BUMPER // Val Butnaru

Val-Butnaru

Ar mai fi de discutat un subiect pe care nicio guvernare de la noi n-a fost și nu va fi în stare să-l evite. Este vorba, bineînțeles, de Reunificarea cu România. Am tot amânat punerea pe tapet a acestei chestiuni, fiindcă erau, pe bună dreptate, alte lucruri imediate de făcut. Trebuie să spun că, de când Platforma DA a început lupta cu corupții și hoții, au apărut niște unioniști, în cel mai bun caz – idioți utili, în cel mai rău – plătiți de corupți și hoți, care nu au încetat nici măcar pentru o zi să atace virulent Platforma. Mai virulent decât toți buhăieșii luați împreună.

Am declarat cu orice ocazie că sunt unionist și nu am de gând să-mi modific convingerile în funcție de conjuncturile care apar. Dar nici nu am nevoie de acceptul idioților utili pentru a-mi manifesta spiritul unionist. Cred că acum e o ocazie potrivită să spun ceea ce voiam să spun demult. Așa-zișii unioniști, plătiți de Mafie, se împart în câteva categorii. Prima sunt țipălăii patriotarzi. De ăștia am văzut mulți în viața mea și ăștia sunt cei mai periculoși. Ei au sarcina să tergiverseze la nesfârșit realizarea Reunificării. Anume ei scandalizează de fiecare dată societatea. Fiind agresivi, îi timorează pe cei care mai stau pe gânduri și îi oripilează pe cei care au o opțiune clară. Asta o fac de 25 de ani. Cealaltă categorie sunt proștii și analfabeții. Răul pe care îl fac e la fel de mare. Ei compromit ideea reunificării și știrbesc imaginea adevăraților unioniști.

Puteți citi în fiecare vineri, în JURNAL de Chișinău, o pagină specială care așa se şi numește – Unirea Inteligentă.Cred că a venit timpul să ne despărțim de țipălăi, de proști și de analfabeți și să începem realizarea inteligentă a Reunificării.

Cu ceva timp în urmă, am lansat sintagma UNIREA INTELIGENTĂ și sunt convins că asta poate fi noua filosofie a Reunificării. Filosofie pe care s-o îmbrățișeze majoritatea cetățenilor R. Moldova, indiferent de etnia și convingerile lor politice. Apropo, puteți citi în fiecare vineri, în JURNAL de Chișinău, o pagină specială care așa se şi numește – Unirea Inteligentă.

Cred că a venit timpul să ne despărțim de țipălăi, de proști și de analfabeți și să începem realizarea inteligentă a Reunificării.

Propunerea mea este ca în noul guvern proeuropean să fie înființat un nou minister – Ministerul Reunificării, după modelul sud-coreean. Această structură, sobră, dar eficientă, ar avea câteva direcții primordiale de activitate: dialogul și consultările cu partenerii europeni; realizarea unor proiecte tripartite – R. Moldova-România-UE; promovarea în plan intern a unei perspective euroromânești.

Mai sunt convins că o asemenea abordare ar fi în folosul tuturor. Guvernul Platformei DA nu ar fi forțat să scandeze lozinci patriotarde ridicole, ci să-și facă treaba. Metodic și eficient. Cetățenii ne-unioniști nu ar simți nicio presiune, având în același timp să mediteze, să compare și să ia decizii în liniște. Unioniștii s-ar convinge că s-a trecut, slavă Domnului, de la vorbe la fapte. România ar ști, în sfârșit, ce fel de zeamă de pește se mănâncă la Chișinău. Partenerii europeni ar fi pregătiți pentru dialog și consultări într-o nouă problematică. În cele din urmă, întreg acest mecanism va funcționa sub imperativul unei singure idei – Reunificarea se poate întâmpla doar atunci când majoritatea populației va spune DA.

Val Butnaru

The following two tabs change content below.
Butnaru Val

Butnaru Val

Butnaru Val

Ultimele articole de Butnaru Val (vezi toate)