1 Mai, exploatat politic

Lupta partidelor pentru solidaritatea muncitorilor

„Locuri de muncă! Salarii decente!”, „Opriţi sărăcia!”, „Cerem echitate socială!” – sunt pancartele care s-au perindat ieri în tăcere prin Piaţa Marii Adunări Naţionale. Anul acesta pentru prima oară Ziua Internaţională a oamenilor muncii a fost organizată în comun de Sindicate, Patronate şi Guvern, după ce PLDM a primit acordul autorităţilor să organizeze evenimentul şi a cedat acest drept  sindicatelor.

Deşi în anii precedenţi lozincile scandate se refereau la salarii şi locuri de muncă decente, anul acesta, participanţii la miting s-au mulţumit doar să aplaude anemic, inclusiv discursul premierului care anunţa că „criza a luat sfârşit”.

Svetlana Corobceanu

Deşi anterior Confederaţia Naţională a Sindicatelor (CNSRM) anunţa că la eveniment vor participa în jur de 20 de mii de persoane, în dimineaţa zilei de ieri în PMAN s-au adunat circa 5000 persoane. La fel şi PCRM, care acuza anterior că le-ar fi fost confiscată sărbătoarea de 1 mai, a anunţat că organizează în această zi un Congres civic la care se vor întruni circa 50 mii de persoane. În realitate, în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, s-au adunat în jur de 7000 de persoane, majoritatea pensionari din or. Chişinău. Congresul civic al acestora s-a desfăşurat în Piaţa Naţiunilor Unite şi a început cu un discurs al liderului comunist Vladimir Voronin care le-a explicat oamenilor că nu merg în Piaţă deoarece „birocraţii şi uzurpatorii” i-au lipsit de dreptul de a desfăşura „această acţiune naţională”.

Voronin, „încolţit de şacali”

Deşi este bine cunoscut tandemul dintre sindicate şi guvernare pe parcursul celor două decenii de independenţă, Voronin nu a putut să-şi camufleze stupefacţia că Sindicatele, Patronatul şi Guvernul organizează în comun mitingul de 1 mai: „Niciodată până astăzi n-am văzut, n-am auzit să fie aşa unire între sindicate şi stăpânii lor”, a spus el. Discursul liderului comuniştilor, fiind mai mult unul politic decât social, a fost înţesat şi de alte critici la adresa AIE. „S-au năpustit ca nişte şacali flămânzi asupra opoziţiei. Au declanşat o adevărată campanie de intimidare a deputaţilor, inclusiv a familiilor lor”, s-a plâns el, lamentându-se şi de faptul că s-a retras licenţa postului de televiziune procomunist NIT. Cei prezenţi la Congresul civic au scandat în special „Jos Alianţa!”. Voronin a repetat în final că PCRM are o singură cerinţă: „Cerem alegeri parlamentare anticipate democratice!”, a strigat el.

Budza: „Noi acum suntem într-o barcă”

În PMAN, la mitingul sindicalist, Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Republica Moldova, a declarat că sărbătoarea de 1 mai are o conotaţie deosebită pentru cei care-şi câştigă existenţa prin muncă. Acesta s-a arătat convins că problemele existente pot fi soluţionate în cadrul unui dialog constructiv dintre Sindicate, Patronate şi Guvern: „Să jurăm aici, în PMAN, să eradicăm economia informală şi munca la negru, să opunem o rezistenţă populară sclaviei moderne. Să aducem tinerii să muncească acasă!”, a fost apelul lui Budza. „Să vină să muncească pentru 100 de lei?”, a fost replica din mulţime a unei participante la miting. „Sunt numai vorbe!”, a strigat altcineva trezind o rumoare printre cei prezenţi. „Sindicatele, Patronatul şi Guvernul – noi acum suntem într-o barcă, şi nu poate manevra unul într-un sens, altul, în alt sens. Cu un efort comun putem soluţiona toate problemele”, a mai spus Budza. Membrii sindicatelor au mai cerut Guvernului să implementeze o lege pentru minimumul de existenţă.

„Avem multe nevoi care necesită susţinerea guvernului. Pledăm pentru implementarea unei legi pentru minimumul de existenţă”, a menţionat Dumitru Ivanov, preşedintele Sindicatului educaţiei şi ştiinţei.

Filat: Nu mai avem criză!

În discursul premierului Vlad Filat, acesta a anunţat că criza din Republica Moldova a fost depăşită. „Aş vrea să ne întoarcem un pic în timp, şi nu cu mult, cu mai puţin de doi ani şi jumătate, când RM i se prezicea un viitor sumbru, că vom fi în situaţia când nu vom avea de unde să plătim pensii şi salarii. Ei, uitaţi-vă, în timp, s-a demonstrat că, printr-un efort comun, am fost capabili să depăşim o mare provocare pentru noi toţi. Suntem în situaţia să spunem clar şi argumentat că am depăşit perioada crizei, am depăşit perioada de stabilizare a ţării noastre. În faţa noastră avem o mare şansă pe care putem s-o realizăm doar fiind împreună, fiind solidari”, a îndemnat Filat. Totodată acesta a mai venit şi cu un apel faţă de cei prezenţi. „Este necesar să fim împreună, ca economia ţării să fie sănătoasă şi durabilă, să nu lăsăm pe nimeni să ne dezbine!”, a spus el.

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu