Un sfert din cetăţenii R. Moldova vor unirea

DSC_8574f.nadea roscovanu

Rezultatele sondajului sunt influenţate de involuţiile din ultimii ani de pe scena politică de la Chişinău, dar şi de faptul că azi în România lucrurile merg mult mai bine ca în Republica Moldova

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la unirea Republicii Moldova cu România, 21 la sută din cetăţeni ar vota unirea, în timp ce jumătate din cetăţeni ar vota împotriva ei. O întrebare în acest sens a fost inclusă pentru prima oară în sondajul Barometrului de Opinie Publică, realizat de Institutul de Politici Publice, lansat marţi la Chişinău. Rezultatele sondajului i-au bucurat pe unionişti, şi i-au băgat în draci pe socialişti.

Ieri, în cadrul şedinţei Parlamentului, deputatul socialist Vlad Batrâncea a rupt harta României Mari în semn de protest faţă de un ordin al Ministerului Educaţiei prin care o donaţie de hărţi reprezentând „Organizarea administrativă a Regatului României, 1930” urmează să ajungă în fiecare instituţie de învăţământ.

Vladimir Beşleagă: „Numărul oamenilor care doresc unirea va creşte”

Scriitorul Vladimir Beşleagă a salutat ideea apariţiei întrebării despre unire în sondajul BOP. „Rezultatul este unul extraordinar de interesant. Lumea noastră se deşteaptă, conştientizează că aşa nu se mai poate trăi. Observă nivelul de trai din ţările baltice, din alte state europene şi îşi dă seama că a fost dusă de nas de liderii care i-au inspirat ura faţă de România şi românism. Acest procent al oamenilor care doresc unirea va creşte. Cei care nu doresc unirea, după ce le va ajunge cuţitul la os – căci acum se plâng că au salarii şi pensii mici, iar în timpul apropiat riscă să nu le primească nici pe acestea –, se vor trezi şi ei”, a spus scriitorul. Beşleagă a amintit că, recent, Uniunea Scriitorilor a adoptat o declaraţie în care reiterează că singura soluţie pentru a scoate R. Moldova din criză este unirea cu România. „Scriitorii susţin şi promovează această idee”, a accentuat maestrul.

Republica Moldova, un accident istoric

Solicitat de JURNAL de Chişinău, Petrişor Peiu, coordonator al Departamentului analize economice din cadrul Fundaţiei Universitare a Mării Negre, afirmă că i se pare credibil ca un sfert din cetăţenii RM să fie favorabili Unirii şi jumătate să fie împotrivă. „De fapt, jumătatea de electorat PCRM-PSRM-PN este împotrivă, iar jumătate din electoratul PL-PLDM-PD-PPEM e pentru Unire. Cealaltă jumătate a electoratului proeuropean încă mai crede în mirajul “moldovenismului“ ”, ne-a spus el. Potrivit expertului, rezultatele sondajului sunt influenţate şi de involuţiile din ultimii ani de pe scena politică de la Chişinău, dar involuţiile acestea sunt manifestarea firească a situaţiei fără ieşire în care se află RM.

România devine atractivă

Istoricul Ion Varta consideră că, pentru oamenii care urmăresc atent fenomenul unionist, cifra din sondaj nu este o surpriză. „În viziunea mea, această cifră ar putea fi şi mai mare. Rezultatele sondajului confirmă încă o dată că în RM există o categorie importantă de cetăţeni, circa un sfert din populaţie, care împărtăşeşte această opţiune şi opinia lui trebuie luată în calcul, inclusiv de autorităţi. Nu avem o forţă politică convingătoare care ar promova unirea, sunt nişte formaţiuni, dar nu sunt relevante. Categoria de cetăţeni cu aspiraţii de reîntregire a neamului românesc este una destul de viguroasă şi nu este clar de ce nu se reflectă acest procent şi în cadrul unui scrutin de anvergură republicană. Este un subiect demn de a fi pus în discuţie de analişti. De altfel, există anumite formaţiuni politice care adoptă acest deziderat în campania electorală, dar obţin un rezultat mult mai mic în comparaţie cu cel din sondaj”, a spus Varta.

Potrivit istoricului, creşterea numărului celor care doresc unirea cu România se explică şi prin faptul că azi în România lucrurile merg mult mai bine ca în RM. România a înregistrat cea mai puternică creştere economică din UE şi are rezultate importante în lupta împotriva corupţiei.

harta rupta de batrancea

Gestul unui disperat

Rezultatele sondajului i-au derutat pe comunişti şi socialişti. În cadrul şedinţei de ieri a Parlamentului, deputatul socialist Vlad Batrâncea a recurs la un gest inadmisibil pentru un deputat. Acesta a rupt în două harta României Mari în semn de protest faţă de o decizie a Ministerului Educaţiei de a distribui o hartă similară în fiecare instituţie de învăţământ din R. Moldova.

„Este un gest disperat?”, l-a întrebat în replică deputata liberal-democrată, Maria Ciobanu. „Socialiştii se arată în ultimul timp tot mai deranjaţi de faptul că tot mai mulţi cetăţeni ai RM se declară unionişti. Gestul deputatului Batrâncea este incalificabil şi trebuie condamnat cu vehemenţă. Această ură se explică prin faptul că Dodon şi ortacii săi conştientizează că populaţia din R. Moldova se deşteaptă”, a conchis Ciobanu.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)