„R. Moldova este la modă în Europa”

INTEGRARE EUROPEANĂ // La începutul campaniei electorale, Uniunea Europeană transmite un mesaj clar de susţinere a AIE

Alegerile din 28 noiembrie constituie o miză importantă nu doar pentru R. Moldova, dar şi pentru Uniunea Europeană. Pentru a comunica acest mesaj, 24 din cele 27 de state membre ale UE şi-au trimis joia trecută miniştrii de Externe la Chişinău. Prin declaraţiile lor înalţii oficiali europeni au dat de înţeles că susţin Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE), pe care o consideră forţa capabilă să înfăptuiască reformele premergătoare integrării europene. Analiştii politici acordă o atenţie deosebită evenimentului de joi, interpretând gestul diplomaţilor europeni drept o susţinere a AIE în campania electorală, gest fără precedent în UE.

Scos din sărite de vizita oficialilor europeni, Vladimir Voronin a acuzat UE de standarde duble şi a ameninţat că va acţiona în instanţele internaţionale România.

„R. Moldova este la modă în Europa”, a declarat şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, la briefingul susţinut la Chişinău cu ocazia celei de-a treia reuniuni a Grupului pentru Acţiunea Europeană a R. Moldova, numit şi “Prietenii Moldovei”. Diplomatul a mai precizat că politica dusă de AIE a obţinut succese în procesul de integrare europeană. “Pentru o deschidere şi mai mare a UE, este important să rămâneţi uniţi, ca cetăţenii de orice etnie să înţeleagă adevărul, că AIE este cel mai bun vehicul politic”, a mai spus oficialul.

Potrivit ministrului român de Externe, interesul Europei a crescut enorm vis-a-vis de Republica Moldova, după venirea AIE la guvernare. “Sperăm că implementarea programului Alianţei, adoptat acum un an, va fi continuată şi după alegerile din toamna curentă”, a menţionat diplomatul român. Spre marea nemulţumire a liderului comuniştilor Vladimir Voronin, mesaje similare au transmis şi ceilalţi miniştri de Externe aflaţi la Chişinău. Sintetizate, mesajele lor au fost următoarele: “Susţinem acţiunile AIE”, “Suntem dispuşi să continuăm să lucrăm cu actuala guvernare”, “Ne punem mari speranţe în R. Moldova”.

Vot de încredere pentru AIE

Faptul că reuniunea miniştrilor de Externe s-a produs la începutul campaniei electorale li se pare foarte sugestiv analiştilor politici. “În primul rând, este pentru prima dată când atâţia miniştri de Externe din UE se întrunesc într-o asemenea şedinţă, cu atât mai mult în timpul campaniei electorale”, afirmă analistul Anatol Ţăranu. Potrivit lui, gestul oficialilor europeni nu înseamnă implicarea în treburile interne ale R. Moldova, aşa cum încearcă să ne convingă presa de limbă rusă. “E o practică normală. Şi în 2009, în preajma alegerilor, au venit la Chişinău mai mulţi emisari străini. Diferenţa e că atunci au venit oficiali ruşi”, precizează analistul. Chiar dacă este de acord că reuniunea de joia trecută nu este altceva decât un sprijin electoral din partea Uniunii Europene pentru AIE, Ţăranu susţine că acest lucru nu înseamnă că UE va fi mai puţin exigentă cu R. Moldova în ceea ce priveşte implementarea reformelor.

R. Moldova – o poveste de succes

Şi totuşi de ce ţine atât de mult UE la R. Moldova? Analiştii explică simplu – “UE are nevoie urgent de un proiect de succes”. Potrivit lor, Parteneriatul Estic a demonstrat slaba sa eficienţă. Ucraina, care avansase mult pe calea reformelor, şi-a încetinit acum progresele. R. Moldova poate deveni acea poveste de succes care să demonstreze că UE este capabilă să gestioneze situaţia de-a lungul hotarelor sale, altfel Parteneriatul Estic îşi pierde rostul. “În plus, R. Moldova convine Europei pentru că e o ţară mică şi necesită cheltuieli minime pentru integrare, spre deosebire de Ucraina pentru integrarea căreia sunt necesare sume mari”, mai explică Ţăranu.

Întrebat ce se poate întâmpla dacă după alegerile din 28 noiembrie comuniştii revin la putere, analiştii au făcut prognoze sumbre. “R. Moldova ar putea pierde susţinerea morală şi cea financiară din partea UE. Dacă PCRM vine la guvernare şi spune că parcă şi-ar dori integrarea europeană, dar prioritate are Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, UE nu va mai avea niciun temei legal pentru a mai finanţa R. Moldova”, afirmă Ţăranu. Consilierul prezidenţial pentru integrare europeană, Dan Dungaciu, este şi mai pesimist. Potrivit lui, dacă PCRM revine la guvernare, R. Moldova ar putea pica de pe harta UE. “Aşteptările faţă de R. Moldova sunt atât de mari, încât mă tem că dacă se schimbă lucrurile, dezamăgirea UE va fi imensă. R. Moldova nu i se va mai da o şansă”, a mai spus Dungaciu.

UE aplică duble standarde?

Deşi indirect, ministrul ceh de Externe, Karel Schwarzenberg, confirmă bănuielile experţilor. „PCRM a fost mai bine de opt ani la guvernare şi a promis Bruxelles-ului că va efectua reforme pe calea realizării parcursului european. A promis acest lucru, dar, din păcate, nu s-au realizat reforme concrete”, a declarat Schwarzenberg ca răspuns la învinuirile aduse de Voronin, precum că UE ar aplica standarde duble faţă de fosta şi actuala guvernare. „Voronin preferă mai degrabă o alianţă cu Rusia şi Kazahstan decât cu UE. Mai întâi trebuie să te decizi unde vrei să fii”, a fost replica tranşantă a şefului diplomaţiei cehe. Amintim că liderul comunist, Vladimir Voronin, a acuzat de mai multe ori Uniunea Europeană, dar şi organismele financiare internaţionale de duble standarde. Potrivit lui Voronin, UE, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială evaluează diferit activitatea guvernării comuniste şi cea a AIE.

Voronin ameninţă din nou România

Nu a scăpat de învinuiri nici România. Ca reacţie la declaraţiile făcute de ministrul român de Externe, Voronin a acuzat statul vecin că „intervine în afacerile interne ale R. Moldova”, iar din acest motiv, partidul pe care-l reprezintă va acţiona România în instanţele internaţionale. „Declaraţiile politicienilor români de rang înalt, la diferite foruri internaţionale, sfidează suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a R. Moldova. Acestea nu sunt nici comentate şi nici condamnate de reprezentanţii Alianţei de guvernare, dar nici de forurile europene”, s-a arătat nemulţumit Voronin în cadrul unei întrevederi cu Comisarul European pentru extindere şi politică europeană de vecinătate, Stefan Fule, care s-a aflat săptămâna trecută la Chişinău.
Analiştii politici afirmă însă că supărările lui Voronin nu mai sunt luate în serios la Bruxelles. “UE nu mai gustă asemenea argumentaţii. Voronin îşi inventează inamici”, a comentat Dungaciu.

“Prietenii Moldovei”

Grupul pentru Acţiunea Europeană a RM este o iniţiativă a României, lansată la 25 ianuarie curent, şi are ca obiectiv principal sprijinirea noului proces democratic de la Chişinău. Scopul creării acestuia este de a oferi un cadru eficient pentru reunirea eforturilor statelor membre UE, interesate de promovarea democratizării şi apropierii R. Moldova de standardele şi valorile europene. Reuniunea de la Chişinău este cea de-a treia, precedentele fiind organizate la 25 ianuarie, curent, la Bruxelles şi 14 ianuarie, la Luxemburg. La reuniunea de joia trecută au participat miniştri de Externe din România, Cehia, Polonia, Franţa, Italia, Lituania etc.

Mariana RAŢĂ

The following two tabs change content below.