13 milioane pentru moftul comuniştilor

Peste 13 milioane de lei din bugetul de stat vor fi cheltuite pentru renumărarea voturilor din 28 noiembrie. Curtea Constituţională a dat curs solicitării comuniştilor care au acuzat încălcări la întocmirea proceselor-verbale de către secţiile de votare şi au cerut ca voturile exprimate la ultimele alegeri parlamentare să fie numărate din nou. Renumărarea va avea loc mâine, 15 decembrie.

Reprezentanţii PLDM, PL şi PD consideră că decizia Curţii nu va schimba nimic, ci doar va duce la noi cheltuieli nejustificate. „Nu pot comenta decizia Curţii. Dar pot spune că această solicitare a PCRM este iresponsabilă. Alegerile din 28 noiembrie au fost monitorizate de mai multe organizaţii internaţionale care au anunţat că alegerile au fost libere şi corecte”, ne-a declarat Corina Fusu, vicepreşedinte al PL.

După ce au obţinut ce îşi doreau, comuniştii sunt din nou nemulţumiţi. De această dată, de faptul că se vor cheltui prea mulţi bani pentru moftul lor.

„Considerăm că suma de 13,1 milioane de lei, stabilită de către Comisia Electorală Centrală, este una exagerată. Amintim că pentru renumărarea voturilor exprimate în cadrul alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009 au fost cheltuite doar 3,6 milioane de lei”, precizează comuniştii într-un comunicat. PCRM este deranjat şi de faptul că jurnaliştii îi acuză de provocarea acestor cheltuieli. „PCRM doar a scos în evidenţă şi a demonstrat cu probe incontestabile mai multe erori comise de organele electorale în procesul votării”, susţin comuniştii.

CEC afirmă la rândul său că majorarea cheltuielilor este determinată de retribuirea mai bună a funcţionarilor implicaţi în renumărarea voturilor.

Nu se cunoaşte dacă decizia Curţii a fost adoptată cu vot unanim. Însă, potrivit preşedintelui Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, probele prezentate de PCRM sunt convingătoare.

Membrul Curţii, Victor Puşcaş, ne-a declarat însă că a avut o opinie aparte în cadrul şedinţei de vineri, fără a preciza dacă a votat împotriva renumărării voturilor.

M.R.

The following two tabs change content below.