10 lucruri uimitoare despre animale

FAUNĂ // Misterioasa lume a necuvântătoarelor

Regnul animal ascunde încă numeroase mistere chiar şi pentru cercetători. Dacă vrei să pătrunzi totuşi în misterioasa lume a necuvântătoarelor, citeşte rândurile de mai jos, pentru a afla câteva din dezvăluirile făcute de oamenii de ştiinţă în ultima vreme:

1. Crocodilii înghit pietre

Conform livescience.com, sistemul digestiv al unui crocodil trebuie să mistuie diferite mâncăruri grele, de la broaşte ţestoase, peşte sau păsări la girafe, lei sau bivoli.

Pentru a veni în ajutor aparatului digestiv, crocodilii obişnuiesc să înghită pietre destul de mari, care rămân permanent în stomacurile lor. Despre aceste pietre se crede că îi ajută şi la scufundări.

2. Laptele de balenă este foarte gras

Acesta este de zece ori mai gras faţă de laptele uman, având un conţinut de grăsime de aproape 50%, ceea ce face ca puiul să crească, în medie, cu aproximativ 90 kilograme pe zi.

3. Păsările îşi iau repere în călătoriile lungi

Porumbeii, spre exemplu, care pot zbura mii de kilometri pentru a se întoarce fără dificultate în locul din care au plecat, se folosesc, după cum sugerează un studiu, de repere de la sol ca să găsească drumul cel bun.

4. Papagalii nu doar imită

Studii efectuate în ultimii 30 de ani converg către ipoteza că papagalii nu doar imită atunci când „vorbesc”, ci şi înţeleg anumite noţiuni cum ar fi „acelaşi”, „diferit”, „mic”, „mare”. În plus, una din cercetări arată că înţelegerea mecanismelor de vorbire ale acestora ar putea ajuta la dezvoltarea aceleiaşi abilităţi la roboţi.

5. Pentru castori, zilele sunt mai lungi iarna

Pe timpul iernii, castorii îşi conservă energia evitând ieşirile în aerul rece. Ei stau în vizuina lor din pământ şi crengi, folosind mâncarea stocată în perioada verii sau depozitele de grăsime din organism. Prin urmare, ei nu văd lumina multe săptămâni, lucru care îi face să aibă propriul lor ceas biologic, care le spune că ziua ar avea aproximativ 29 de ore.

6. Puii de cârtiţă nu sunt orbi

Deşi până nu de mult s-a crezut că ochii puilor de cârtiţă au mai mult rolul de a percepe curenţii de aer decât de a vedea, studiile efectuate în ultimii ani arată că aceştia chiar văd, dar că nu le place să simtă lumina deoarece aceasta este asociată şi cu faptul că un prădător a pătruns într-unul din tunelurile lor.

7. Animalele sunt altruiste

Ideea că animalele sunt preocupate numai de propria supravieţuire este greşită. Multe specii de păsări, spre exemplu, dau dovadă de altruism, ajutând confraţi în unele situaţii, prin gesturi cum ar fi oferirea unui semnal care anunţă descoperirea unei surse de hrană.

8. Mulţi peşti sunt hermafrodiţi

Caracteristica de a avea atât organe de reproducere feminine, cât şi organe de reproducere masculine este mult mai întâlnită la peşti decât la oricare altă specie de vertebrate. Unii dintre aceştia îşi schimbă sexul în funcţie de modificările hormonale sau de cele ale mediului înconjurător.

9. Girafele au un aparat circulator unic

Din cauza lungimii neobişnuite a gâtului, inima unei girafe trebuie să pompeze sânge de două ori mai puternic decât inima unei vaci pentru a iriga şi creierul, iar vasele de sânge sunt construite într-un sistem mai complex, aceste două aspecte făcând ca girafele să aibă un aparat cardio-vascular unic.

10. Elefanţii au o memorie destul de bună

Elefanţii au cel mai mare creier dintre mamifere, acesta cântărind, în medie, 5 kilograme. Şi, deşi memoria şi inteligenţa sunt destul de dificil de măsurat, atât la oameni, cât şi la animale, mai multe studii au sugerat că elefanţii stau destul de bine la capitolul amintirilor, făcând ca expresia „memorie de elefant” să aibă corespondent în realitate.