimul rând pentru această victorie sunt «vinovaţi» suporterii care ne-au împins din spate”.

Bucurie pentru 12 de ore

Imediat după fluierul final, Balint şi staff-ul său tehnic au început pregătirea pentru meciul de astăzi cu Ungaria. „Bucuria este scurtă pentru că ne aşteaptă un meci foarte greu cu Ungaria. I-am văzut în meciul amical cu Anglia şi sunt foarte buni. Bineînţeles că voi adopta o altă tactică pentru acest meci. O să fac unele schimbări în echipă”, a punctat selecţionerul, lăsând să se înţeleagă că şi un rezultat de egalitate ar fi bun pentru naţionala noastră.

Să rămânem modeşti în continuare

Anatol Doroş este de părere că meciul cu Ungaria va fi mai greu, iar coechipierii săi trebuie să uite foarte repede de victoria cu Finlanda. „Trebuie imediat să coborâm cu picioarele pe pământ şi să lăsăm nasurile jos. Pentru a continua seria de rezultate bune, trebuie să rămânem la fel de modeşti ca până acum”, a punctat atacantul. La rândul său, Alexandru Suvorov, marcatorul primului gol al naţionalei, a spus că victoria cu Finlanda nu va fi frumoasă dacă nu se va solda cu un rezultat bun şi meciul de astăzi cu Ungaria.

Ghimpu despre Suvorov: mai bine Ştefan cel Mare

Prezent la meciul naţionalei, preşedintele Mihai Ghimpu a purtat noroc naţionalei noastre. Rugat să spună cine au fost marcatorii noştri din meciul cu Finlanda, Ghimpu s-a poticnit. „Spiridon a marcat? Da, Suvorov. Acum mi-am amintit. Atunci când a marcat, am zis că mai bine îi şedea dacă se numea Ştefan cel Mare. Doroş este al doilea marcator. Important este că, prin victoria repurtată, lotul naţional a oferit un spectacol magic pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, dăruindu-le o seară de bucurie şi speranţă într-un parcurs excelent în preliminariile Campionatului European de Fotbal care va avea loc în 2012 în Polonia şi Ucraina”, a spus Ghimpu.

Pronosticul preşedintelui cu Ungaria: 2-0 sau 2-1 pentru noi

Preşedintele interimar a ţinut să-i petreacă pe tricolori în Ungaria. Pentru prima dată în istorie, un preşedinte a fost prezent la aeroport şi i-a încurajat pe fotbaliştii noştri. Acesta i-a transmis căpitanului echipei, Alexandru Epureanu, drapelul de stat, menţionând că prezenţa permanentă a tricolorului în lot va constitui încă un imbold pentru jucători să-şi depună toate eforturile pentru a obţine victorii în meciurile cu adversarii. „Sunt convins că aceleaşi emoţii de bucurie le vom trăi şi după partida cu Ungaria în care veţi obţine o nouă victorie”, a menţionat şeful statului. Solicitat de ziarişti să facă un pronostic pentru meciul cu Ungaria, Mihai Ghimpu a spus că reprezentativa Republicii Moldova va obţine o victorie cu scorul de 2-0 sau 2-1.
În celelalte meciuri din grupă, Olanda a trecut cu scorul de 5-0 de San Marino, iar Ungaria a pierdut în deplasare cu 2-0 în faţa Suediei.

Meciul dintre naţionalele Ungariei şi Republicii Moldova va avea loc astăzi, începând cu ora 21.30.

Epureanu a devenit tătic înaintea meciului cu Finlanda

Căpitanul echipei naţionale, care a devenit tătic înaintea meciului cu Finlanda, i-a dedicat victoria fiului său. Alexandru Epureanu nici nu a reuşit să-şi vadă băieţelul, deoarece se afla în cantonament. Acesta nu şi-a văzut băieţelul nici după meciul cu Finlanda. „Medicii nu mi-au permis să intru şi să-mi văd soţia şi copilul. Când o să mă întorc din Ungaria, voi avea posibilitate să-i văd. Deocamdată nu ne-am gândit ce nume o să poarte, important este să fie sănătos”, a spus Alexandru. Marcatorul celui de-al doilea gol, Anatol Doroş, i-a dedicat golul copilului căpitanului său. Acesta, împreună cu Alexandru, dar şi cu alţi coechipieri, a mers la marginea terenului şi au mimat că leagănă un copil, asemenea brazilianului Bebeto care a făcut un asemenea gest la Campionatul Mondial din 1994.

Ultima victorie a naţionalei R. Moldova într-un meci oficial, excluzând meciul cu Finlanda, este anume împotriva Ungariei. Victoria cu 3-0 a fost repurtată în preliminariile campionatului European din 2008 şi s-a produs pe 17 noiembrie 2007. În acel meci au marcat Igor Bugaiov (min. 12), Nicolae Josan (min. 22) şi Sergiu Alexeev. Epureanu, Eugen Cebotari, Josan, Bulgaru, Bordian, Namaşco şi Bugaiov sunt unicii jucători din actualul lot al lui Balint care au fost prezenţi pe teren în acel meci. Un alt moment important, consumat în acel meci, a fost titularizarea lui Stanislav Namaşco în poarta tricolorilor. Namaşco a reuşit un meci foarte bun şi de atunci a devenit portarul numărul unu al echipei naţionale a R. Moldova.

Vitalie HADEI