Încă un soldat adus în sicriu din zinc acasă

Anatol Filipciuc: „Oleg mi-a spus că superiorii îl trezeau noaptea, îl obligau să fugă şi îl băteau”

Oleg Filipciuc, tânărul care a fost găsit strangulat acum trei zile în vecinătatea bazei de instruire militară Bulboaca, a visat mult timp să ajungă soldat. Făcând parte dintr-o familie cu un singur părinte, tânărul putea fi absolvit de serviciul militar. Şi totuşi a insistat pe lângă tatăl său să-i permită să facă serviciul militar.

Pe 16 iulie ar fi împlinit jumătate de an de când a îmbrăcat uniforma militară. Ieri, sicriul cu corpul neînsufleţit al tânărului a fost întâmpinat de tot satul în curtea casei părinteşti a acestuia din localitatea Bezida, comuna Bogdăneşti, Briceni.

La insistenţa familiei, sicriul a fost descoperit. Atât rudele, cât şi locuitorii satului prezenţi în curtea casei familiei Filipciuc spun că au fost şocaţi să vadă urme de vânătăi şi tăieturi pe mâini şi picioare. La insistenţa tatălui şi a primarului localităţii, Victoria Milenco, la faţa locului a fost chemat procurorul de la Procuratura Briceni. Sicriul a fost transportat la Edineţ pentru efectuarea unei noi expertize medico-legale.

Nu cred că tânărul s-a sinucis

Conform certificatului de deces care însoţea sicriul, tânărul ar fi decedat de „asfixie mecanică”. „Nici familia, nici oamenii care ne-am adunat în jurul sicriului nu putem crede că acest tânăr s-a sinucis, iar dacă s-a întâmplat aşa ceva, a avut motive serioase care l-au determinat să facă acest pas. E o bătaie de joc de această familie, să i-l aducă în halul în care a fost adus şi fără nicio explicaţie”, a declarat pentru JURNAL primarul comunei Bogdăneşti, Victoria Milenco, ce a alertat autorităţile şi s-a oferit să însoţească sicriul la a doua expertiză.

„S-a plâns că este umilit”

Potrivit rudelor, prima oară tatăl băiatului, Anatolie Filipciuc, a fost chemat la procuratură şi informat că băiatul său ar fi dezertat. Acesta nu crede, deoarece însuşi fiul său a vrut să ajungă acolo şi nu ar fi putut dezerta. La scurt timp a fost anunţat că fiul lui a fost găsit mort în ştreang nu departe de baza de instruire militară de la Bulboaca. Frânt de durere, bărbatul şi-a sunat fiul mai mare în baza militară unde face acesta serviciul şi l-a anunţat despre moartea fratelui.

Am luat legătura cu Anatol, cel mai mare dintre fraţi, când sicriul a fost scos din ogradă şi dus la Edineţ pentru cea de-a doua expertiză. „Oleg a vrut mult în armată, dar când ne-am întâlnit s-a plâns că acolo îşi bat joc de el. Mi-au spus că locotenenţii îl trezeau noaptea, îl fugăreau, îl băteau. În februarie avea mâna frântă. A stat în spital, dar a refuzat să-mi spună ce i s-a întâmplat. Nu cred că s-a sinucis. Vrem un singur lucru, să fie traşi la răspundere cei care şi-au bătut joc de el până l-au distrus”, ne-a spus Anatol.

Expertiza repetată

Vecinii familiei Filipciuc ne-au informat că mama băieţilor a decedat cu mai mulţi ani în urmă, fiind bolnavă de cancer. „Cei patru băieţi au crescut sub ochii noştri. Sunt muncitori, au vacă, lucrau pământul. Oleg era colegul de clasă al fiului meu. Suntem foarte revoltaţi de ceea ce s-a întâmplat. Şi cu fiii noştri s-ar putea întâmpla aşa ceva. Dacă n-ar fi fost o familie vulnerabilă, autorităţile ar fi avut o altă atitudine, astfel însă nimeni nici măcar n-a încercat să discute cu ei”, a spus una din vecine care s-a prezentat Olga.

Procurorul din raionul Briceni care s-a deplasat la faţa locului, Ina Fincovscaia, a refuzat să ofere detalii despre caz. Medicul legist de la Edineţ a informat familia că tăieturile de pe corp sunt urme ale primei expertize medico-legale efectuată la Chişinău şi a reiterat că tânărul a decedat în urma asfixiei.

Svetlana COROBCEANU

 

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu