11 angajaţi ai Primăriei Ermoclia, Ştefan-Vodă, şi-au dat demisia după instalarea în funcţie a noului primar

11001683_720059094777708_9061235826845273082_o

Odată cu accederea în funcţie a noului primar din satul Ermoclia, raionul Ştefan Vodă, întreaga echipă a primăriei, 11 persoane, a depus cerere de demisie. Oamenii spun că au fost forţaţi de primarul democrat Mihail Țurcanu să demisioneze, din cauză că s-ar fi implicat în campania electorală în favoarea contracandidatului său, a fostului primar Alexandru Pavlicenco. Ţurcanu neagă acuzaţiile.

Au fost reziliate contractele de muncă nu doar ale perceptorilor fiscali și ale contabilelor, ci şi a personalului tehnic, al femeii de serviciu şi paznicului. Unele dintre locurile acestora au fost ocupate de către rude ale actualului primar. Iar în locul tractoristului cu care Primăria avea încheiat un contract pentru servicii de salubritate, a fost antrenat un mijloc de transport de la întreprinderea „Miturix Agro” SRL, al cărei fondator este primarul.

Alegeri contestate în judecată

Democratul Mihail Ţurcanu a câştigat scrutinul local din vară acumulând cu 86 de voturi mai mult decât contracandidatul său, liberal-democratul Alexandru Pavlicenco. Ultimul a înregistrat trei mandate în fruntea primăriei. Pavlicenco a contestat rezultatul alegerilor în instanţa de judecată. Unul dintre motivele invocate este că Ţurcanu ar fi corupt alegătorii cu daruri.

Întreprinderea care îi aparţine, SRL „Miturix Agro”, gestionează peste 1500 de ha, o parte din care au fost arendate de la locuitorii satului. Ţurcanu s-ar fi înţeles cu proprietarii să le lucreze pământul la un preţ de două ori mai mic, 9 lei pentru un ar, în timp ce preţurile pentru semănat variau între 16 şi 18 lei. Judecătoria Ştefan-Vodă a anulat la 26 iunie rezultatul alegerilor din Ermoclia. Reprezentantul PDM însă a atacat decizia la Curtea de Apel Chişinău şi a câştigat cauza.

Bătălie pentru locuri de muncă

Imediat ce a fost instalat în funcție, noul primar i-a chemat pe rând pe angajați în biroul său. Contabila Ecaterina Procopenco ne-a spus că mai avea trei luni până la pensie. „Primarul mi-a vorbit brutal. Am intrat în cabinetul său cu cererea de concediu, el însă mi-a cerut să depun imediat cererea de demisie, pentru că aş fi pensionară. Până la urmă, am scris cererea de concediere, nu avea rost să mă pun în poară cu el. Am muncit 13 ani în Primărie, nu credeam că voi pleca în acest mod”, ne-a afirmat femeia.

Contabila-şefă Angela Ursu ne-a spus că e funcţionară publică şi că primarul nu avea dreptul să o revoce, dar după ce acesta i-a spus că nu va putea lucra cu ea, a decis să plece. „Nu aş fi rezistat presiunilor. A promis celor care l-au susţinut locuri de muncă. În sate acestea pot fi create prin atragerea proiectelor, şi nu prin politizarea funcţiilor de la primărie. Este adevărat, l-am susţinut în campania electorală pe fostul primar, dar am lucrat alături de el 12 ani. A implementat o mulţime de proiecte”, ne-a spus Ursu.

Şi perceptorul fiscal Elizaveta Talmazan, funcţionară publică, ne-a spus că a fost avertizată că dacă nu ar fi plecat, ar fi fost demisă. După plecarea ei Primăria a anunţat concurs de angajare a unui perceptor fiscal, dar, până în acest moment, nu a fost găsit niciun candidat potrivit. Primarul a vorbit doar cu fosta secretară, pe care a îndemnat-o să nu demisioneze. Ea însă a plecat odată cu ceilalţi.

Pe moment, unele funcţii au rămas vacante. În locul femeii de serviciu a fost angajată soţia unui văr de-al primarului, iar în locul paznicului – o altă rudă îndepărtată de-a acestuia. A fost reziliat contractul până şi cu tractoristul care transporta gunoiul de pe drumul principal al satului. El primea de la primărie 500 de lei pe lună. Acum aceste lucrări le execută un tractor de la întreprinderea administrată de fiul primarului.

„Au plecat benevol”

Mihail Ţurcanu a negat faptul că ar fi constrâns foştii angajaţi să demisioneze. „Toţi au plecat benevol, nu le-am zis nici jumătate de cuvânt, chiar dacă unii dintre ei au apărut în instanţă cu mărturii împotriva mea”, ne-a afirmat Ţurcanu. La întrebarea de ce a angajat un mijloc de transport de la întreprinderea sa, primarul ne-a spus: „Nu am de unde să achit aceste servicii. Pentru tractorul pe care îl folosesc nu iau bani din primărie. Fac un bine satului”, ne-a spus el.

Artemie Cătănoi, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Căuşeni, ne-a declarat că se confruntă pentru prima oară cu o situaţie în care întreaga echipă a unei primării să-şi dea demisia. „Angajaţii care ajung în astfel de situaţii, în loc să depună cereri de concediere, ar trebui să contacteze Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat şi Inspecţia Muncii. În astfel de condiţii, reprezentanţii acestor instituţii ar putea să le protejeze drepturile”, ne-a spus reprezentantul Cancelariei de Stat.

Cazul Ermoclia – un exemplu de etică eşuată de guvernare

Mariana Kalughin, expertă anticorupţie, consideră că ceea ce s-a întâmplat la Primăria Ermoclia este un exemplu de etică eşuată în guvernarea locală: „Pornind de la prevederile legale naţionale restrânse, dar şi de la faptul că localnicii au tolerat astfel de atitudini şi comportamente, nu poţi aduce învinuiri certe în adresa primarului. Totuşi, situaţia este problematică şi dăunătoare. Codul european de conduită pentru integritatea politică a reprezentanţilor aleşi locali şi regionali, prin art. 7, instituie anumite reguli în materie de campanie locală, cum ar fi restricţia obţinerii votului prin alte mijloace decât argumentări convingătoare sau dezbateri. Candidaţii trebuie să se abţină de a încerca să obţină sufragii prin acordarea sau promisiunea de a acorda unele avantaje. Demisiile în masă din cadrul unei entităţi totdeauna semnalează probleme grave din interiorul acesteia”, a declarat Kalughin.
Potrivit expertei, în cazul Ermoclia, deja pot apărea dubii serioase referitoare la capacitatea alesului local de a se conforma exigenţelor etice internaţionale, cum ar fi: recrutarea personalului administrativ în baza meritelor şi competenţelor profesionale, dezvoltarea performanţei funcţionării serviciilor de care este responsabil, precum şi motivarea personalului lor.
„Alesul local, tocmai pentru că este în vizorul tuturor, trebuie să înveţe a fi mai exigent faţă de sine. Chiar dacă soţia unui verişor nu se încadrează în noţiunea de persoană apropiată în înţelesul Legii cu privire la conflictul de interese, astfel de angajări, în special în cazul în care nu sunt aplicabile proceduri de concurs, trebuie evitate pentru simplul motiv că subminează credibilitatea alesului local. Dar şi cetăţenii trebuie să înveţe lecţia – de a sesiza organele competente referitor la orice comportamente necuvenite ale candidaţilor în alegeri, ulterior aleşi locali, precum şi de a-şi revendica activ drepturile, inclusiv la muncă). Doar aşa ar putea fi asigurată integritatea administraţiei publice locale”, a spus experta.

 

Acest articol a fost elaborat în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu

Ultimele articole de Svetlana Corobceanu (vezi toate)