19 ani de la decesul Doinei şi lui Ion Aldea-Teodorovici

Sâmbătă, 30 octombrie, s-au împlinit aproape două decenii de la moartea marilor artişti. Cu această ocazie, Organizația Studenților Basarabeni din București s-au întâlnit în Piaţa Universităţii unde au adus flori şi au aprins lumânări în memoria cuplului Aldea-Teodorovici.

Apoi au plecat la Coşereni, locul în care şi-au găsit sfârşitul cei doi artişti, acolo au asistat la o slujbă de pomenire. „Pentru românii basarabeni, cei doi sunt un veritabil exemplu de patriotism și dedicație. Melodiile pe care le-au interpretat reprezintă și astăzi un simbol al idealului unirii celor două state românești”, spune Victor, student şi membru al Organizației Studenților Basarabeni din București.

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au decedat într-un accident tragic în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992 în apropierea localităţii Coşereni, România. Maşina cu care se deplasau de la Bucureşti spre Chişinău a intrat într-un copac, la 49 de kilometri de capitala României. În maşină se aflau patru persoane, şoferul şi însoţitorul au scăpat fără nicio zgârietură, în timp ce Doina şi Ion, aflaţi pe bancheta din spate, au fost striviţi în urma impactului dintre maşină şi copacii de pe marginea drumului.

În acel moment, moartea soţilor Ion şi Doina Aldea-Teodorovici a fost percepută ca tragedie naţională. Autorităţile române de atunci au catalogat tragedia ca un accident nefericit. Au existat însă şi indicii care duceau către ipoteza unei crime premeditate. Ion şi Doina Aldea-Teodorovici şi-au dedicat viaţa şi activitatea lor unui ideal înălţător: păstrarea spiritualităţii româneşti. Pentru prima oară, cei doi au cântat împreună la o seară de creaţie a poetului Grigore Vieru. Ion a scris muzică simfonică, de cameră, cântece pentru copii, pentru filme, pentru spectacole dramatice. Împreună cu soţia sa, a militat pentru unirea Basarabiei cu România.

C.C.

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)