23 August, Zi europeană a victimelor stalinismului şi nazismului

În urma acordului secret din 1939, semnat de Germania nazistă şi URSS, România a cedat Basarabia Uniunii Sovietice (28 iunie 1940); armata şi funcţionarii români s-au retras în urma unui ultimatum al Moscovei.

Pactul Ribbentrop-Molotov, cunoscut şi ca pactul Stalin-Hitler, a fost un tratat de neagresiune încheiat între Uniunea Sovietică şi Germania nazistă, semnat la Moscova, la 23 august 1939, de ministrul sovietic de Externe, Veaceslav Molotov, şi ministrul german de Externe, Joachim von Ribbentrop, în prezenţa lui Stalin.

Scopul declarat al acestui pact era, din punctul de vedere oficial al Germaniei, ca cel de-al Treilea Reich să-şi asigure flancul estic în perspectiva iminentei invadări a Poloniei, care a avut loc cu o săptămână mai târziu, la 1 septembrie 1939. Pe de altă parte, Uniunea Sovietică voia să câştige timp, să prevină temporar o invazie germană, întrucât Armata Roşie avea prea puţini ofiţeri superiori, după executarea multora la ordinul lui Stalin, sub pretextul unui complot.

Ambele ţări agresoare vroiau să se asigure că vor avea spatele „acoperit” în procesul de împărţire în două a ceea ce rămăsese neocupat sau neîmpărţit din Europa. Cruzimea şi cinismul celor doi dictatori, Hitler şi Stalin, s-au repercutat timp îndelungat, prelungind cel de-al Doilea Război Mondial cu Războiul Rece şi cu scindarea Europei, prin instalarea Cortinei de fier, între anii 1945 şi 1989. În aceşti 71 de ani, Europa Occidentală a progresat, prin practicarea democraţiei şi a economiei libere, în timp ce Europa Orientală a avut parte de regimuri totalitare dure, aservite Kremlinului, şi de economii centralizate, de stat.

Consecinţele pactului aşa-zis de „neagresiune” au fost ilegitime faţă de popoarele polonez, român, finlandez, lituanian, leton şi estonian. Acestea au pierdut teritorii, decenii de evoluţie normală, precum şi milioane de oameni.

Parlamentul European a adoptat în aprilie 2009, rezoluţia prin care 23 August a fost declarată Zi europeană a victimelor stalinismului şi nazismului. La aniversarea a 71 – a de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov, mai multe grupuri de iniţiativă din Republica Moldova au organizat acţiuni de protest în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău.

The following two tabs change content below.