15 ani cu „Gândul Mâţei”

ANIVERSARE // „Decât să scoţi un album prost într-un an, mai bine – unul bun în cinci ani”

Pe 18 mai 1996, tânăra trupă „Gândul Mâţei” a susţinut primul său concert, de atunci sunt una din cele mai longevive trupe rock de pe piaţa muzicală din Republica Moldova.

Studenţii conservatorului cântă rock dur, dar melodios, cu elemente hardcore, folk românesc şi jazz. În piesele lor melodia şi aranjamentul domină textul. Băieţii însă îşi definesc muzica destul de simplu: „Rock din Moldova”. Pentru prima dată, trupa a ieşit pe scenă pe 18 mai 1996, la Chişinău, în următoarea componenţă: Bogdan Dascăl – voce, Dan Popov – chitară, Nicu Ţărnă – chitară bas, Mamba – tobe.

„Rock din Moldova”

Bogdan Dascăl, primul solist al trupei, a fost şi cel care a dat denumirea trupei „Gândul Mâţei”. „Denumirea a fost una spontană. A venit într-o zi Bogdan şi ne-a spus că trupa se va numi «Gândul Mâţei». Noi am fost de acord atunci, cu condiţia că, cu timpul, o s-o schimbăm. Bogdan a plecat, iar denumirea a rămas”, spune Nicu Ţărnă. În cei 15 ani de activitate, „Gândul Mâţei” a trecut prin multe încercări – plecări din trupă, dezamăgiri, conflicte şi chiar un accident de maşină.

Cu toate acestea, băieţii au încheiat o etapă importantă din viaţa şi activitatea lor profesională. „Am marcat o generație cu piese ca «Liberty» sau «La Ciocana». Ne-am maturizat, s-au schimbat unele concepte, viziuni, nu mai poți face aceeași muzică ca în adolescență”, menţionează Nicu Țărnă, solistul grupei.

„Grandomania”,un nou album

În cei 15 ani de activitate, „Gândul Mâţei” a scos pe piaţa muzicală trei albume – „Cu gândul la ea” (album acustic), „În Profil” şi „GheM în GheM”. Fiind întrebat de ce au scos numai trei albume în 15 ani, solistul trupei a declarat că decât să scoţi un album prost într-un an, mai bine unul bun în cinci ani. Cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate, trupa a organizat un concert de aniversare, care a avut loc pe 20 mai în incinta teatrului „Ginta Latină”, unde au fost prezenţi formațiile „Snails”, „Mahagon”, „EX NN”, „Alex Calancea Band”, împreună cu soliști ca Nelly Ciobanu şi Pasha Parfeni. Trupa va lansa până în toamnă un nou album, „Grandomania”, care va întruni piese de dragoste şi viaţă.

Carolina CHIRILESCU

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)