Sondaj IMAS: în cazul anticipatelor, distribuţia mandatelor va fi aceeaşi

Ultimul sondaj la nivel naţional realizat de IMAS a demonstrat că în cazul unor alegeri anticipate spectrul politic din Republica Moldova nu se va shimba substanţial. Astfel, dacă duminica viitoare vor avea loc alegeri parlamentare, PCRM ar obţine 34,1% din sufragii, PLDM – 16,8%, PD – 11,9%, iar PL – 6,6%. Exprimate în mandate de deputat, PCRM ar acumula 42 de mandate, PLDM – 25, PD –20, PL – 14.

Astfel, liberal-democrații sunt într-un trend descrescător, iar democrații adună dividende politice. Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, condus de Igor Dodon, ar obţine 1% din voturi. Aceste date confirmă părerea mai multor comentatori politici că proiectul PSRM, în frunte cu Igor Dodon, este unul pierdant.

Conform sondajului, 49% din respondenţi sunt de părere că toate partidele din Parlament ar trebui să facă o coaliţie şi să realizeze un consens, iar 29% nu sunt de acord ca PLDM şi PCRM să facă o alianţă, 14% ar fi pentru o astfel de alianţă.

Acelaşi sondaj arată că 41% din respondenţi au catalogat anul 2011 drept „un an rău”, 48% sunt de părere că anul a fost „nici bun, nici rău”, iar 9%, că 2011 a fost „un an bun”.

Conform sondajului, instituția care se bucură de cea mai mare încredere în rândul intervievaţilor rămâne biserica (47%). Pe locul doi, în topul încrederii, este situată primăria, în care cred 16% din respondenți, 26% dintre aceștia au foarte puțină încredere. Mass-media este situată pe locul 3 (12%).

La întrebarea „Cât de mândru vă simţiţi ca cetăţean al Republicii Moldova?”, 31% au declarat că sunt „foarte mândri”, 37% că sunt „mândri”, iar 15% – „destul de mândri”.  

Sondajul a fost realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chișinău IMAS în colaborare cu politik.md, pe un eșantion de 1109 persoane din 75 de localități. Datele au fost culese în perioada 10–23 decembrie. Marja de eroare este de +/-3%.

V.V. 

The following two tabs change content below.