37 de judecători și procurori urmează a fi acționați în judecată

justitie (8)

37 de judecători și procurori de la judecătoriile de circumscripție, curțile de apel, Curtea Supremă de Justiție sau Procuratura Generală, care au emis hotărâri definitive în cazurile în care Republica Moldova a pierdut la CEDO vor fi acționați în judecată, transmite radiochisinau.md.

Aceștia urmează să achite din banii proprii despăgubirile dictate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Potrivit ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, în acest fel, se dorește responsabilizarea funcționarilor din sistemul de justiție și racordarea normelor naționale de drept la cele internaționale. “Lansăm acțiuni civile de regres asupra persoanelor fizice care ocupă funcții înalte în structurile de stat, acțiunile cărora au încălcat prevederile Curții Europene pentru Drepturile Omului. Aceste persoane vor fi acționate în judecată și vor trebui să achite prejudiciul cauzat”, a declarat ministrul Cebotari în cadrul unui briefing.

Potrivit lui Cebotari, sunt vizate în special cauze ce țin de violență domestică, detenție preventivă ilegală, sechestrarea bunurilor personale sau divulgarea datelor cu caracter personal. Ministerul Justiţiei va înainta astfel de acțiuni pe fiecare caz pierdut de Republica Moldova în instanțele internaționale și așa va fi de fiecare dată când vreun judecător va adopta o decizie care contravine normelor de drept”, a mai menționat ministrul Justiției.

Lista funcționarilor vizați urmează a fi publicată și reînnoită permanent pe pagina web a Ministerului Justiției.