18 ani fără Doina şi Ion Aldea-Teodorovici

COMEMORARE // Românii de pe ambele maluri ale Prutului şi-au amintit de Doina şi Ion Aldea-Teodorovici

Deşi au trecut 18 ani de la moartea tragică a Doinei şi a lui Ion Aldea-Teodorovici, rudele şi persoanele apropiate nu se pot obişnui că cei doi nu mai sunt printre noi. Eugenia Marin, mama Doinei Aldea-Teodorovici, a spus că nu ştie la cine la mormânt vine. „Poate o să vă pară straniu, dar încă nu pot să conştientizez că Doina şi Ion sunt sub această lespede de piatră. De fiecare dată, îmi pare că am să mă duc acasă şi am să-i văd, iar aceasta a fost o glumă. Nu mă pot împăca cu gândul că nu sunt, că nu o să-i mai văd, că nu o să-i mângâi, că nu o să mă mângâie”, a spus Eugenia Marin.

„Îmi aduc aminte cu tristeţe de ziua înmormântării şi de acea mare de oameni trişti, fără nicio speranţă, parcă a fost apocalipsa”, a menţionat Lucia Culev, şefa Direcţiei Cultură, din cadrul Primăriei Chişinău.

Scriitorul Ion Găină susţine că sfinţii nu stau printre oameni mult. „Cei doi au avut suflete curate şi cutăţenia se retrage din lumea aceasta cu problemele ei”, comunică acesta.

În acelaşi timp, localitatea Coşereni, judeţul Ilfov, România, a devenit loc de pelerinaj pentru tinerii din Republica Moldova şi nu doar. Devenind deja tradiţie, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti a organizat o întâlnire la monumentul soţilor Aldea- Teodorovici din comuna Coşereni, ridicat chiar pe locul în care a avut loc accidentul rutier care le-a pus capăt zilelor.

La comemorare au participat aproximativ 70 de elevi şi studenţi. Ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, a fost şi el prezent la comemorare, alături de reprezentanţi ai Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti. „Am cunoscut-o personal pe Doina în anii facultăţii. Muzica a jucat un rol important la deşteptarea conştiinţei naţionale pe ambele maluri ale Prutului. Avem datoria morală de a continua ceea ce au început ei”, a menţionat Reniţă.

Ion Radu, primarul comunei Coşereni, a declarat pentru adevărul.ro că s-au obişnuit cu prezenţa tinerilor basarabeni la monumentul soţilor Teodorovici şi îi aşteaptă cu drag de fiecare dată. „Pe lângă studenţii din Basarabia, an de an, au fost prezenţi la monument şi localnicii din Coşereni care au fost martori la cumplita tragedie. Ne îngrijim în fiecare an să aducem la locul troiţei un generator electric, boxe şi un microfon, la care preotul din localitate să oficieze slujba de pomenire”, a comunicat Ion Radu.

În memoria Doinei şi a lui Ion Aldea-Teodorovici, Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor (ATRAG-Iaşi), împreună cu membri ai Asociaţiei „Noii Golani” din Bucureşti, au organizat un flash-mob în Parcul Copou din Iaşi. Aceştia au aprins lumânări şi au ţinut un moment de reculegere în memoria celor doi artişti.

Flash-mobul a fost urmat de un concert de muzică şi versuri scrise şi cântate de Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. La eveniment a fost prezent şi consulul Republicii Moldova la Iaşi, Cezara Gheţu.

Şi Asociaţia Tinerilor Basarabeni din Iaşi a marcat evenimentul. Un grup de tineri au împărţit bande cu tricolor trecătorilor din faţa Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

Doina şi Ion Aldea-Teodorovici au decedat în 1992, în noaptea de 29 spre 30 octombrie, în urma unui accident rutier, produs chiar pe raza localităţii Coşereni. Maşina în care se aflau cei doi a derapat şi s-a izbit de un copac de pe marginea drumului. Multă vreme asupra producerii accidentului au planat tot felul de ipoteze care arătau că cei doi artişti au fost de fapt ucişi, având în vedere politica lor militantă împotriva regimului comunist de la Chişinău. Cert este că o anchetă în acest sens nu a fost niciodată demarată.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)