11 „alpinişti” moldoveni, reţinuţi în Spania pentru jaf

Unsprezece cetăţeni ai Republicii Moldova au fost reţinuţi de poliţia spaniolă fiind suspectaţi în legătură cu o serie de sustrageri din magazinele din capitala acestei ţări. Potrivit poliţiei spaniole, aceştia făceau parte dintr-o grupare specializată care pătrundea în magazine prin efracţie, alunecând de pe acoperişul clădirilor sau de la etajele superioare cu ajutorul echipamentului pentru alpinism, informează agenţia Novii Reghion, care citează agenţia spaniolă EFE.

Forţele de ordine din Spania au declarat că hoţii utilizau corzi, pitoane şi alt echipament de munte şi camping. Aceştia jefuiau tot ce le sta în cale: începând de la produsele alimentare, ţigări, medicamente, până la bijuterii, obiecte de uz casnic, televizoare cu plasmă etc.

De regulă două persoane pătrundeau în magazin, ceilalţi stăteau de pază, urmând să ridice alerta în caz că apare poliţia. Potrivit poliţiei spaniole, lucrurile sustrase erau trimise în Republica Moldova sau Italia prin colete poştale sau prin intermediarii de la rutele care fac naveta între aceste ţări.

Aceeaşi sursă precizează că reprezentanţii acestei grupări aveau un apartament pentru întâlniri unde concepeau schemele viitoarelor jafuri şi un apartament de locuit.

Solicitat de JURNAL, Vladimir Ghileţchi, director adjunct al Departamentului Afaceri consulare a declarat că s-au informat despre acest regretabil caz din presă, dar că la moment nu au primit nicio informaţie oficială din partea autorităţilor spaniole. Victor Martin, funcţionarul consular al Amabasadei Republicii Moldova în Franţa, care e şi misiune diplomatică în regatul Spaniei, cu sediul la Paris, ne-a declarat că după o informare prealabilă se va adresa autorităţilor spaniole în scopul aflării unor informaţii mai ample legate de acest subiect.

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu