100 de curiozităţi despre lumea în care trăim (II)

CIUDĂŢENII // În fiecare an, mai mulţi oameni sunt ucişi de măgari decât în accidente aviatice

Unele din statisticile de mai jos vi se vor părea amuzante în timp ce altele sunt cât se poate de serioase. Absolut toate sunt menite, însă, să ne arate cât de puţine lucruri cunoaştem despre lumea care ne înconjoară. Demersul site-ului descopera.ro include statistici din absolut toate domeniile de interes, de la date geografice şi zoologice la cele politice şi militare – un melanj de informaţii mai mult sau mai puţin inedite, menite să vă descreţească frunţile şi să vă permită câteva momente de reflecţie.

51. Cel mai mare şarpe veninos din lume este Cobra Regală. Aceasta poate atinge lungimi de aproximativ 5,5 metri.

52. O găină poate depune, în medie, până la 19 ouă pe an.

53. Cel mai mare restaurant McDonalds se află în… Beijing, China. Acesta se întinde pe o suprafaţă de 2,6 kilometri pătraţi şi are nu mai puţin de 29 de case de marcat.

54. Vreţi să ştiţi în ce ţară se acordă cele mai lungi concedii? Ei bine, în Franţa, statul asigură angajaţilor cinci săptămâni de concediu pe an. Cei mai mulţi francezi primesc, însă, două luni de concediu anual.

55. Un cal adult poate consuma într-un an o cantitate de hrană ce depăşeşte de şapte ori propria sa greutate.

56.Ştiţi care sunt cei mai mari consumatori de fast-food de pe planetă? Răspunsul corect este… chinezii. 41% dintre chinezi mănâncă, cel puţin o dată pe săptămână, la un restaurant fast-food. Doar 35% dintre americani fac acest lucru.

57. Elefanţii africani – atât masculii, cât şi femelele – posedă fildeşi, în vreme ce la elefanţii asiatici doar masculii se pot lauda cu aceşti dinţi.

58. Există mai mulţi oameni care învaţă limba engleză în China decât cei care o vorbesc oficial în Statele Unite (peste 300 de milioane).

59. Oasele membrelor inferioare ale unui liliac sunt atât de subţiri încât niciun liliac nu se poate folosi doar de ele pentru a se deplasa.

60. Cea mai spectaculoasă evoluţie a preţurilor pe piaţa imobiliară s-a înregistrat în Irak. Dacă înaintea războiului o casă din Bagdad nu se vindea cu mai mult de 15.000 de dolari, astăzi preţul a urcat la 150.000 de dolari.

61. Numai în SUA există aproximativ 7.000 de tigri ţinuţi ca animale de casă.

62. În 2004, un studiu arăta că una din şase fetiţe intră în perioada de pubertate la vârsta de 8 ani. În urmă cu un secol, doar o fetiţă din 100 atingea pubertatea la aceeaşi vârstă.

63. Până în prezent, Congresul american a alocat o sumă de 152.600.000.000 de dolari pentru războiul din Irak. Suma ar fi fost suficientă pentru a ridica 17.500 de şcoli.

64. Media zilnică a produselor care sunt oferite spre vânzăre pe Ebay este de 18 milioane.

65. Doar 5% din suprafaţa acoperită de oceane pe Terra a fost cartografiată atât de detaliat pe cât a fost suprafaţa planetei Marte.

66.Vă gândiţi să jucaţi la loterie? Atunci ar trebui să ştiţi că există mult mai multe şanse să muriţi în drum spre o reprezentanţă a loteriei decât să câştigăţi marele premiu la oricare dintre loteriile lumii.

67. Adezivul de pe timbrele din Israel a fost tratat astfel încât să fie considerat „kusher”.

68. Dacă vorbiţi la telefonul mobil timp de o oră, numărul bacteriilor din urechea voastră va creşte de cel puţin 700 de ori.

69. Lungimea aripilor unui Boeing 747 este mai mare decât distanţa parcursă de fraţii Wright în primul lor zbor.

70. Circa 12 copii sunt oferiţi zilnic, în maternităţi, altor mame decât celor naturale. Această statistică include toate ţările lumii.

71. O femelă de dihor poate muri dacă, odată intrată în călduri, nu îşi va găsi un mascul.

72. Absolut toţi copiii se nasc fără rotule. Ele se formează complet în intervalul de vârstă de 2-6 ani.

73. O persoană are în medie 1.460 de vise în fiecare an.

74. Un om, consumă, în medie, de-a lungul vieţii, o cantitate de hrană egală cu greutatea a şase elefanţi maturi.

75. În spaţiu, astronauţii nu pot plânge. În lipsa gravitaţiei, lacrimile nu pot curge.

76.Aproximativ 6.000 de fulgere lovesc Pământul în fiecare minut.

77. În Bangladesh există o lege care permite autorităţilor să aresteze elevii cu vârste mai mari de 15 ani care copiază la examene.

78. Cel mai întâlnit nume bărbătesc de pe planetă este Mohammed.

79. Până în 1796, în SUA a existat un stat pe nume Franklin. Astăzi, el este cunoscut sub numele de Tennessee.

80. Într-o şcoală din Virginia, SUA, elevii cu vârste între 7 şi 10 ani au fost serviţi, în cadrul unui proiect, cu cockteiluri margaritas. În urma scandalului de proporţii care s-a iscat, a reieşit că distribuitorii produselor confundaseră limonada cu celebrele cockteiluri.

81. În Anglia este interzis prin lege ca vânzătoarele din magazine să îşi servească topless clienţii. Excepţie fac doar magazinele de peşti exotici din Liverpool.

82. Doar o singură persoană din 2 miliarde va atinge vârsta de 116 ani.

83. Februarie 1865 este singura lună din istorie în care nu a fost înregistrată lună plină.

84. În fiecare an, mai mulţi oameni sunt ucişi de măgari decât în accidente aviatice.

85. Numele original al Băncii Americii a fost Banca Italiei.

86.Cea mai mare piaţă de desfacere pentru limuzinele BMW 760Li este China. Preţul unei astfel de maşini poate urca până la 200.000 de dolari, mai mult decât câştigă majoritatea cetăţenilor chinezi într-o viaţă.

87. În fiecare an, 60 de milioane de litri de petrol şi ulei sunt deversate în râuri şi fluvii până în oceane. Cantitatea o depăşeşte pe cea pierdută de petrolierul Exxon Valdez în 1989 (unul dintre cele mai mari dezastre ecologice din istorie). Statistica se referă numai la Statele Unite ale Americii.

88. Michael Jordan, celebrul baschetbalist american, câştigă anual din reclamele pentru compania „Nike” mai mult decât toţi muncitorii din fabricile „Nike”, luaţi la un loc, din Malaezia.

89. Cele mai mari nave transoceanice plătesc câte 250.000 de dolari de fiecare dată când străbat Canalul Panama. Trebuie spus că o treime din economia acestui stat este susţinută de acest canal.

90. Un singur avion Boeing 767 este format din nu mai puţin de 3.100.000 de piese diferite.

91. Durerea are şi ea o unitate de măsură. Aceasta se numeşte „dol”, iar instrumentul menit să măsoare durerea se numeşte dolorimetru.

92. Se estimează că în Rusia există mai multe bancnote de 100 de dolari decât pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.

93. V-aţi întrebat ce a fost mai întâi, oul sau găina? Biblia a răspuns deja la această întrebare. Conform Genezei 1:20-22, găina a apărut înaintea oului.

94. În absolut toate ţările lumii, indiferent de cultură, religie sau zonă geografică, soldaţii execută salutul numai cu mâna dreaptă.

95. Un studiu arată că 80% din bărbaţii căsătoriţi au declarat că şi-ar lega destinele de aceeaşi femeie dacă ar putea da timpul înapoi. În timp ce doar 50% din femei au declarat acelaşi lucru.

96. 90% din speciile de păsări sunt monogame. Doar 3% dintre mamifere au aceleaşi preferinţe.

97. De fiecare dată când linge un timbru, un om consuma 1/10 dintr-o calorie.

98. Un sfert dintre oasele unui organism uman se află numai în picioare.

99. În urmă cu 3.000 de ani, majoritatea egiptenilor nu trăiau mai mult de 30 de ani.

100. Unghiile de la degetele mâinilor unui om cresc de patru ori mai repede decât cele de la picioare.