De o săptămână, ministrul Culturii, Boris Focşa, se află în centrul unui scandal legat de verificarea sa de către Poliţia Rutieră. Potrivit ministrului Focşa, nu el, ci soţia sa se afla la volan în noaptea cu pricina. Domnia sa a recunoscut pentru JURNAL că a consumat alcool: „Am băut un pic de şampanie în sănătatea fiicei mele”. Reprezentanţii MAI promit ca rezultatele testului de alcoolemie să fie gata în timpul apropiat.

Am rugat câţiva oameni de cultură să se pronunţe pe marginea cazului.

Titus Jucov, regizor, director al Teatrului „Licurici”: „Se pare că Boris Focşa e o jertfă a luptei politice”

„Şeful poliţiei rutiere al R. Moldova a declarat duminică, 8 ianuarie, că se desfăşoară o anchetă privind reţinerea lui Boris Focşa care ar fi fost în stare de ebrietate la volanul automobilului său. Înseamnă că există multe lucruri neclare care trebuie elucidate. După cum evoluează evenimentele, se pare că sărmanul nostru ministru e o jertfă a luptei politice.

Nu mă deranjează faptul că un regizor, un om de teatru şi-a permis de Crăciun să bea un pahar de vin. Mă deranjează însă neatenţia unui ministru al Culturii de a se prezenta la sectorul de poliţie, la volanul maşinii proprii, pentru a-şi salva subalternul, reţinut pentru consum de alcool la volan”.

Vladimir Beşleagă, scriitor: „Focşa e un om întâmplător la Ministerul Culturii”

„Am urmărit ştirile despre aventurile de Crăciun ale lui Boris Focşa şi ceea ce vă pot spune e ce am mai spus şi cu alte ocazii: Focşa e un om întâmplător la Ministerul Culturii şi demult trebuia debarcat. În locul lui, trebuie pus un om cumsecade, cu adevărat competent în domeniul culturii şi capabil de a conduce acest minister”.

Ghenadie Ciobanu, compozitor, ex-ministru al Culturii: „Dacă ministrul nu e un etalon al culturii, înseamnă că nu corespunde funcţiei sale”

„Un ministru al Culturii trebuie să fie un etalon al culturii, să fie un exemplu de comportament civilizat. Dacă nu e un etalon, înseamnă că nu corespunde funcţiei. Un ministru nu poate să-şi permită să fie impulsiv, să-i înjure pe angajaţii poliţiei, acestea sunt nişte lucruri inadmisibile”.

Grupaj de Irina Nechit