27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România, declarată sărbătoare naţională peste Prut

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare naţională. Se întâmplă astăzi, 27 martie, când sărbătorim 99 de ani de la Unirea din 1918. „Legea promulgată are o semnificaţie deosebită, aceea de marcare a acestui moment important din istoria României. Cu prilejul zilei de 27 martie, preşedintele României, Klaus Iohannis, le transmite tuturor românilor cele mai calde urări”, se menţionează într-un comunicat de presă al Preşedinţiei române, scrie jurnal.md.

România anunţă în acelaşi timp că rămâne pe deplin angajată în sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova. „Integrarea europeană a R. Moldova reprezintă, conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, un obiectiv naţional de politică externă, acesta fiind asumat formal inclusiv în Declaraţia privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi R. Moldova pentru integrarea europeană a R. Moldova din 2010. Integrarea europeană este singurul drum care poate oferi un viitor prosper cetăţenilor Republicii Moldova. Acest obiectiv comun al R. Moldova şi al României poate fi realizat doar printr-un profund proces de reforme, printr-o modernizare cuprinzătoare a statului şi instituţiilor sale, în conformitate cu valorile şi standardele europene, proces pe care România îl sprijină ferm”, se mai spune în comunicatul emis de Palatul de la Cotroceni.

Sfatul Ţării de la Chişinău a hotărât, pe 27 martie 1918, Unirea Basarabiei cu România. Acest act istoric a deschis procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureş şi Crişana au decis, la rândul lor, Unirea cu ţara, evenimentul de constituire a statului român modern al cărui centenar îl vom sărbători anul viitor.

The following two tabs change content below.
Avatar

Jurnal de Chișinău

Avatar

Ultimele articole de Jurnal de Chișinău (vezi toate)