1 Mai cu cai // Scrisorile lui Buraga

Ieri am discutat despre 1 mai, ziua internaţională a solidarităţii muncii. Cei care conduc au dreptul să considere că muncesc şi ei sau nu? Unii spuneau că da, căci şi conducerea cere efort, cu cât eşti condus mai bine, cu atât munceşti mai bine.

 

Alţii spuneau că nu, nu au dreptul, căci conducerea nu depinde de muncă. Chiar dacă nu ar munci nimeni, conducerea oricum ar exista şi ar duce-o bine. Dacă-i vorba despre solidaritatea celor care muncesc, de ce la mitingul de 1 Mai nu au fost invitaţi şi caii? Voronin nu-i invita şi Filat procedează la fel, remarcă political corect Cozonac. Într-adevăr, dacă nu mai muncesc şi caii, apăi cine munceşte? De ce conducerea a fost la miting, da’ caii n-au fost? – se întrebă moş Dumitru. Caii nu pot aplauda şi nu are rost să fie chemaţi la miting, interveni Scurtoi. Conducerea n-avea ce căuta la miting, fiindcă era ziua solidarităţii muncii, nu a conducerii, adăugă el. Dar conducerea nu-i muncă? Nu cere efort? Cu cât conducerea îi mai bună, cu atât munca îi mai eficientă, se implică sanitara Vera. Conducerea şi munca nu au nimic una cu alta. Chiar dacă nu munceşte nimeni, conducerea totuna există. Dacă ar pleca toţi moldovenii să muncească în străinătate, conducerea ar rămâne şi şi-ar mări salariile. Trebuie să cerem ca data viitoare să fie invitaţi şi caii la mitingul organizat de guvern! – propuse Caltânăr, fluturându-şi cravata verde pătată de roşii verzi murate bine. Chiar dacă nu pot aplauda, caii merită să participe la mitingul de 1 Mai, căci sunt muncitori şi pe alocuri docili. S-a votat unanim şi cu entuziasm.

 

Acuma stau şi mă gândesc: dacă ar exista şi o zi a solidarităţii internaţionale a celor care nu muncesc sau muncesc din când în când? Nu ar fi mai interesantă ziua lor?

 

Al vostru ifigen, dolop, mirmidon, Ion Buraga

The following two tabs change content below.
Ion Buraga

Ion Buraga