25 de ani pierduţi//Vasile Nedelciuc: „E greu de imaginat că vom putea edifica fără România un regim democratic”

vas neFoto:europalibera.org  

În ajunul împlinirii a 25 de ani de la proclamarea independenţei R. Moldova, JURNAL de Chişinău continuă chestionarul cu oameni politici şi intelectuali în care aceştia sunt rugaţi să răspundă la următoarele întrebări:

1) Cum apreciaţi perioada scursă de la 27 august 1991 până acum?

2) Ce drepturi au dobândit în cei 25 de ani românii din R. Moldova?

3) Ce viitor întrevedeţi pentru entitatea statală R. Moldova?

În acest număr publicăm răspunsurile fostului preşedinte al R. Moldova, Mircea Snegur, ale preşedintelui Asociaţiei pentru Politică Externă, preşedinte al Consiliului de administraţie a Companiei „Endava Moldova”, Vasile Nedelciuc, şi ale preşedintelui PPEM, Iurie Leancă.

snegur-1024x680 tribuna md

Foto:tribuna.md

Mircea Snegur: 1) Pozitiv. R. Moldova s-a constituit şi s-a consolidat ca stat suveran şi independent, democratic, bazat pe drept, cu propriile simboluri naţionale, cu propriul sistem de securitate şi cu o economie liberă, de piaţă. Suntem recunoscuţi de toată lumea, devenind membri plenipotenţiari ai tuturor organismelor internaţionale. În acelaşi timp, încă nu au fost atinse scopurile pe dimensiunea social-economică, din această cauză, nivelul de trai al populaţiei lasă mult de dorit, acesta este cel mai regretabil aspect al istoriei noastre recente.

2) Toate. Una dintre primele hotărâri ale Parlamentului R. Moldova a fost aderarea Republicii Moldova la Declaraţia universală a drepturilor omului. Consider că acestea se respectă în R. Moldova. În perioada de după proclamarea independenţei, cetăţenii se bucură de toate drepturile fixate în Constituţie – la muncă, la studii, la proprietate, la liberă exprimare, la liberă circulaţie, inclusiv în ţările Uniunii Europene etc.

3) Viitorul nostru este în Uniunea Europeană, de aceea pentru apropierea acestei perspective, atenţia principală a guvernării trebuie îndreptată spre implementarea Acordului de Asociere a R. Moldova la UE.

nedelciuc

Vasile Nedelciuc: 1) Din păcate, anii care s-au scurs de la momentul declarării independenţei R. Moldova până astăzi nu au adus rezultatele pe care le-au aşteptat nu numai cei care au votat Declaraţia de Independenţă, dar şi cetăţenii care au protestat ani în şir în piaţă. R. Moldova rămâne în continuare în zona gri, sub influenţa, în mare parte, a Moscovei, rămâne  controlată foarte mult de oligarhi, de grupuri de interese, de politicieni care, de cele mai multe ori, urmăresc interesele proprii, şi nu cele naţionale. Nu am reuşit să ne apropiem de România, de fraţii noştri de dincolo de Prut, în măsura în care să putem realiza ceva împreună. Nu am reuşit să creăm condiţii acceptabile pentru tineri ca aceştia să nu pornească pe calea exodului, majoritatea populaţiei rămâne în continuare nostalgică după vremurile de odinioară. Cei tineri şi talentaţi fie că pleacă în afară, fie că îşi caută de interesele lor şi nu mai vor, în mod deschis şi hotărât, să răstoarne regimul impopular şi nereprezentativ.

Cei 25 de ani sunt mai degrabă un eşec decât o dezvoltare. Şi spun acest lucru cu foarte mare regret deoarece sunt unul dintre cei care am votat Declaraţia de Independenţă, sunt unul dintre cei care am muncit mulţi ani în Parlament pentru a schimba în bine situaţia din ţară.

După aceasta, peste 15 ani, lucrez în sectorul privat şi încerc de aici să fac unele lucruri, cu toate acestea, nu sunt deloc satisfăcut şi tot mai mult regret că nu am fost în stare noi, cei din 1991, să mobilizăm oamenii ca să alegem o altă cale de dezvoltare pentru R. Moldova.

2) Drepturile noastre, ale românilor moldoveni, sunt în continuare sub nivelul civilizaţiei din cauza că majoritatea populaţiei fie că nu a înţeles, fie că a fost manipulată ca să perpetueze la conducere grupuri de persoane care au urmărit alt interes decât interesul populaţiei băştinaşe. Regret foarte mult că, având deja, fără Transnistria, circa 78 la sută de populaţie de origine românească în Basarabia, nu avem până astăzi proiecte de anvergură cu România, nu am realizat măcar o integrare culturală între cele două maluri ale Prutului şi aici ne putem referi la mass-media, inclusiv canalele digitale. Nu avem linie de alimentare cu curent electric, nu avem o linie de cale ferată cu ecartament european, nu avem mai multe poduri pe râul Prut ca să putem comunica. Într-un fel, la această întrebare pot să răspund că nu am obţinut prea multe, chiar dacă putem călători acum mai liber cu paşapoartele moldoveneşti în spaţiul european. Şi aceasta deoarece drepturile unui cetăţean nu constau doar în posibilitatea de a călători în afară şi a ieşi în piaţă să manifesteze, ci posibilitatea de a putea exista decent în propria ta ţară, posibilitatea să asiguri copiilor tăi o educaţie bună şi să poţi comunica, liber şi la nivel, cu confraţii tăi, să poţi apela la o instanţă de judecată ca să obţii dreptate atunci când ţi se încalcă drepturile. Or acestea nu sunt întru totul respectate sau prost respectate. În consecinţă, nu am reuşit mare lucru.

3) În contextul convulsiilor din spaţiul european, populaţia Republicii Moldova, care este în majoritate de origine românească, rămâne în continuare ruptă de Patria-mamă, este ruptă din trupul din care îşi poate asigura stabilitatea şi existenţa în timp. În asemenea condiţii, nu poate face faţă provocărilor şi riscurilor care se trag din moştenirea pe care o avem de la vechiul regim. Fiind separaţi de România, rămânem foarte vulnerabili. Este greu de imaginat că vom putea de sine stătător, fără România, să edificăm aici un regim democratic în care să fie respectate drepturile băştinaşilor. Cei care au controlat acest teritoriu, având suportul din exterior al Rusiei, beneficiind de instabilităţile regionale, de capacităţile de plată mici ale cetăţenilor, vor domina în continuare acest spaţiu şi nu vom putea ajunge la o bunăstare în sensul adevărat al cuvântului. Numai integrându-ne până la unire cu fraţii noştri, urmând cursul european, apropiindu-ne de standardele europene, vom putea asigura pas cu pas o bunăstare şi un viitor în această zonă. Altminteri instabilitatea va continua ca şi exodul celor tineri şi talentaţi, neîncrederea în propriul viitor va persista, şi nu ai cum să construieşti pe un tărâm atât de plutitor ceva care să dăinuie în timp.

leanca

Iurie Leancă: 1) Euforia obținerii independenței s-a lovit de zidul realităților, iar Republica Moldova nu a reușit să dezvolte un proiect de țară. În mare măsură, cei 25 de ani au fost consumați pentru lupte politice, cetățeanul fiind lăsat în voia sorții cu problemele și nevoile sale. Dacă nu schimbăm radical și urgent lucrurile, ne vom trezi cu o Moldovă depopulată și fără viitor.

2) Nu avem prea multe lucruri cu care ne putem lăuda în raport cu cetățenii Republicii Moldova, dar unul merită cu siguranță menționat – liberalizarea regimului de vize, care ne-a egalat în drepturi și a consolidat sentimentul apartenenței la marea familie europeană.

3) Indiferent de tulburările politice care afectează unitatea europeană, consider că integrarea europeană este un model fără alternativă care poate asigura modernizarea durabilă, consolidarea statului de drept în Republica Moldova și eradicarea sărăciei.

The following two tabs change content below.