100 de zile ale guvernului Sandu

Maia Sandu prezintă raportul celor 100 de zile de la învestirea noului guvern. Foto: Nadejda Roșcovanu

Opinie: „În primele luni ale noii guvernări, judiciarul nu numai că nu a contribuit la demolarea sistemului oligarhic, dar a și sabotat acest proces”

Marți, 24 septembrie, premierul Maia Sandu a prezentat raportul celor 100 de zile de la învestirea noului guvern. Premierul a remarcat că a fost elaborată o reformă ambițioasă care să curețe sistemul de judecătorii și procurorii vulnerabili. Pe de altă parte, analiștii politici susțin că 100 de zile este o perioadă destul de mică pentru a obține niște rezultate palpabile, iar principala sarcină a acestui guvern e să destructureze în linii mari regimul oligarhic și să nu permită ca pe ruinele lui să apară un alt regim tot atât de oligarhic.

Maia Sandu a asociat fosta guvernare cu „o corabie care era gata să se scufunde”. În momentul preluării acesteia, s-a dovedit a fi „în toiul furtunii” și noua guvernare a fost nevoită „să repare cârma pentru a evita izbirea de stânci și scufundarea corabiei”. Apoi a trebui să alunge „șobolanii” de pe corabie și să găsească „marinari cinstiți” pentru a o conduce. Premierul a menționat crearea unui Consiliu de coordonare a politicilor anticorupție, care va monitoriza cum își îndeplinesc angajamentele instituțiile responsabile de prevenirea și combaterea corupției.

Sandu: „Tot mai multe din crimele lor ies la iveală”

În trei luni, spune Maia Sandu, au fost descoperite mai multe scheme de corupție la întreprinderile de stat. Este vorba despre „schemele PD-ului la Aeroport, Air Moldova, Modtelecom, Metalferos, Arena Chișinău”. Au fost oprite privatizări frauduloase și stopate procese de achiziții publice dubioase. Au fost eliberați din funcții funcționarii implicați în abuzuri.

„Cea mai mare realizare este că Plahotniuc și Șor, și alți hoți ca ei nu mai sunt la putere, nu mai inventează noi scheme prin care să ne fure banii. Tot mai multe din crimele lor ies la iveală”, a declarat prim-ministrul. Acestea și alte realizări în diferite domenii sunt incluse într-un raport de 28 de pagini.

Anatol Țăranu, analist politic:

„Problema acestui guvern este dacă va fi capabil să îndeplinească principala sarcină care a stat în fața lui, să destructureze în linii mari regimul oligarhic”

„Au fost prezentate anumite succese și unele lucruri care nu s-au realizat. De fapt, 100 de zile este o perioadă destul de mică pentru a obține niște rezultate palpabile, este vorba mai degrabă de niște trenduri și din acest punct de vedere raportul nu este unul foarte concret, dar, repet, ce poți face într-o sută de zile? Guvernul se confruntă cu o sumedenie de probleme care, de obicei, nu sunt preocupările unui guvern care a venit într-o perioadă de criză.

Din acest punct de vedere, sarcina guvernului Sandu este dificilă, dar în același timp acest guvern nu dispune de membri care au o memorie instituțională impresionantă, mulți dintre aceștia doar învață să conducă întregi ramuri, de aceea, nici nu putem să ne așteptăm la rezultate fulminante.

Vom vedea cum se vor aranja lucrurile mai departe. Maia Sandu a încercat să dea o notă de optimism, dar în mare parte acest optimism este gratuit, fiindcă ei toți înțeleg că acest guvern nu este de lungă durată. Problema acestui guvern este dacă va fi capabil să îndeplinească principala sarcină care a stat în fața lui, să destructureze în linii mari regimul oligarhic și să nu permită ca pe ruinele acestui regim destructurat să apară un alt regim tot atât de oligarhic. Dacă prima sarcină – destructurarea regimului Plahotniuc se îndeplinește cât de cât, obiectivul al doilea lasă foarte multe semne de întrebare, pericolul este încă extrem de mare”, a declarat Țăranu pentru JURNAL de Chișinău.

 Lilia Carasciuc, directoarea executivă a Transparency International Moldova:

„Deşi a demonstrat unitate în adoptarea unei serii de legi importante pentru decapturarea statului, Legislativul a omis necesitatea resetării conducerii mai multor entităţi publice autonome precum Curtea de Conturi, ANI, ANRE, Consiliul Concurenței”

„Aş vrea să încep cu o banalitate care este, totuşi, importantă,vorbim despre un prim raport al Guvernului, pe când populaţia percepe, de obicei, un astfel de raport drept unul al întregii guvernări, adică al celor trei ramuri ale puterii de stat: Legislativul, Executivul și Judiciarul. Trebuie să recunoaştem că, în primele luni ale noii guvernări, Judiciarul nu numai că nu a contribuit la demolarea sistemului oligarhic, dar a și sabotat acest proces, spulberând aşteptările multor alegători de a-i vedea traşi imediat la răspundere pe oligarh şi aliaţii săi. Legislativul, deşi a demonstrat unitate în adoptarea unei serii de legi importante pentru decapturarea statului, a omis necesitatea resetării conducerii mai multor entităţi publice autonome precum Curtea de Conturi, ANI, ANRE, Consiliul Concurenței, CNPF, etc.

Acestea încă mai menţin întregi domenii şi ramuri de activitate în control oligarhic. În ceea ce priveşte Raportul Guvernului, mă voi opri doar la capitolul anticorupţie. El arată, în mare măsură, ca raportul unei echipe de pompieri – e mai puţin sistemic, mai mult ca o serie de măsuri urgente de stingere a focarelor care au pus pe brânci întregul stat democratic, de drept, bazat pe o economie de liberă concurenţă.

Totuşi, trebuie să constatăm că această guvernare a luat atitudine şi primele măsuri faţă de o serie de probleme, pe care Transparency International Moldova le-a accentuat în timpul guvernării precedente. Un exemplu este recomandarea Transparency International Moldova de a supune unei inventarieri riguroase toate bunurile aflate în posesia statului.

Vedem că s-a început, cel puţin, cu o serie de companii cu probleme majore, cum ar fi întreprinderile de stat Calea Ferată, Poşta Moldovei, Moldtelecom etc. Dacă Guvernul Republicii Moldova va reuşi să ia masuri rapide şi eficiente vis-à-vis de toate aceste semnale, el va închide multe găuri enorme prin care banii publici se scurgeau în buzunare private, alimentând corupţia. După aceasta va veni timpul pentru a aborda mai sistemic fenomenul corupţiei”, a menționat pentru ziarul nostru Carasciuc.

 Ion Tăbârță, analist politic:

„Multe persoane-cheie de pe vremea regimului Plahotniuc nu mai sunt în fruntea instituțiilor, cu toate acestea, instituțiile respective încă nu funcționează independent”  

„Așteptările societăţii faţă de acest Guvern sunt foarte mari. Toți au așteptat schimbări radicale. Însă trebuie să înțelegem că minuni în politică nu se pot întâmpla. Misiunea coaliției PSRM-ACUM a fost și este eliberarea instituțiilor statului. Toți așteptau purificarea rapidă, înlocuirea oamenilor din vechiul sistem cu oameni noi, care nu au fost implicați în scheme, partajări și mișmașuri politice.

Unele lucruri au fost realizate, însă constatăm că, după 100 de zile, mai multe promisiuni nu au fost îndeplinite. Multe persoane-cheie de pe vremea regimului Plahotniuc nu mai sunt în fruntea instituțiilor, cu toate acestea, instituțiile respective încă nu funcționează independent. Este vorba de Procuratura Generală și CNA, dar și de instanțele judecătorești. Ai impresia că sistemul oligarhic se readaptează noilor realități. Un exemplu concludent este cazul Curții Constituționale cu numirea noilor membri. Instituția trebuia să fie „km zero” de reclădire a democrației în Republica Moldova.

Printre reușitele Guvernului pot fi enumerate următoarele: elaborarea de către Guvern a unui nou concept al reformei Procuraturii; anularea deciziilor prin care Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat; scoaterea din izolare și normalizarea relațiile cu UE. Un detaliu important este că pe lângă premierul Republicii Moldova a fost creat Consiliul de coordonare a politicilor anticorupție și reformei justiției”, a declarat Ion Tăbârță pentru Europa Liberă.

 

 

The following two tabs change content below.
Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Carolina Chirilescu

Ultimele articole de Carolina Chirilescu (vezi toate)