237 de medici au fost obligaţi să meargă la lucru în localităţile din raioane

medici

237 de tineri specialiști au fost repartizați la muncă în toate raioanele și localitățile în care lipsesc medici de profil. Ceremonia festivă de înmânare a diplomelor de medic specialist a fost în premieră organizată la Ministerul Sănătății. La eveniment au participat conducerea Ministerului Sănătății, a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” şi ale instituțiilor medico-sanitare publice și autorităților publice locale.

În deschiderea ceremoniei, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a felicitat tinerii specialiști pentru faptul că sunt deja doctori cu acte în regulă, subliniind eforturile întreprinse împreună cu reprezentanții Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” și ai consiliilor raionale pentru a veni cu oferte de angajare mai atractive pentru tinerii specialiști.

„Pe parcursul ultimelor trei luni, am comunicat intens cu autoritățile publice locale ca să vă asigure anumite facilități. Marea majoritatea dintre Dvs. ați fost studenți și rezidenți bugetari, ceea ce înseamnă că întreținerea corpului profesoral și a bazelor clinice au fost posibile din contul achitării impozitelor tuturor cetățenilor R. Moldova. Acum urmează să mergeți la muncă în baza obligației pe care o aveți față de stat”, a declarat Ruxanda Glavan, ministrul Sănătății.

În următoarele două zile urmează să-și ia diploma și certificatul de repartizare în câmpul muncii încă 400 de absolvenți ai studiilor de rezidențiat de la 34 de specializări. La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților publice locale. Aceștia au negociat direct cu tinerii specialiști și le-au prezentat toate facilitățile de care pot beneficia, dacă se angajează în instituția din raionul lor.

Totodată, rectorul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Ion Ababii, a subliniat importanța pașilor întreprinși de autorități pentru a majora salariul tinerilor specialiști. „În condițiile de criză, la propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a luat o hotărâre ca salariile Dvs. să fie majorate cu 50%. Este un lucru foarte important pentru tinerii colegi, de aceea trebuie să vă faceți meseria cu abnegație, onestitate și disponibilitate de a acorda asistență medicală necondiționat”, a spus Ion Ababii.

În conformitate cu Hotărârea de Guvern cu privire la instruirea medicilor şi farmaciştilor rezidenţi şi plasarea în câmpul muncii a tinerilor specialişti din 24 noiembrie 2003, cei care au finalizat studiile postuniversitare în rezidenţiat, cu finanţare de la bugetul de stat, sunt angajați exclusiv în bază de contract individual încheiat cu Ministerul Sănătăţii, conform necesităţilor statului, pe o perioadă de trei ani.

În cazul încălcării contractului de către tinerii specialişti semnat cu Ministerul Sănătăţii, aceştia sunt obligaţi să restituie cheltuielile pentru instruirea universitară şi postuniversitară din contul bugetului de stat în volumul calculat de către autoritatea în sănătate.

The following two tabs change content below.