„Şi Ghimpu, şi Voronin sunt sănătoşi”

NUMIRE // Fostul director al Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chişinău, Constantin Ţurcan, a fost numit prin decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu consilier prezidenţial „pe probleme din domeniul dezvoltării sociale”

Constantin Ţurcan a lucrat şapte ani la sat în calitate de medic psihiatru, patru ani – într-un centru raional, un an la minister şi 24 de ani în calitate de director al Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chişinău (zis popular Costiujeni). Este doctor în ştiinţe medicale, conferenţiar universitar, deţinător al medaliilor „Drujba narodov” (Prietenia popoarelor – n.r.) şi „Meritul Civic”, deţine titlul onorific de „Om emerit” şi, nu în ultimul rând, este autor al unui imn dedicat spitalului de psihiatrie, supranumit de presa de peste Prut, „imnul nebunilor”. („Pe meleagul nostru scump, între coline,/ E-aşezat pitoresc printre pomi frumoşi/ Spitalul Mare al înţelepciunii/ Ce ne vrea poporul pe toţi mai sănătoşi”). Recent, Constantin Ţurcan a fost numit prin decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu consilier prezidenţial „pe probleme din domeniul dezvoltării sociale”, iar presa a luat în băşcălie trecerea acestuia „ de la psihiatrie la preşedinţie”. Ghimpu a explicat de ce a luat această decizie: „Turcan a fost deputat în primul Parlament, a votat Declaraţia de Independenţă, ceea ce semnifica pe atunci un act de curaj. Şi a fost demis aproape că ilegal, când i-au mai rămas doar doi ani până la pensie. Am decis să-i întindem o mână de ajutor”. JURNAL i-a solicitat un interviu noului consilier prezidenţial.

Dle Ţurcan, cum vă acomodaţi la noua Dvs funcţie?

Sunt abia câteva zile de când am trecut la noul loc de muncă, încerc să mă acomodez. Vom lucra şi vom vedea. Unde am lucrat până acum era un stil de lucru, aici e alt stil.

V-a afectat modul cum a tratat mass-media numirea Dvs în această funcţie?

Ei, vedeţi Dvs, să fi fost în alte ţări occidentale, acest fapt nu şoca pe nimeni. La noi societatea încă e plină de prejudecăţi. Experienţa însă îmi permite să ocup această funcţie. Am fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova şi de atunci ne cunoaştem cu mai mulţi politicieni, inclusiv cu Mihai Ghimpu. Am activat la diferite niveluri. Şapte ani am lucrat la sat medic şef, patru ani – în raion, un an – la minister şi 24 de ani – la Spitalul Republican de Psihiatrie. Cunosc sistemul, căci n-am lucrat doar la republican sau doar la raional. Am lucrat la diferite niveluri, totodată am construit mult, mă înţelegeţi?

Ce aţi construit?

Am construit blocuri de locuit. Dacă ţineţi minte cele două cutremure de pământ, unul s-a produs în ’86, celălalt – în ’89. Acestea au afectat unul din blocurile de locuit de la Costiujeni. Am construit mai multe case pentru personalul medical de acolo, două blocuri a câte nouă etaje.

Căror probleme le veţi acorda o atenţie deosebită, în calitate de consilier prezidenţial?

Problemelor legate de ocrotirea sănătăţii, din domeniul muncii şi protecţiei sociale, precum şi celor din sfera companiilor de asigurări. Trebuie să fac cunoştinţă mai adânc cu situaţia, detalii o să vă ofer mai târziu. Încă nu am reuşit să discut cu Mihai Ghimpu despre ceea ce urmează să fac.

Ca specialist, cum apreciaţi proiectul de lege aprobat de Guvern, prin care deputaţi, primari, consilieri locali, dar şi miniştri trebuie să fie supuşi obligatoriu unui control psihiatric?

La această întrebare mă abţin să vă răspund. Trebuie să văd care-i situaţia mai întâi, să mă acomodez la noile condiţii de lucru.

Şi totuşi cum credeţi, avem persoane publice, politicieni în societatea noastră care ar avea nevoie de consultaţia unui psihiatru?

Dvs vreţi să mă aruncaţi în foc cu astfel de întrebări? Despre aceasta vom discuta mai târziu.

La începutul lunii aprilie, a avut loc o discuţie aprinsă în Parlament în cadrul căreia Vladimir Voronin a declarat că Mihai Ghimpu ar avea trepanaţie, iar Mihai Ghimpu, la rândul său, l-a acuzat pe Voronin că are schizofrenie, Dvs, în calitate de specialist, ce părere aveţi despre sănătatea mintală a celor care ne reprezintă?

Mihai Ghimpu e mai sănătos ca noi toţi, asta vă pot spune cu certitudine.

– Şi ex-preşedintele Vladimir Voronin…

Şi el este sănătos.

Chiar dacă în loc de „trepanaţie” a zis „treparaţie”?

Ambii sunt sănătoşi.

– Sunteţi membru al vreunui partid?

Nu, nu fac parte din partid şi nici nu vreau să mă lansez în politică.

V-aţi remarcat şi prin faptul că aţi compus versuri. În ce măsură vă consideraţi poet?

Numai nu asta, vă rog. Despre aceasta vom discuta mai târziu.

Interviu realizat de Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu