„Rock pentru pace” la Vadul lui Vodă

În loc de tradiţionalul „Sex, Drugs & Rock & Roll” a fost „rock pentru pace”. Formaţii de muzică rock de pe ambele maluri ale râului Nistru, precum şi trupe din Ucraina şi Germania au evoluat în acest weekend pe o scenă în cadrul festivalului internaţional de muzică live „Vadul lui Woodstock”. „Pledăm pentru pace şi unire, chiar dacă nu o putem face oficial, cel puţin o putem face spiritual prin intermediul muzicii”, consideră Arsenie Novalenco, solist al formaţiei Party-Fon’ & HalilluJaH din Chişinau.

Vrem integrare în UE

Îmbrăcaţi în pantaloni de piele, coafaţi extravagant, cu tatuaje pe corp, piercing-uri în urechi, nas, buze, sprâncene etc., zeci de fani ai muzicii rock s-au adunat pe teritoriul unei staţiuni de odihnă din Vadul lui Vodă pentru a sări în sus şi a flutura din plete în ritmurile muzicii grele.

Bineînţeles nu a lipsit şi băutura spirtoasă. Timp de două zile cât a durat festivalul s-au băut sute de litri de bere, chiar de la intrare puteai întâlni tineri care aveau fiecare câte o sticlă de 2,5 l de băutură din care sorbeau cu poftă. „Am venit să ne distrăm la maxim şi să bem, să bem muuuult!”, strigau băieţii şi începeau să se dezbrace pentru a-şi scurge hainele ude. Pe neaşteptate, trăsese o ploaie care i-a udat pe toţi cei prezenţi la eveniment până la piele. Chiar dacă aveau unde să se adăpostească, rockerii au preferat să savureze în aer liber prestația trupelor de muzică rock.

„Festivalul respectiv se organizează pentru a promova formaţiile tinere, dar şi pentru a promova rockul în sine. Eu când am plecat în Franţa în 1988, acolo deja s-a terminat cu rockul etnic, la noi el se mai cântă până în prezent. Noi avem o întârziere în evoluția muzicii rock cu cel puţin 50 de ani. Formaţiile noastre imită muzica făcută de cei din Occident. Şi asta nu este rău, dar totuşi nivelul rockului în R. Moldova e unul mediocru”, şi-a dat cu părerea Ruslan Ţăranu, unul din cei mai cunoscuţi rockeri din R. Moldova. Dintre formaţiile rock de pe ambele maluri ale Nistrului Ruslan Ţăranu a evidenţiat două din Chişinău – „Bionic Art” şi „Alive”. Compozitorul a menţionat că rockerii din R. Moldova pledează nu doar pentru reîntregirea ţării, dar şi pentru integrarea europeană a ei.

Libertate şi democraţie

La cea de-a patra ediţie a festivalului de muzică live „Vadul lui Woodstock” au evoluat cinci formaţii de muzică rock din stânga Nistrului şi zece de pe malul drept al râului. „Este un festival la care rockerii, prin intermediul muzicii, pledează pentru libertate şi pentru democraţie”, a declarat organizatorul festivalului, Oleg Negru, preşedintele Asociaţiei Artcord. Atmosfera a devenit cu adevărat incendiară când pe la ora 23 pe scenă au urcat formaţiile „Snails” şi „Corbus”, care au fost invitatele de onoare la eveniment. S-au „urlat” textele pieselor care au fost selectate în special pentru acest festival, astfel încât să transmită mesaje pacificatoare.

Pentru asigurarea unui dialog dintre cele două maluri ale Nistrului, a fost iniţiat încă în 2006 festivalul internaţional de muzică live „Vadul lui Woodstock”. Festivalul are loc în fiecare an şi întruneşte de fiecare dată amatorii muzicii rock, indiferent de regiunea şi ţara din care vin.

Svetlana Panţa

The following two tabs change content below.