14 milioane de lei, pentru un apeduct cu apă poluată

Dezamăgire în s. Mingir, raionul Hânceşti. Peste 14 milioane de lei, bani acordaţi prin intermediul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, au fost investiţi în apeductul din localitate. Până la urmă, oamenii au înţeles că apa la care au fost conectaţi nu este potabilă. Pe lângă banii europeni, fiecare familie a achitat contribuţia de circa 2000 de lei, şi tot din surse proprii şi-au cumpărat contoare.

Svetlana Corobceanu

Apa nu poate fi folosită în scopuri alimentare, ci doar la spălatul rufelor, şi asta doar în cazul rufelor de culoare închisă, se plâng sătenii. Un metru cub de apă tehnică costă 12 lei, mai scump chiar decât costă în alte părţi apa potabilă. Ilie Chiţanu, preşedintele Asociaţiei comunale a consumatorilor de apă, lămureşte că  preţul e mai mare deoarece se atestă un consum redus de apă din cauza calităţii proaste a acesteia şi, în acest mod, îşi pot acoperi cu greu cheltuielile pentru energia electrică şi puţinii angajaţi de la staţia de pompare a apei.

Chibzuiala conducătorilor

Primarul de Mingir, Haralambie Lazăr, a fost solicitat la şedinţa Curţii de Conturi să dea explicaţii privind modul în care au fost îngropate cele 14 milioane de lei. Potrivit lui, la proiectarea apeductului a fost testată apa dintr-o singură fântână şi aceasta corespundea normelor. Ulterior, în timpul construcţiei apeductului, s-a observat că apa are o nuanţă gălbuie, iar la testare s-a dovedit că concentraţia de amoniac din aceasta depăşea cu mult norma, din care cauză nu putea fi folosită în scopuri alimentare. S-a luat decizia de a construi o staţie de tratare a apei.

„Reprezentanţii Ministerului Ecologiei şi ai Centrului de Medicină Preventivă ne-au recomandat să folosim apa în decurs de şase luni, în ideea că, între timp, problemele ar putea dispărea. Astfel, am decis să nu cheltuim banii pentru staţia de tratare a apei, ci, cu acordul delegaţiei Uniunii Europene, să-i investim în prelungirea apeductului cu încă 12 km”, a spus primarul. Întrebat de ce nu s-a gândit în primul rând la necesităţile oamenilor, fiind pusă în joc sănătatea acestora, alesul local a declarat că  70% din locuitori sunt mulţumiţi de apă, iar 100 % se folosesc de aceasta. „Am realizat un sondaj care demonstrează că oamenii sunt mulţumiţi de apa pe care o utilizează. Pe viitor, planificăm să construim o staţie de tratare. În acest scop avem nevoie de un proiect de circa 100 de mii de euro”, a mai spus el.

Gafa proiectanţilor

Totuşi oamenii din sat nu se arată la fel de încântaţi de situaţia creată. „Ce folos că avem apă dacă nimeni nu o utilizează?”, spune indignată o locuitoare de aici. Femeia susţine că apa nu poate fi folosită decât pentru spălarea rufelor, însă în niciun caz a celor albe. „În câteva clipe să vedeţi cum o plapumă albă se îngălbeneşte, e destul să o bagi în apă!”, spune ea. Femeia a achitat pentru apa ce nu poate fi folosită la nimic în jur de 2000 de lei, bani pe care i-a câştigat muncind la negru în străinătate.

Şeful Asociaţiei consumatorilor de apă, Ilie Chiţanu, este de părerea că de vină sunt atât proiectanţii lucrărilor, cât şi conducătorul proiectului IM „Badprim” SRL. „S-au gândit că, la 100 de metri adâncime, oriunde în Moldova apa este de calitate. Au fost prea siguri, iar noi, locuitorii satului, am fost puşi în faţa faptului împlinit. Deşi spun că au făcut la timp testele de laborator, nu văd cum a apărut eroarea. Nimeni nu-i bucuros de situaţia creată”, mai spune el.

The following two tabs change content below.