20 de mii de dolari pentru libertate

Condamnat la 15 ani de închisoare în baza unei mărturii obţinute în urma torturii, bătăilor, ameninţărilor şi umilinţelor

Ostap Popovski, un locuitor al oraşului Tiraspol, a fost reţinut pe 29 iunie 2009, fiind acuzat de „achiziţia, depozitarea, transportarea şi vânzarea ilegală a stupefiantelor şi substanţelor psihotrope”. Peste trei luni, a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în baza unei mărturii obţinute în urma torturii, bătăilor, ameninţărilor şi a umilinţelor.

Timp de patru luni, Popovski s-a aflat într-o celulă aglomerată, iar fereastra a fost acoperită cu un placaj, astfel temperatura ajungea la 35 de grade. Ca să-şi recunoască fapta, miliţienii l-au torturat, bătut şi umilit. A fost ameninţat cu înfometarea, detenţia pe termen lung alături de infractori de drept comun şi limitarea accesului la serviciile medicale, în condiţiile în care deţinutul suferă de astm şi are alte probleme de sănătate.

35 de grade în celula aglomerată

Din spusele mamei deţinutului, şeful adjunct al Secţiei investigare din cadrul MAI de la Tiraspol a solicitat de la Popovski 20 de mii de dolari, ca să fie eliberat din detenţie.

Popovschi a reuşit să vorbească cu avocatul din oficiu abia peste trei zile de la reţinere. Mama deţinutului a angajat un alt jurist. „Mi se pun piedici atunci când încerc să mă întâlnesc cu Ostap Popovski”, ne-a comunicat Alexandru Postică, avocatul Promo-Lex, care apără interesele deţinutului.

Pe 29 septembrie 2010, Ostap Popovski a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în baza unei mărturii depuse sub tortură. Acesta a făcut recurs la Curtea Supremă, dar instanţa a respins demersul.

Bronşită cronică, gastrită şi dischinezie biliară

Ca urmare a lipsei de tratament, starea de sănătate a deţinutului s-a agravat şi, abia în luna octombrie 2009, a fost internat în spital, unde a stat până în februarie 2010, fiind bolnav de bronşită cronică, gastrită şi dischinezie biliară. Starea sa de sănătate s-a înrăutăţit. Medicamentele trimise de mama deţinutului sunt sechestrate.

Am încercat să-l contactăm telefonic pe Eugen Carpov, vicepremier pentru Integrare, dar nu a răspuns nimeni la telefon.

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială Împotriva Torturii îşi exprimă îngrijorarea pentru siguranţa, integritatea fizică şi psihologică a deţinutului Ostap Popovski şi a familiei acestuia şi face un apel către autorităţile transnistrene să le garanteze siguranţa şi ca acesta să fie eliberat imediat.

M.L.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)