19 minute salvatoare

 


Dacă poliţia ar fi acţionat la apelul disperat al familiei, Cristina Dolghier ar fi fost în viaţă

19 minute, atât s-a scurs între primul apel la poliţie şi clipa fatală în care infractorul a stropit-o cu benzină şi i-a dat foc, acţiune soldată cu moartea în chinuri groaznice a unei tinere în vârstă de 20 de ani. De la Comisariatul de poliţie Orhei până la locul infracţiunii, str. Izvorul Cucului, sunt circa patru kilometri. Apelurile la poliţie au fost făcute pe timp de noapte, când străzile sunt pustii. Spre deosebire de prietenul fetei căruia i-au trebuit opt minute ca să vină, s-o ia şi s-o transporte la spital, poliţia a ajuns la faţa locului peste jumătate de oră de la ultimul apel, când deja fuseseră anunţaţi că infractorul şi-a realizat diabolicul plan.

Svetlana Corobceanu

Veronica Dolghier, mama fetelor, viaţa căreia s-a transformat într-un adevărat calvar pe parcursul ultimelor luni, ne spune că Sergiu S., ginerele ei, le-a trecut pragul acum opt ani, când s-a căsătorit cu fiica mai mare. Locuiau în casa ei. Tot aici locuia şi fiica mai mică, Cristina. În familia fiicei mai mari au început să apară probleme din cauză că bărbatul nu-şi găsea un loc de muncă. „Munceam în Israel şi de fapt eu eram cea care întreţinea familia, le achitam facturile. În toţi aceşti ani, n-a depus niciun efort să-şi găsească un loc de muncă. În ultima vreme, au început scandalurile şi de fiecare dată el scotea hainele fiicei din casă şi le dădea foc”, ne spune mama fetelor.

Nu dorea să divorţeze

Bărbatul a devenit şi mai agresiv după ce soţia a dat la divorţ. Pe 26 iunie 2012, urma să aibă loc ultima şedinţă de judecată. În seara zilei de 22 iunie, Cristina şi-a sunat mama în Israel şi i-a spus că Sergiu, cumnatul, ameninţă să dea foc la casă, după care tot ea a liniştit-o că, cel mai probabil, acesta doar le ameninţă. În acea zi, soţia i-a cerut să-şi împacheteze lucrurile, spunându-i că pleacă peste hotare la muncă şi el nu va putea să locuiască în casa unde va rămâne să locuiască sora ei mai mică. Acest lucru l-a înfuriat la culme. Era trecut de ora două noaptea când el s-a apropiat cu o butelie de benzină de casă.

Principalul martor la ceea ce urma să se întâmple era chiar cumnatul acestuia, pe care mama Cristinei Dolghier îl angajase la nişte construcţii. Treziţi din somn, sora mai mare a Cristinei şi copilul ei au reuşit să iasă şi să fugă la tatăl ei, care locuieşte în cea de-a doua jumătate a casei. Cristina s-a reţinut ca să-şi ia telefonul mobil, intenţionând să-i telefoneze prietenului ca acela să vină să-l calmeze pe cumnat. A ieşit în momentul în care Sergiu stropea uşa cu benzină. „Acesta a înjurat-o urât, la care ea i-a răspuns ceva, după care s-a aplecat să se încalţe. În momentul acela el a aruncat restul benzinei peste ea şi şi-a aprins bricheta”, ne spune mama fetei. La ţipetele Cristinei a sărit în ajutor tatăl fetei. În curte era un vas cu apă, el i-a strigat să se apropie şi, ajutat de cumnatul infractorului, cu greu au reuşit să stingă flăcările.

Poliţistul dormea?

Conform descifrărilor telefonice, primul apel la poliţie a fost făcut la ora 2.56. Sora Cristinei Dolghier a anunţat poliţia că soţul ei face scandal şi ameninţă să dea foc la casă. Al doilea apel a fost făcut peste 15 minute de tatăl fetelor, Grigore Dolghier. Bărbatul a informat poliţia că ginerele dă foc la casă. Potrivit lui, poliţistul l-ar fi întrebat, „ce, încă n-a dat foc?”. Al treilea apel a fost făcut la 3.15, tot de tatăl fetelor, care a anunţat poliţia că ginerele i-a dat foc fiicei. La 3.16, acesta i-a telefonat prietenului Cristinei, Alexandru, care a venit în grabă cu maşina şi a transportat-o la spitalul din Orhei. La ora 3.24, unitatea de gardă a Comisariatului de poliţie Orhei a primit un apel deja de la spital, în care a fost informată că a fost adusă Cristina Dolghier, o tânără căreia i-a dat foc cumnatul. Astfel, Alexandru, prietenul fetei, a avut nevoie de opt minute ca să vină la locul infracţiunii şi s-o transporte pe tânără la spital. Poliţia a venit abia peste jumătate de oră de la ultimul apel.

„De-aţi şti cât de frumoasă eram…”

Surorile Veronicăi Dolghier au sunat-o a doua zi în Israel. Acestea i-au ascuns adevărul, informând-o doar că fiica mai mică e în spital şi trebuie să vină s-o vadă. A simţit că o piatră i se lasă greu pe suflet, dar nu intuia cât de grav stau lucrurile. A ajuns în dimineaţa zilei de 25 iunie în Moldova. Primul lucru pe care a dorit să-l facă a fost să meargă să cumpere un buchet de flori, căci pe 24 iunie Cristina împlinise 20 de ani. Surorile i-au sugerat să meargă totuşi mai întâi la spital. Medicii i-au administrat o injecţie înainte de a-i permite să intre în salon. A avut o stare de şoc când şi-a văzut fiica pe care n-o mai văzuse de trei ani. Cristina avea arsuri pe 70% din suprafaţa corpului. „Am reuşit să schimb câteva cuvinte cu ea. Mi-a spus: mamă, eu lupt, eu sunt tare”. Apoi mi-a spus: „Saşa mi-a arătat proiectul casei. Acolo, împreună cu el, vom fi stăpâni”. Surorilor medicale le-a spus: „De-aţi şti cât de frumoasă eram, vedeţi pe internet. Dar Saşa a zis că mă va face şi mai frumoasă… Dorea să trăiască”. Cristina Dolghier s-a stins în chinuri groaznice peste câteva zile după ce a fost internată în spital.

Comisarul raionului Orhei: „Poliţistul era obosit”

Familia este convinsă că, dacă poliţistul de serviciu ar fi reacţionat la apel şi l-ar fi imobilizat din start pe scandalagiu, Cristina ar fi fost azi în viaţă. În urma unei sesizări depusă de familie, Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat o anchetă de serviciu. Ca rezultat, MAI a emis un ordin prin care a fost demis poliţistul care era de gardă în acea noapte, căpitanul de poliţie, Igor Rotaru. Am încercat să aflăm opinia acestuia, dar poliţistul ne-a spus că nu are pregătit un răspuns şi că va reveni mai târziu, după care nu ne-a mai telefonat.

Ion Chicu, comisarul raionului Orhei, ne-a informat că nici el nu a primit un răspuns clar din partea acestuia. „Se vede că era obosit. N-a putut să ne lămurească clar de ce nu a reacţionat la apel. Prima dată ne confruntăm cu un astfel de caz. Dar am depus toate eforturile să-l prindem pe cel care, potrivit martorilor, a comis crima”, ne-a spus el. Veronica Dolghier nu este de acord cu sancţiunea aplicată poliţistului, ea intenţionează să acţioneze în judecată MAI, pentru a solicita prejudiciu moral.

Sechelele crimei

Drama familiei Dolghier s-a răsfrânt şi asupra copilului de şase ani, al cărui tată este Sergiu S. „A fost martoră la cele întâmplate. Acum mergem la psiholog, care ne-a spus că copilul este foarte stresat şi are nevoie de consiliere psihologică”, ne mai spune femeia.

Pe numele infractorului a fost pornit un dosar penal pentru omor intenţionat şi deteriorarea bunurilor. Acesta a fost reţinut în Ucraina şi urmează a fi extrădat organelor de anchetă din Republica Moldova. În curtea casei Dolghier se mai văd urmele incendiului. Inclusiv pe o creangă de nuc din faţa casei, pe sub care a trecut Cristina în momentul în care i s-a dat foc. „Se vede că a aruncat multă benzină de-au ajuns flăcările atât de sus. Dacă rănile n-ar fi fost atât de adânci, poate ar fi rămas în viaţă. I-am jurat că-l voi pedepsi pe criminal şi mă voi ţine de cuvânt”, ne mai spune cu glas stins mama fetei. Cristina Dolghier ar fi fost studentă în anul II la Academia de Studii Economice, unde studia la Facultatea de Business şi Administrarea Afacerilor.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu