20 de persoane ne-au spus cui și câtă mită au dat

Moldovenii oferă cel mai mult mită medicilor, cadrelor didactice, polițiștilor, dar despre asta vorbesc doar sub protecția anonimatului
Recent, Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologice CIVIS a prezentat concluziile unui Studiu de Evaluare a Impactului Strategiei Naţionale de Integritate şi Anticorupţie, care relevă că, în ultimul an, moldovenii au oferit drept mită 405 milioane de lei. Au fost intervievați 1103 respondenți, care au menționat că au oferit mită instituțiilor medicale, poliției, Serviciului Vamal, instituțiilor de învățământ, birourilor cadastrale ș.a. Și JURNAL de Chișinău a efectuat un sondaj, 20 de persoane răspunzându-ne cui și câtă mită au dat. Când te apropii cu reportofonul, oamenii se sperie și refuză să vorbească, acceptă doar în cazul când îi asiguri că nu le dai numele și prenumele în articol.
N., 35 de ani:

„Se dă mită, dar mai mult se cere, mai ales la spital. Am fost nevoită să plătesc bani când am născut și acum, când merg cu copiii la medic. La fel ni se cer diferite taxe ilegale la scoală, grădiniță, sute de lei în fiecare lună.”

A.C., 50 de ani:

„Cel mai des am dat mită la medici și poliție, suma începând de la 50 de lei. Cel mai mult am dat mită unui judecător – 100 de euro, dar am auzit că depinde de caz, unii în funcţie de infracțiune dau și câte 1000 de euro. Corupție există oriunde, dar în R. Moldova deja a depășit orice limite.”

C.N., 45 de ani:

„Foarte grea întrebarea. Toată lumea dă mită, se descurcă cum poate. Înainte am dat mită polițiștilor, acum mă strădui să nu încalc regulile de circulație. Pot să vă spun că în ultimul an corupția a crescut încă și mai mult în toate domeniile. Noi auzim numai vorbe dulci de la cei de la guvernare. Lumea trebuie să iasă să facă o răscoală mare, toată republica, nu doar să se plângă prin tufari.”

T.C., 60 de ani:

„Nu mai spunem cui și cât am dat, acum toți cer mită, fără ea nu poți rezolva nimic. La noi în țară pe primul loc e mita și apoi restul.”

Octavian, 18 ani:

„La poliție, la medic, eu personal nu am dat, dar tatăl meu a dat la poliție vreo 500 de lei.”

V.N., 35 de ani:

„Știu că o rudă de a mea a dat 350 de euro pentru a obține permisul de conducere. Eu locuiesc cu familia în Germania, acolo nu dăm mită niciodată.”

Tatiana, 19 ani:

„La învățători, fiecare dintre ei are taxa sa. La colegii, elevii plătesc chiar și pentru absențe, aici în oraș o absență nemotivată costă 80 de lei. La Bac, nota 5 costă 800 de lei, îmi spune un prieten.”

A.R., 60 de ani:

„Cel mai mult cere poliția, doctorii, nu vă mai spun ce sume că mă doare capul când mă gândesc. Te duci la medici și, chiar dacă ai poliță de asigurare, ei cer bani fără nicio rușine.”

N.R., 40 de ani:

„Toți dau mită, doamnă, începând cu cei din Parlament și ajungând la cei de la sapă. Medicii, profesorii se plâng că au salarii mici și să-i ajutăm, polițiștii îți găsesc mereu pretexte, chiar și băbuța care vinde la piață trebuie să plătească cuiva ca să nu o alunge.”

D.U., 56 de ani:

„Am dat la poliție acum câțiva ani 150 de lei, acum nu dau nimănui mită.”

Ana, 57 de ani:

„Am dat cei mai mulți bani la doctori  – și 200 de lei, și 150 de lei. Îți deschid caietul și îți arată sumele și vrei-nu vrei plătești. Iată am un băiat cu probleme de sănătate și el nu trebuie să facă armata, de la Călărași nu ne-au spus că pentru certificat trebuie să plătim, aici, la Chișinău, ne-au cerut 90 de lei.”

Vica, 16 ani:

„Veniți la noi la colegiu să vedeți cum se dă mită. Pentru o absență 10 lei, chiar dacă am întârziat 25 de minute, și ar trebui să achit doar 5 lei, la contabilitate cer 10 lei. Pentru examene se cer la fel bani, suma depinde de nota pe care o vrei.”

Polițist, 40 de ani:

„Sunt ocupat, nu am dat.”

A.S., 58 de ani:

„Am dat la spital, anul trecut a născut fata mea la Spitalul nr. 1, toți cereau. Ginerele avea vreo 700 de lei și le-a dat la toți în ziua când a născut. Ce a avut în buzunar a dat tot.”

V.C., 60 de ani:

„Eu nu am dat mită niciodată nimănui, îmi cunosc drepturile.”


S.F., 22 de ani:

„De unde ați luat că în republica noastră se dă mită? (zâmbește)

M.N., 38 de ani:

„Lucrăm în Germania, Anglia, Austria și niciodată nu ni s-au cerut taxe ilegale, aici e foarte grav în ce priveşte mita. Pe primul loc este învățământul, medicina, justiția.”

Nastea, 33 de ani:

„Unde nu te întorci toți cer bani, cel mai mult ni se cere la școală și la grădiniță, pentru reparație – 1000 de lei, pentru rechizite – 350 de lei, pentru apă – 50 de lei, pentru fundație – 150 de lei și asta numai la grădiniță. La medic când merg, dacă nu le pui măcar 50 de lei în buzunar, nici nu se uită la tine.”

Student, 24 de ani:

„Am dat 100 de euro pentru un examen, cu toate că am învățat și cunosc materia, însă fără bani la acel lector nu scapi. Părinții mei dau deseori mită la medici, ca să-i primească urgent, sau să le prescrie medicamente mai bune.”

C.M., 62 de ani:

„Of, numai în Moldova toți cer bani, eu am fost agricultor și am fost nevoit să dau bani ca să ajung în lista celor care primesc subvenții de la stat, dar să nu spuneți la nimeni (bărbatul zâmbește). Acum copiii mei dau bani la școală în fiecare lună nu știu pentru ce, la medic când ajungi nu intri fără bani. Să vă spun ceva: noi, populația, suntem vinovați că așa i-am învățat.”

Sondaj realizat de Carolina Chirilescu

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)