„Primarul capitalei va fi ales din turul doi”

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile locale, Dorin Chirtoacă ar fi votat de 39% dintre alegătorii din capitală. Cel putin aşa arată rezultatele ultimului Barometru al Opiniei Publice (BOP) prezentat ieri. Totodată, Igor Dodon ar fi votat de 26% dintre chişinăueni. Pentru candidatul PD, Valentina Buliga, şi-ar da votul 4 %, iar 24 % din alegătorii din capitală nu au decis încă pentru cine să voteze.

„Atenţie la indecişi!”

Deşi şi-a retras candidatura din cursa electorală pentru primăria capitalei, pentru liberal-democratul Victor Bodiu ar vota 2% din locuitorii capitalei, în timp ce candidatul independent, Maia Laguta – 1 % din chişinăueni.

Analistul politic Igor Boţan este de părerea că primarul Chişinăului va fi ales din turul doi. „Acel candidat care va obţine cele mai multe voturi în primul tur, va câştiga în cel de-al doilea. Totuşi, atenţie la indecişi!”, menţionează analistul.
Boţan mai crede că retragerea lui Victor Bodiu, candidatul liberal-democrat la funcţia de primar al capitalei, a dus la creşterea ratingului lui Dorin Chirtoacă. Retragerea lui Buliga nu ar avea acelaşi efect, crede expertul.

În cazul Consiliului Municipal Chişinău (CMC), PCRM ar acumula 27%, PL – 25%, PLDM – 17% , PD – 6%. Pentru prezenţa celorlalte partide în CMC s-a pronunţat mai puţin de 1% din totalul celor intervievaţi. 20% din respondenţi s-au arătat nehotărâţi.

Cât privește consiliile raionale, pentru PCRM ar vota 20%, PLDM – 18%, PD – 12%, iar PL – 9%.

Voronin, devansat de Filat

Potrivit BOP, premierul Vlad Filat se bucură de încrederea a 14% din populaţie, iar liderul comunist, Vladimir Voronin – de încrederea a 13%. Marian Lupu se plasează pe locul trei, cu 10%, iar în Mihai Ghimpu au încredere 5% din respondenţi.

Barometrul mai arată că, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 27% din alegătorii R. Moldova şi 26 % din Chişinău ar vota pentru PCRM; 19% din RM şi 20% din Chişinău ar alege PLDM, pentru PL ar vota 13% din cetăţenii RM şi 27% din chişinăueni. Pe locul patru se situează PD, acumulând 11% din RM şi 7% din Chişinău.

Rezultatele Barometrului Opiniei Publice, au fost prezentate de Institutul de Politici Publice şi Centrul de Analiză şi investigaţii sociologice, politologice “CIVIS”, finanţat de Fundaţia Soros Moldova. Investigaţiile sociologice au avut loc în perioada 6 – 24 mai 2011. Sondajul a avut un eşantion național de 1152 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult; volumul eșantionului total pe
municipiul Chișinău a fost de 662 de respondenţi, marja de eroare fiind de +/- 4%.

Dodon nu crede în sondaje

Referindu-se la rezultatele sondajului, Dorin Chirtoacă, candidatul liberal la funcţia de primar al capitalei, a menţionat că acestea se pot modifica printr-o prezenţă masivă la vot. „Diferenţa mare dintre datele naţionale şi cele locale se vor schimba cu timpul”, crede Chirtoacă.

Igor Dodon, candidatul PCRM la fotoliul de primar al municipiului Chişinău, nu crede în sondajele efectuate înainte de alegeri. „Au mai fost organizate sondaje şi au avut o eroare foarte mare, de aceea mi-e greu să cred în ele”, a explicat Dodon. Acesta a menţionat că a avut o campanie electorală consistentă şi se aşteaptă la rezultate bune.

Marina LIŢA

The following two tabs change content below.
Marina Liţa

Marina Liţa

Marina Liţa

Ultimele articole de Marina Liţa (vezi toate)