20 de cămile blocate între două lumi

Din cauza procedurilor birocratice, 20 de cămile cu o singură cocoaşă, care trebuia să ajungă în Bulgaria, au stat două săptămâni în vămile Albiţa şi Leuşeni. Miercuri, animalele au fost aduse la Grădina Zoologică din municipiul Chişinău unde vor sta de 15 zile.

Marina LIŢA

„Cămilele erau slăbite, nu au mâncat de vineri (11 noiembrie – n.a.), de când au intrat în vama Leuşeni. Dar aceasta nu prezenta pericol pentru ele. Cel mai grav este faptul că au stat nemişcate circa trei săptămâni: o săptămână pe drum şi două în vame”, a declarat pentru JURNAL Sergiu Pânzaru, director adjunct al menageriei din Chişinău.

Trei săptămâni nu s-au mişcat

Pe de altă parte, presa din România scria că vameşii le-au dat de mâncare. „Cele 20 de animale au fost ţinute câteva zile aici, la noi, în Vamă. Nu ştiam ce să le dăm să mănânce. Le-am adus porumb, fân, lucernă, ce s-a găsit pe la oamenii din satul vecin, pe acasă şi chiar le-a plăcut. Noi ne-am temut cel mai tare ca nu cumva să moară vreuna din ele pe aici.  Procedurile sanitar-veterinare în astfel de cazuri nu sunt deloc simple şi asta ar fi dat peste cap activitatea vămii”, au spus, pentru „Vremea Nouă” reprezentanţii Vămii Albiţa. Se pare că animalele vor face cale-ntoarsă în Kîrgîzstan pentru că oficialii români sustin că, sub nicio formă, ele nu vor avea acces în spaţiul UE.

Se temeau să coboare

În acelaşi timp, Sergiu Pânzaru spune că animalele vor sta 15 zile la Grădina Zoologică din Chişinău. „Ambasada Bulgariei a făcut o solicitare la noi, am acceptam să le găzduim”, spune Pânzaru. Acesta spune că s-au chinuit timp de două zile să coboare cămilele din TIR-ul în care au stat trei săptămâni. „Le era frică să coboare pentru că nu s-au mişcat deloc, muşchii li s-au atrofiat şi a fost mai dificil să le scoatem afară. Una din ele s-a lovit la picior şi îi vom acorda ajutor”, spune Pânzaru.

Angajatul a mai menţionat că animalele au fost cumpărate de Circul din Sofia din Kalmîkia. „Toate aveau cipuri, dar se pare că legislaţia europeană diferă de cea din ţările ex-sovietice”, crede angajatul menageriei.

Responsabilii de la Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi au comunicat că actele pe care le deţineau şoferii TIR-urilor nu le permiteau accesul cu ele pe teritoriul UE, motivul fiind clar: Kîrgîzstanul nu are dreptul de a exporta cămile în spaţiul UE. „Nu au vrut să înţeleagă de la bun început acest fapt, au fost ţinuţi acolo în vamă, nu au înţeles că sub nicio formă ţara lor nu are voie să exporte cămile în interiorul UE şi foarte greu s-a putut colabora cu ei. Nu acceptau faptul că trebuie să se întoarcă înapoi”, a explicat Liana Barbu, purtătoare de cuvânt a Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Iaşi.

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)