„Sheriff” sfidează politica lui Smirnov

În reţeaua de magazine „Sheriff” din Transnistria găseşti mărfuri produse în stânga Nistrului, ale căror ambalaje oferă informaţii în două limbi: limba rusă şi limba română. Şi aceasta în timp ce administraţia de la Tiraspol recunoaşte doar aşa-zisa „limbă moldovenească” cu grafie chirilică, numită „limbă oficială” şi impusă în majoritatea şcolilor din localităţile din stânga Nistrului.

Pe rafturile magazinului „Sheriff” te întâmpină vinuri, coniacuri, mezeluri produse la Dubăsari, Tiraspol şi chiar conserve produse în stânga Nistrului în ambalaje care îţi oferă informaţia în limba română. Astfel, „Kukuruza saharnaia” este  „Porumb dulce” conservat în „Moldova PMR Tiraspol” la comanda SRL „Sheriff”.

„Agenţii economici se gândesc mai puţin la culorile de pe drapel sau grafia în care se scrie. Ei se înregistrează la Chişinău şi îi interesează în special profitul. Astfel de cazuri evidenţiază încă o dată artificialitatea acestui conflict”, e de părere analistul politic Oazu Nantoi. El notează că unul din proprietarii corporaţiei „Sheriff”, Ilia Kazmalî, este originar din s. Avdarma, UTA Găgăuzia. Despre el se ştie că investeşte mult în localitatea de baştină, în drumuri şi infrastructură.

Un alt proprietar al companiei este Vladimir Guşan. Cei doi deţin pe lângă reţeaua de magazine, un club de fotbal şi un stadion nou-nouţ, bănci, reţea de telefonie şi companii care se ocupă de producerea vinului.

Amintim că în Transnistria este interzisă publicarea şi difuzarea mass-mediei sau manualelor în limba română. În prezent, funcţionează doar cinci licee cu predare în limba română în baza programelor şcolare ale Ministerului Educaţiei de la Chişinău. În aceste instituţii studiază circa 2000 de copii. În 2010, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat o încălcare a drepturilor copiilor din regiunea transnistreană de a învăţa în limba maternă după ce 170 de părinţi şi profesori din regiune s-au adresat cu plângeri la CEDO. Ceilalţi copii din regiune studiază după manuale concepute în perioada sovietică, retipărite  la Tiraspol în limba „moldovenească” impusă de Rusia prin autorităţile de la Tiraspol.

Svetlana Corobceanu

 

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu