10 ani de Ethno Jazz, alături de Moldcell!

CULTURĂ // Moldcell stă la baza creării unui grandios festival de jazz din Europa 

Cea de-a X-a ediţie a „Ethno Jazz Festival” a avut loc între 22 şi 25 septembrie în incinta Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”. Operatorul de telefonie mobilă Moldcell este unul din partenerii care au stat la baza creării festivalului acum zece ani, când la Chişinău au evoluat într-un concert de excepţie nouă trupe, prieteni ai formaţiei locale de jazz „Trigon” din Bulgaria, Ungaria, Rusia, Franţa şi Polonia. Timp de zece ani, în cadrul festivalului au susţinut recitaluri inedite pentru Republica Moldova 88 de formaţii din 42 de ţări.

Vadim VASILIU

Festivalul Ethno Jazz este fixat în calendarul anual de evenimente culturale susţinute de Moldcell pentru că aduce la Chişinău nume importante ale jazz-ului mondial, oferă publicului o deschidere largă spre actualitatea muzicală şi noile tendinţe. Nu în ultimă instanţă, festivalul constituie o platformă de afirmare şi promovare a trupelor şi muzicienilor locali.

Comunicarea se transformă în artă

Pentru a contribui la crearea unei sărbători de excepţie la zece ani de Ethno Jazz, compania a pregătit o serie de activităţi deosebite, derulate cu sloganul „Moldcell – parte a grupului TeliaSonera”.

La conferinţa dedicată celei de-a zecea ediţii a festivalului a fost prezent directorul Comunicări Corporative al TeliaSonera Eurasia, Erim Taylanlar. Acesta a menţionat faptul că Moldcell urmează filozofia de afaceri a acţionarului său şi pune preţ pe implementările locale, în conformitate cu valorile şi tradiţiile acestei ţări. „Festivalul Ethno Jazz corespunde întocmai conceptului de a transforma comunicarea în artă, întreţinând un dialog intercultural, valorificând specificul naţional al diferitor popoare, promovând libertatea de expresie şi improvizaţia, creativă prin excelenţă. Toate aceste valenţe se regăsesc în filosofia de grup a TeliaSonera”, a menţionat Erim Taylanlar.

Program special de activităţi Moldcell

Rodica Verbeniuc, şefa secţiei Comunicări Corporative Moldcell, a adus o veste frumoasă pentru fanii formaţiei Trigon, dar şi pentru toţi amatorii de jazz. „Un fir roşu a străbătut toate activităţile deosebite pe care le-am pregătit, începând cu noul album al trupei Trigon, „Opt-I-Mistic”, realizat la iniţiativa şi prin susţinerea companiei Moldcell, şi încheind cu expoziţia foto cu poze din ţările unde îşi desfăşoară activitatea TeliaSonera, sub o imagine de brand identică, unificată prin logo şi culoare violet”, a remarcat Rodica Verbeniuc.

În preajma Ethno Jazz, oficiul mobil Moldcell AERO a oferit gratuit bilete, printr-o simplă reîncărcare a contului. Pe durata festivalului, toţi vizitatorii au avut posibilitatea să facă poze cu mimi pe scările Teatrului Naţional „Mihai Eminescu”, dar şi în foaier, într-un decor special amenajat. Toate fotografiile pot fi descărcate de pe pagina Moldcell Facebook.

Festivalul, punte culturală între Moldova şi Suedia

Printre trupele găzduite de ediţia festivalului din acest an a fost şi formaţia suedeză „Magnus Lindgren Batucada Quartet”. Prezent la conferinţa de presă, muzicianul Magnus Lindgren a remarcat: „Sunt pentru prima oară în Moldova şi m-a surprins plăcut faptul că există atâtea contacte între ţara dvs. şi Suedia. Mulţumesc pentru invitaţia de a participa la festival. Este important ca toate oportunităţile de colaborare între artişti să fie valorificate spre beneficiul final al publicului.”.

Anatol Ştefăneţ, conducător artistic Trigon şi ambasador Moldcell, a povestit despre recitalul de excepţie al trupei sale din 6 iunie 2011, de ziua naţională a Suediei la Stockholm. „În Suedia am fost primiţi excelent. Am rămas surprinşi cât de bine a fost înţeleasă şi percepută muzica noastră. Sunt bucuros că prietenia cu Moldcell e una trainică şi rodnică”, a punctat artistul.

Timp de zece ani, circa 38 de mii de spectatori au avut parte de spectacole muzicale de talie internaţională, iar datorită colaborării cu Biroul Central European pentru Radio şi Televiziune din Geneva, concertele din festival au ajuns în casele a circa 100000 de locuitori ai Europei.

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)