100 procente efort şi implicare

Grigore Cobâleanschi

Grigore Cobâleanschi, 25 de ani, este tânărul care a adus ani la rând medalii de aur, argint și bronz pentru R. Moldova de la Campionatul Mondial Taekkyeon din Coreea de Sud. Acest tip de arte marțiale este practicat în prezent de doar trei tineri din R. Moldova – Grigore Cobâleanschi, Roman Vataman și Tatiana Morărescu. Un avantaj pentru Grigore sunt studiile de limbă coreeană pe care le-a făcut la Facultatea de Litere a ULIM.

Grigore Cobâleanschi este originar din Hârtop, Cimișlia. A început să cunoască coreenii și artele lor marțiale din 2008, când avea 16 ani. „Atunci am venit la oraș, la studii, unii colegi de-ai mei mergeau la Taekwondo. De teama infantilă că cineva ar putea să mă bată într-o bună zi, am decis să practic şi eu luptele marțiale. Apoi, cum se spune româneşte, pofta a venit mâncând”, relatează tânărul. Din acelaşi an este membru al clubului „Calea fericirii” din Stăuceni, mun. Chişinău, unde se practică Taekwondo WTF, stil olimpic. „Antrenorul Lilian Pereu știe să ne disciplineze, să ne inspire tehnici de bază în artele marțiale și dorința de a da 100% de efort în ceea ce faci”, susține Grigore.

În 2014, Federația de Lupte din Republica Moldova a primit o invitație de participare din partea World Martial Arts Union la programul Cultural Partnership Initiative 2014, una dintre condiții fiind ca acelaşi candidat selectat să vorbească engleza și coreeana. Fiind student la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova și participând activ la activităţile Centrului de Cultură și Limbă Coreeană, a fost promovat de directorul centrului, Han Ho Jin. Datorită susținerii acestuia, a ajuns să participe la programul respectiv.

Taekkyeon este un stil tradițional

„Am fost selectat pentru a merge în Coreea de Sud, unde urma să fiu inclus într-un program de cinci luni cu antrenamente zilnice, câte şapte ore pe zi. Am început să practic un altfel de artă marțială – Taekkyeon. Nu am luat niciun premiu în 2014, dar în anii care au urmat am cucerit la acelaşi gen de sport medalii pentru R. Moldova”, râde el.

„Taekkyeon este mult mai relaxant, îl comparăm cu un râu. Dacă loviturile în Taeokwondo sunt directe şi puternice, în Taekkyeon acestea sunt aplicate cu mai multe mișcări, îi distragi atenția adversarului, trebuie să îl învingi prin a-l pune la pământ sau să îl loveşti cu piciorul în cap”, descrie el acest sport tradiţional. A mers la Campionatul Mondial de Taekkyeon în 2015, de unde a adus aurul acasă, medalie care i-a adus multă bucurie şi satisfacţie. Între timp, şi-a continuat studiile, a absolvit facultatea, practicând în paralel acelaşi gen de sport. În 2016, a fost invitat din nou să participe la Campionatul Mondial de Taekkyeon, ediția VIII.

„Odată ce învingi, vrei să participi din nou! În acelaşi an, a participat la două competiții mondiale de Taekkyeon la o diferență de o săptămână – Campionatul Mondial la Taekkyeon, unde a obţinut locul întâi, şi la Campionatul Mue Master Ship, unde a luat medalia de bronz. Acest campionat a fost organizat la nivelul jocurilor olimpice, la competiţie au participat peste 2.600 de sportivi. „A fost o luptă grea, așa că locul trei este unul bun!”, se mulţumeşte el.

Planifică deschiderea unei federaţii la Chişinău

Ultima medalie câștigată de Grigore este locul doi la Campionatul Mondial la Taekkyeon, ediția IX-a, de asemenea, în Coreea de Sud. Recunoaște că un rezultat mai bun poate fi obținut prin sacrificiu și multă muncă. Toți cei trei sportivi din R. Moldova au avut oportunitatea să meargă în Coreea de Sud pentru un stagiu de Taekkyeon. „Planificăm să deschidem o federație de Taekkyeon în RM, este o artă marțială destul de cunoscută în lume”, susţine el.

Mai vrea să facă un master în drept și să atingă un nivel înalt de dezvoltare personală. Încearcă să combine informatica, limbile străine, dreptul și psihologia. În prezent, lucrează la o companie cu investiții străine, practică sportul și se ocupă de dezvoltarea personală.

„Imposibilul poate fi împărțit oricând în posibilități”

Fiind membru al unui ONG, și anume „Asociația pentru Educație și Dezvoltare LIED, ceea ce înseamnă Lume Inteligentă Educată Deștept”, ne explică el, participă în calitate de co-trainer la organizarea evenimentelor, trainingurilor motivaționale, de dezvoltare personală, precum și în domeniul IT pentru un public divers. Intenția întregii echipe este să lărgească orizonturile pentru fiecare participant, „astfel încât să pășim cu încredere spre ziua de mâine, să avem cât mai multă lume bună, pasionată de frumos, cultură şi sport”.

A avut fericita ocazie să cultive aceste valori printre tineri și în cadrul unui proiect Erasmus+, desfășurat în vara această în Belgia. „Imposibilul poate fi împărțit oricând în posibilități! Și pentru ca orizontul să-mi fie larg, mă implic activ în tot ce e frumos!”, enunţă el.

 

The following two tabs change content below.