13 medalii la CE recompensate cu 1,3 milioane de lei

La Campionatul European de Haltere, care a avut loc în Turcia şi la care au participat zece sportivi din Republica Moldova (opt bărbaţi şi două femei), şase sportivi au revenit cu 13 medalii (cinci medalii de aur, patru de argint şi patru de bronz). După numărul de medalii obţinute, echipa R. Moldova s-a plasat pe locul patru, obţinând astfel două cote de participare la Jocurile Olimpice de la Londra.

Pentru această performanţă, sportivii vor primi din partea Guvernului 1,3 milioane de lei. Astfel, opt halterofili vot primi 645,5 mii de lei, tot atâţia bani vor încasa şi antrenorii lor.

Astfel, Cristina Iovu, campioană absolută la feminin, va primi 180 mii de lei, Anatolie Cârâcu, campion european – 164 mii, Oleg Sârghi, vicecampion european – 118 mii, Alexandru Dudoglo vicecampion european – 65 500 de lei, Sergiu Cechir (locurile 2,5,8) – 50 mii şi Alexandru Şpac (locurile 3,4,6) – 42 500 de lei. De asemenea, vor fi premiaţi şi sportivii clasaţi pe locurile 4-6. Premiile respective vor fi înmânate de Ziua Sportivului.

„Obţinerea locului 4 după medalii este o performanţă foarte bună, care trebuie fortificată inclusiv prin ameliorarea condiţiilor de antrenament, de activitate şi de trai ale sportivilor, precum şi ale personalului de pregătire”, a spus premierul Vlad Filat care le-a oferit sportivilor din propriul buzunar 180 de mii de lei.

De notat că doar în primele trei luni ale anului curent, în procesul de pregătire pentru Campionatele Europene și Jocurile Olimpice de la Londra, Ministerul Tineretului și Sportului a aprobat cheltuieli pentru federația de haltere în valoare de 1,129 milioane de lei, bani repartizați pentru mai multe cantonamente de pregătire fizică specială și diverse competiții.

Campionatele Europene s-au desfășurat în Antalya în perioada 9-14 aprilie 2012. Lotul național al Republicii Moldova s-a clasat pe locul I în Europa, pe echipe la masculin, cu un total de 448 de puncte. În clasamentul punctaj masculin, locul I i-a revenit moldoveanului Anatol Cârâcu (cu 458,23 puncte în palmares), iar la medalii, Republica Moldova s-a plasat pe locul IV, cu 13 medalii obținte (5 de aur, 4 de argint și 4 de bronz).

Totodată, recordul european la juniori, la categoria de greutate de 53 de kilograme, a fost înregistrat tot de o moldoveancă – Cristina Iovu care a aruncat cu succes greutatea de 116 kilograme. (V.H.)