2018. Unirea Inteligentă // „Suntem două entităţi româneşti”

14513830_1247113065353267_231344239_o

La sfârşitul lunii septembrie curent consilierii Primăriei Măgdăceşti, raionul Criuleni, în frunte cu primarul Liuba Cojocaru, au efectuat o vizită în oraşul Mioveni, judeţul Argeş, România. După înfrăţirea din 4 ianuarie 2016, cele două primării au organizat o şedinţă comună dintre cele două consilii locale, care a avut drept scop ratificarea unui acord de cooperare pe perioada 2016-2020 în domeniul administraţiei publice locale. Acordul a fost votat în unanimitate de către funcţionarii publici de pe ambele maluri ale Prutului. 

Întâmpinaţi cu pâine caldă şi sare, consilierii satului Măgdăceşti, raionul Criuleni, intră în Primăria oraşului Mioveni. Se salută pe rând cu primarul urbei, Ion Georgescu, şi cu ceilalţi funcţionari publici. Sala de consiliu este plină cu funcţionarii publici ai Primăriei Mioveni şi  ai Primăriei Măgdăceşti. Primarul de Mioveni, Ion Georgescu, anunţă că în câteva minute începe şedinţa comună. Mulţimea de oficiali se ridică în picioare. Intonează imnul României.

Ratificarea acordului de cooperare

Viceprimarul Aurel Costache inaugurează solemn şedinţa: „Iată-ne în momentul în care visul mare al unui primar îndrăzneţ, şi mă refer la doamna primar Liuba Cojocaru şi  disponibilitatea deja tradiţională a domnului primar, Ion Georgescu, sunt pe cale de a deveni realitate. Şi fiindcă suntem într-un astfel de moment, ne bucurăm împreună”. Viceprimarul Aurel Costache, care e preşedinte de şedinţă, dă curs ordinii de zi, salutând asistenţa. „Este o zi frumoasă, festivă, în viaţa localităţii. Iată o şedinţă comună a celor două consilii locale, de pe ambele maluri ale Prutului”.

În cadrul şedinţei e ratificată înțelegerea de cooperare între orașul Mioveni, România, și localitatea Măgdăcești, raionul Criuleni, Republica Moldova, și aprobată constituirea unei comisii comune formată din consilieri locali din cele două localități, în vederea elaborării Planului de Acțiuni pe domenii, conform înţelegerii de colaborare pentru perioada 2016-2020. Totodată, în semn de prietenie pentru frații din Republica Moldova, Consiliul Local Mioveni a aprobat darea spre utilizare către Consiliul Local Măgdăcești a unei autospeciale IVECO destinată colectării deșeurilor.

Primarii Ion Georgescu şi Liuba Cojocaru îşi prezintă echipele de consilieri.

Primarul de Mioveni, Ion Georgescu, remarcă prezenţa vicepreședinta Consiliului Județean Argeș, Simona Brătulescu, cea „care întotdeauna este lângă noi”, şi a deputatei Simona  Bucura Oprescu, „care este şi va fi alături de noi”.

Înfrăţire cu noroc

Ia cuvânt primarul de Mioveni: „Mă bucur că sunteţi la Mioveni şi că avem această întâlnire. Suntem două entităţi româneşti. Suntem un oraş al constructorilor de maşini, un oraş cu 38 de mii de locuitori. Zona Mioveni are 100 de mii de locuitori şi două platforme industriale – Dacia Renault şi cercetare nucleară. Suntem un oraş modest, în plină ascensiune. Încercăm să ne facem propriul drum, propriul brand, făcând tot posibilul ca să facem viaţa mai bună pentru lucrătorii pe care-i reprezentăm. Consiliul local este format din trei partide politice – unul de stânga, unul de dreapta şi unul de centru. Majoritar este cel de stânga. Din punct de vedere administrativ, ne-am implicat în proiecte importante, cum ar fi spitalul, centura şi alte proiecte  pentru locuitori. Sigur ne vom implica în proiecte comune şi cu Primăria Măgdăceşti pe diferite domenii. Încercăm să învăţăm de la Dvs., prietenii, fraţii noştri de peste Prut, şi să învăţăţi de la noi. Să ne ajutăm reciproc. Să dea Dumnezeu ca întâlnirea de azi să nu fie ultima, să fie cu succes şi randament maxim pentru comunităţile noastre”.

La rândul său, primara de Măgdăceşti, Liuba Cojocaru, le mulţumeşte funcţionarilor mioveni pentru primirea caldă şi pentru acceptul de înfrăţire: „Anul 2016 este unul semnificativ pentru noi. La 4 ianuarie 2016, cu o dorinţă foarte mare, am venit cu propunerea către primarul de Mioveni să semnăm un acord de colaborare. Ne-am dorit această înfrăţire. Azi suntem la un consiliu comun. E norocul satului Măgdăceşti că ne înfrăţim cu oraşul Mioveni. Avem ce învăţa, prelua şi implementa la Măgdăceşti”. Primăriţa prezintă mulţimii satul pe care-l conduce. „Măgdăceşti este situat la o distanţă de 10 km de Chişinău, cu o populaţie de 6500 de locuitori. Este un sat tânăr, vârsta medie a populaţiei este de 38 de ani. Avem cea mai mare natalitate pe raion. De la începutul acestui an avem născuţi 76 de copii. Vrem să facem lucruri frumoase pentru oameni. Doresc să transform satul Măgdăceşti într-un orăşel cu condiţii decente de viaţă. Această cooperare va fi una constructivă. Deja două delegaţii de copii din Măgdăceşti au vizitat Mioveni, şi invers”.

Aurel Costache spune că este o onoare să prezideze această şedinţă. „Nu avem translator. Vorbim aceeaşi limbă. Suntem acelaşi popor.”

„Faptul că suntem împreună arată o dată în plus că, dincolo de comunitatea de limbă, de comunitatea istorică, de naţiune, de teritoriu, de rădăcina comună, am adus această comunitate şi în planul administrativ, şi în planul lucrurilor concrete. Tot ceea ce aţi făcut azi (29 septembrie 2016 – n.a.) aici este o dovadă în plus de buni români, de acţiune administrativă corectă pentru respectarea intereselor cetăţenilor pe care-i reprezentaţi, dar mai ales este un exemplu de bună practică care trebuie multiplicată”, relevă deputata Simona Bucura Oprescu.

„Am credinţa că nu va fi doar parafarea de astăzi. Nu plecaţi cu mâna goală. Şi mai mult din partea Consiliului Judeţean Argeş veţi primi o donaţie de carte de peste 300 de volume”, a spus vicepreședinta Consiliului Județean Argeș, Simona Brătulescu.

„În proiectele europene trebuie să avem seriozitate”

Părţile au votat în unanimitate un acord comun de cooperare, care include stabilirea relaţiilor de cooperare potrivit competenţelor de care dispun şi în conformitate cu legislaţia în vigoare din România şi Republica Moldova, în următoarele domenii de administraţie publică locală: economie, infrastructură, utilităţi publice, sport, mediu, sănătate şi turism, folosind diverse forme de colaborare specifice nivelului actual de dezvoltare a celor două localităţi. Primarii au semnat acest acord pe hârtie. Ratificarea înţelegerii de colaborare a fost votată în unanimitate de către consilierii primăriilor înfrăţite.

„Sperăm ca şi Dvs., în timp, să deveniţi oraş. Ne vom dezvolta împreună pe diferite domenii prin proiecte europene. Şi din experienţa noastră, cel puţin transfrontalieră, vă putem ajuta şi putem deveni parteneri. Vom găsi soluţii, doar să vreţi. În proiectele europene trebuie să avem seriozitate. Începutul este promiţător”, a conchis primarul Ion Georgescu.

Delegaţia de la Măgdăceşti, pe lângă vizita oficială la Mioveni şi programul comun de lucru între Consiliul Local Mioveni și Consiliul Local Măgdăcești, a avut și un program ce a inclus vizite la cele mai importante obiective culturale și religioase din Mioveni și din județ. Programul ultimei zile a fost unul special și a cuprins o deplasare pe Transfăgărăşan – unul dintre cele mai cunoscute și mai frumoase drumuri montane din lume.

The following two tabs change content below.