„Profesioniştii” lui Dodon

„ALEŞII” POPORULUI // Persoane certate cu legea sau ale căror nume au figurat în centrul unor scandaluri de corupţie au acces în CMC

Partidul Comuniştilor, care pe moment deţine majoritatea în Consiliul Municipal Chişinău, promovează în funcţia de consilier municipal mai multe persoane certate cu legea sau care au figurat anterior în centrul unor scandaluri legate de prejudicierea banului public. În declaraţiile acestora pe propria răspundere depuse la CEC nu se suflă o vorbă despre antecedentele penale. Nicăieri nu scrie că numele lor ar figura în rapoartele Curţii de Conturi, că anterior ar fi prejudiciat bugetul public de milioane de lei. Este de remarcat că, în campania electorală, Igor Dodon declara că vine în fruntea primăriei cu o echipă de profesionişti care vor oferi soluţii pentru problemele capitalei. Amintim doar câteva dintre scandalurile care îi au în centru pe unii dintre ei.

A gestionat iresponsabil banul public

Unul din proaspeţii consilieri CMC din partea PCRM este Valentin Todercan, fostul preşedinte al Companiei Teleradio-Moldova. În luna mai 2010, Curtea de Conturi a dat publicităţii un raport de audit care demonstrează că fosta conducere a Teleradio-Moldova, în frunte cu Valentin Todercan, a gestionat în mod iresponsabil banul public. În timp ce angajaţii de rând aveau un salariu de 2-3 mii de lei, fostul conducător beneficia de salarii de peste 16 mii de lei.

Acesta majora la începutul anului numărul de angajaţi peste limita aprobată de Consiliul de Observatori, pentru ca în lunile următoare să intervină cu modificări în statele de personal. Timp de doi ani, numărul de locuri vacante la Compania Teleradio-Moldova pentru care erau alocaţi bani din bugetul de stat a crescut până la 131 de unităţi. În urma acestor acţiuni, fondul salarial al instituţiei a fost majorat în 2008 cu 353 mii de lei, în 2009 – cu 3 milioane 297 mii lei. Aceşti bani au fost utilizaţi pentru plăţi suplimentare angajaţilor televiziunii care manifestau loialitate faţă de fostul partid de guvernământ.

Totodată, Todercan se angaja să facă o reparaţie capitală de 61 de milioane de lei, în decurs de doi ani, fără a avea mijloacele necesare, fără documentaţie de proiect expertizat şi un deviz de cheltuieli, aşa cum cere legislaţia. Deşi licitaţia de selectare a companiei de executare a lucrărilor a fost desfăşurată în 2009, acesta informa Consiliul de Observatori despre modul în care aveau loc lucrările încă în 2008.

Acuzat că a prejudiciat statul cu peste 20 milioane de lei

Numele unui alt proaspăt consilier municipal din partea PCRM, Boris Golovin, e legat de cel mai mare scandal de corupţie din domeniul medicinei. Fostul viceministru al Sănătăţii, Boris Golovin, a fost anchetat fiind bănuit de neglijenţă în serviciu care ar fi dus la prejudicierea bugetului de stat cu peste 20 de milioane de lei. Potrivit CCCEC, la 7 septembrie 2007, firma „S&T Mold” SRL a câştigat concursul anunţat de Ministerul Sănătăţii de achiziţionare a opt instalaţii digitale de radiodiagnostic model „Duo Diagnost Digital”, producător Philips Medical Systems, Germania. Utilajul a fost estimat la preţul de 2 168 000 euro sau 35 640 767 lei. Iniţial, Ministerul Sănătăţii a achitat firmei în cauză doar 30% din sumă, restul urmând să fie plătit după semnarea proceselor-verbale şi recepţionarea utilajului. Responsabil de tranzacţie a fost numit fostul viceministru Boris Golovin. Acesta, fără a verifica în ce măsură corespunde calitatea utilajului livrat cu cerinţele din caietul de sarcini, a transferat la scurt timp întreaga sumă pe contul „S&T Mold” S.R.L. Escrocheria a fost reclamată de medicii radiologi la care au ajuns aparatele radiologice. În loc de aparataje performante digitale, firma în cauză a transferat utilaj radiologic cu o capacitate care nu se deosebeşte de cea a celor moştenite din perioada sovietică. Recent, din lipsă de probe, Golovin a fost retras de pe lista bănuiţilor. Procurorii declară că au cerut noi probe împotriva unor funcţionari corupţi din Ministerul Sănătăţi.

Privatizarea frauduloasă a hotelului „Naţional”

Un alt candidat PCRM la funcţia de consilier municipal este Nicolae Curtoglu, despre care PL a dezvăluit în ajunul alegerilor că ar fi implicat într-un dosar legat de privatizarea hotelului „Naţional”.

Curtoglu a figurat în calitate de director al SRL „Alfa Ingineric”, firmă off-schore înregistrată în Cipru, care a achiziţionat hotelul „Naţional” pentru suma de 2,3 milioane de dolari. Costul real al hotelului „Naţional”, la data vânzării, a fost evaluat la circa 20 milioane de dolari. Privatizarea a avut loc prin Agenţia de Achiziţii Publice aflată în subordinea Ministerului Economiei, condusă pe atunci de Igor Dodon.

Candidaţii electorali ar trebui să prezinte cazierul judiciar

Însă cel mai mult opinia publică a fost scandalizată de faptul că în CMC a acces un consilier care a săvârşit în trecut un viol şi un omor. E vorba de Anatol Tofan, consilier municipal din partea PCRM. În urma apariţiei acestui scandal, mai mulţi experţi în domeniul electoral, precum şi analişti politici au propus ca, pe viitor, fiecare candidat electoral să prezinte comisiilor electorale, pe lângă declaraţia pe propria răspundere, şi cazierul judiciar. Ştefan Urâtu, vicepreşedintele CEC, a declarat pentru JURNAL că din punct de vedere juridic Anatol Tofan putea să candideze, din moment ce sentinţa nu-i interzice să ocupe funcţii publice. „Din punct de vedere moral, însă, e o problemă a candidatului electoral care îşi formează echipa şi care a inclus în listă o persoană cu antecedente penale ce urmează să ne reprezinte de acum încolo în CMC”, a spus Urâtu. Cristina Boaghe, vicepreşedintele Consiliului electoral de circumscripţie Nr. 1, ne-a informat că în declaraţia pe propria răspundere a lui Anatol Tofan nu se spune nimic că acesta ar fi avut antecedente penale. „Legislaţia electorală nu prevede procedura de verificare a candidaţilor la funcţia de consilier. Noi nu am solicitat acest lucru nici MAI, nici Ministerului Justiţiei”, a mai spus ea.

Renumărarea voturilor pentru CMC va avea loc joi, 23 iunie. Decizia a fost luată de către Consiliul Electoral de Circumscripţie Chişinău.

Renumărarea voturilor va dura o zi și va fi organizată în fiecare birou electoral în parte. În acest scop, va fi cheltuit peste un milion de lei.

Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu