„Salonul de primăvară”, la cea de-a 24-a ediţie

Neobosita pictoriţă Eleonora Romanescu

Neobosita pictoriţă Eleonora Romanescu

În perioada 20 martie – 6 aprilie, la Centrul expozițional C. Brâncuși se desfășoară expoziția „Salonul de Primavară”, aflată la ediția a 24-a. În cadrul acestui salon, 118 artiști plastici și-au expus lucrările de pictură, sculptură și artă decorativă. În amalgamul de creații, executate în diverse tehnici: pictură de şevalet, ulei şi creion, predomină o atmosferă primăvăratică, lucrările cu note pascale pregătindu-ne de marea sărbătoare.

Directorul Centrului expozițional, Mihail Mungiu, pictor și critic de artă, ne-a spus că expoziția este una tradițională, la care participă atât membrii Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, cât și stagiari și studenți ai Academiei de Arte. „Spre deosebire de anii precedenți, expoziția curentă se desfășoară fără concurs, acest fapt stimulând extinderea cercului de participanți”, afirmă Mihail Mungiu. Directorul ne mai spune cu regret că, în Republica Moldova, arta este mai puțin înțeleasă și apreciată, din acest motiv ușile centrului sunt deschise de puțini vizitatori, dar care sunt dornici să admire creațiile artiștilor plastici autohtoni.

„E o expoziție deosebită de altele, pentru că sunt expuse lucrări expresive și interesante din punctul de vedere al compoziției, care bucură inima și sufletul publicului”, crede Olga Cristov, una din vizitatoarele expoziției.

Autorii susțin că lucrările lor inspiră oamenii să cunoască arta și să o interpreteze prin prisma imaginației lor. „Fiecare expoziție descoperă talente tinere care dau dovadă de inspirație și silință, acești boboci merită să fie susținuți și încurajați să meargă înainte, dar cu, părere de rău, la expoziția curentă am observat și lucrări care nu prezintă nici un interes pentru public, făcute de mântuială, care cer mai multă imaginație și mai multă muncă. Cu toate acestea, mă bucură faptul că majoritatea participanților sunt tineri, aceasta demonstrează că arta în Republica Moldova va avea un viitor frumos”, a remarcat pictoriţa Eleonora Romanescu. De aceeași părere este și Timotei Bătrânu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, care menționează că, „pe an ce trece, artiștii cresc în plan artistic, iar tinerii se mobilizează tot mai mult, iar anul acesta se constată un aflux de tineri participanți cu lucrări reuşite”.

Unii vizitatori rămân încântați de creaţiile expuse și doresc să le achiziționeze. Directorul Centrului expozițional a precizat pentru doritorii de a cumpăra o lucrare că prețul unei picturi variază între 50 și 1000 de euro sau chiar 2000 de euro.

Liuba Zaiţ, stagiară