1 septembrie goleşte buzunarele părinţilor

pregatiri scoala.f.nadea roscovanuO familie are nevoie de cel puţin 4000 de lei pentru a procura strictul necesar ca să trimită un copil la şcoală

Salariul minim garantat pe economie este de la 900 la 1100 de lei lunar, iar cheltuielile necesare pentru şcolarizarea unui copil pe care le suportă părinţii depăşesc de câteva ori această sumă. Preţurile sunt diferite, orăşenii caută lucruri de calitate şi achiziţionează articole vestimentare şi rechizite şcolare din magazine, cei de la sate umblă prin pieţe şi caută lucruri ieftine.

Au mai rămas câteva zile până va răsuna din nou clopoţelul pentru cele câteva sute de mii de elevi moldoveni. Până atunci părinţi, bunici, elevi iau cu asalt pieţele şi magazinele din capitală şi din centrele raionale pentru a procura cele necesare pentru şcoală.

În familia Dascăl din Chişinău e sărbătoare, deoarece fiul Maxim va păşi pentru prima oară pragul şcolii, iar toate cele necesare sunt alese cu atenţie. Familia dispune de un buget lunar de 8000 de lei, iar Viorica Dascăl ne spune că aceşti bani abia îi ajung să acopere toate cheltuielile. „Ca şi alţi părinţi, vrem lucruri de calitate pentru copilul nostru, aşa că am vizitat mai multe magazine din oraş şi am ales deocamdată nişte haine şi rechizite”, ne spune doamna oferindu-ne lista cheltuielilor. Geantă – 1600 de lei, sacou – 800 de lei, cămaşă – 270 de lei, pantofi – 500 de lei, centură – 120 de lei, papion – 50 de lei, ciorapi – 25 de lei, costum sport – 900 de lei, încălţăminte sport – 650 de lei, rechizite – 2500 de lei. „Dacă le calculăm, ajungem la suma de 7500 de lei, iar noi pentru o lună nu avem decât 8000 de lei pentru toate cheltuielile familiei, dar copilul mai are nevoie şi de alte hăinuţe, mai trebuie să achităm şi fondul clasei, diverse activităţi şi mai avem şi o fetiţă de grădiniţă care de asemenea trebuie îmbrăcată, încălţată şi multe altele”, ne explică Viorica Dascăl.

La piaţă e mai ieftin

Deşi afară e caniculă, iar temperaturile ajung până la 40 de grade, în pieţele din oraş e forfotă mare. Cele mai căutate sunt tejghelele cu rechizite, genţi, încălţăminte şi desigur uniforme şcolare. Doamna Elena din Mereni a venit împreună cu nepoţica sa care în acest an merge în clasa întâi pentru a-i procura cele necesare. „Nepoţica mea nu are tată, fiica mea lucrează şi am venit eu să-i cumpăr măcar câte ceva. Am fost prin magazine, dar e tare scump, în piaţă e puţin mai ieftin, dar oricum nu ne ajung bani pentru toate. Am cumpărat doar geanta şi câteva caieţele şi deja s-au dus 500 de lei”, ne spune doamna.

Tatiana Stanţier din Râşcani ne spune că pentru ambii copii cheltuie aproximativ 6000 de lei. „Pentru rechizite la început de an trebuie 800 de lei, pe parcursul primelor două săptămâni le mai procurăm de vreo 400 de lei, pentru ghiozdane dăm la vreo 700 de lei, şi restul pentru haine, şi aceste cheltuielile sunt estimate doar pentru lunile de toamnă”, ne mărturiseşte Tatiana. Natalia din Glodeni, care are 3 copii, declară că se descurcă foarte greu, numai pentru rechizite are nevoie de 1200 de lei, uniformele şcolare o costă pentru doi copii în jur de 2000 de lei nemaivorbind de alte haine, încălţăminte etc. „Eu nu lucrez, noroc de mama mea care munceşte peste hotare, ea mă ajută cu bani, dar dacă n-ar fi fost ea, ce mă făceam?”, se întreabă aceasta.

Preţuri rechizite

Caiete – de la 1 leu până la 10-15 lei

Pixuri – de la 1 leu până la 15-20 de lei

Agende – de la 25 de lei până la 35-50 de lei

Creioane colorate – de la 10 lei până la 40 de lei

Acuarele – de la 20 lei până la 60-70 de lei

Hârtie colorată – de la 10 lei până la 50 de lei

Ajutoare unice de 700 de lei pentru familii defavorizate

În acest an familiile defavorizate cu copii vor primi ajutoare unice pentru pregătirea de noul an de studii, pentru aceasta în bugetul de stat au fost alocate 9 milioane de lei. Beneficiarii vor fi stabiliți de comun cu instituţiile de învăţământ din teritoriu şi comisiile obşteşti pentru evaluarea necesităţilor de acordare a ajutoarelor materiale pe lângă primăriile localităţilor respective. În Chişinău ajutoarele unice (700 de lei pentru un copil) vor fi acordate în valoare totală de 5,6 mil. lei din mijloacele Fondului municipal Chişinău de susţinere socială a populaţiei.

„Bogătaşii îi îmbracă în haine de firmă, noi – cu ce avem”

Dacă în Chişinău aceste ajutoare sunt de 700 de lei pentru un copil, în unele sate acestea nu constituie decât 350 de lei. Nadejda din satul Todireşti, r. Ungheni, care are cinci copii, dintre care trei sunt şcolari, ne spune că aceşti 350 de lei îi ajung numai pentru geantă şi câteva caiete. „Ce fac eu cu 350 de lei, când o pereche de pantofi costă 150 de lei, o cămaşă 100 de lei? Iaca, am să-i iau cu mine cu ziua la lucru şi poate aşa mai fac ceva bani ca să-i pot trimite la şcoală. Bine că vecinii mă mai ajută cu nişte haine rămase de la copiii lor, de mâncare mai este câte ceva prin gospodărie, dar de lucru nu avem. Mă rog, bogătaşii care au furat ţara îşi îmbracă odraslele prin ţări străine şi în haine de firmă, noi îi îmbrăcăm cu ce avem”, se plânge femeia. În această situaţie se află, din păcate, mii de familii.

Preţuri haine

Costume pentru băieţi – de la 400 lei până la 2000 lei Cămaşă albă – de la 100 lei până la 300 lei Centură – de la 100 lei până la 300 lei Pantofi – de la 150 lei până la 1000 lei Geantă – de la 170 lei până la 2000 lei Costume pentru fete – de la 300 lei până la 2000 lei Bluză – de la 130 lei până la 500 lei Fustă – de la 100 lei până la 300 lei Ştrampi – de la 50 lei până la 250 lei

 

The following two tabs change content below.