„Rezerva” Efrim – noul ministru al Justiţiei

NUMIRE // Refuzat de Nagacevschi, Poalelungi şi Păduraru, premierul Filat l-a numit ministru al Justiţiei pe Oleg Efrim

Noul ministru al Justiţiei va fi numit Oleg Efrim, chiar dacă actualul viceministru nu a fost prima opţiune luată în calcul de premierul Vlad Filat. Şeful cabinetului de miniştri ar fi dorit să-i vadă în această funcţie pe fostul deputat PLDM, Vitalie Nagacevschi, pe judecătorul CEDO, Mihai Poalelungi, şi pe fostul ministrul al Justiţiei, Ion Păduraru, dar cei trei l-au refuzat.

 

Potrivit lui Nagacevschi, acum o săptămână a fost sunat de premier şi invitat pentru o discuţie la Guvern. „Eu i-am spus că am rămas mirat când am văzut cine mă sună. La care mi-a răspuns că, de asemenea, s-a mirat când a înţeles că mă sună pe mine. Mi-a propus funcţia de ministru al Justiţiei. Am refuzat, deoarece nu a fost o ofertă ce trebuie acceptată. Ca să fii ministru trebuie să ai acoperire politică”, a spus Nagacevschi, care este şi avocatul prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc.

Şi premierul a confirmat faptul că l-a vrut ministru al Justiţiei pe Nagacevschi, dar s-a aşteptat ca să fie refuzat. „Am avut o discuţie cu domnul Nagacevschi la acest subiect. Văd că atunci când apare la emisiuni televizate ştie foarte bine cum trebuie înfăptuită reforma în justiţie. L-am invitat să facă reforma şi la minister, dar nu a acceptat”, a menţionat premierul. „Cred că am luat decizia corectă când am decis ca Oleg Efrim să fie ministru al Justiţiei. Am avut nevoie de timp pentru a lua decizia respectivă”, a mai adăugat Vlad Filat.

Ex-deputatul PLDM a dat şi alte nume de personalităţi, care ar fi fost apelate de premier. „Am auzit prin târg că au mai fost și alte propuneri. Se vorbeşte că şi Mihai Poalelungi a primit o astfel de propunere. Am auzit că şi lui Ion Păduraru i s-a făcut o asemenea propunere, dar ei au refuzat”, a mai spus Nagacevschi.

Chiar dacă a acceptat să fie ministru al Justiţiei şi să continue reformarea sistemului judecătoresc, Oleg Efrim nu arăta prea încântat de a fi tratat ca variantă de rezervă. Acesta a participat la şedinţa Consiliului Naţional al PLDM de miercuri, dar a ieşit fără să ofere declaraţii presei. (V.H.)