„Preved Medved!” sau cum s-a votat în Federaţia Rusă

După alegerile în Duma de Stat a Federaţiei Ruse care au avut loc duminică, 4 decembrie, pe mai multe reţele de socializare au apărut documente şi mărturii ale observatorilor ce denunţă fraude ieşite din comun. Astfel, postul TV „Rossia” a transmis informaţia precum că în regiunea Voronej au votat 128,96% de alegători, în regiunea Rostov au votat 146,47% de alegători, în republica Cecenă pentru partidul „Rusia Unită”, al cărui lider este Vladimir Putin, au votat 99,51%. Conform datelor, prezenţa la vot în Republica Cecenă a constituit 94% din totalul de alegători.

Dmitri Surnin, unul dintre observatorii din partea partidului politic „Iabloko” la secţia de votare 1701 din Moscova, a publicat pe pagina sa de facebook documente care demonstrează că fraudele s-au comis noaptea, după ce au fost întocmite procesele-verbale. Potrivit procesului-verbal publicat de către Surnin, în secţia de votare la care a fost observator a câştigat PCFR cu 285 de voturi, iar Rusia Unită îl urma cu 271 de voturi. Însă dimineaţa, site-ul oficial al Comisiei Electorale Centrale de la Moscova a afişat alte date potrivit cărora Rusia Unită a luat 661 de voturi, clasându-se pe primul loc. Un alt observator, Dmitri Ciornîi, de la secţia de votare 2637 din Moscova, a publicat şi el procesul-verbal pe pagina sa de facebook şi l-a comparat cu rezultatele oficiale. Astfel, peste noapte, partidul Rusia Unită a acumulat 12% de voturi în plus. „Ieri, am supravegheat personal numărarea voturilor. Am semnat procesul-verbal şi am primit copia autentificată a acestuia, iar site-ul oficial al Comisiei Electorale a afişat alte date. Rusia Unită în loc de 721 de voturi are 912”, scrie Dmitri pe pagina sa.

În ziua alegerilor, mai multe site-uri ale publicaţiilor independente din Rusia au fost atacate de hacheri şi blocate. Reprezentanţii organizaţiei nonguvernamentale „Golos” şi ai portalului de ştiri Slon.ru au declarat că suspectează implicarea autorităţilor în aceste atacuri, relatează Reuters.

Mulţi dintre alegătorii ruşi au falsificat intenţionat buletinele de vot, scriind pe acestea mesaje de salut actualului preşedinte al Federaţiei Ruse:„Preved Medved!”, „Băieţi, să fim prieteni!”, „Pseudo-Dimitrie, afară din Kremlin!”, „Nu mă pricep la soiuri de rahat”, „Make erection not election!” ş.a.

Totuşi, conform rezultatelor preliminare, anunţate de Comisia Electorală de la Moscova, partidul Rusia Unită deţine 238 de mandate de deputat din totalul de 450, sau 49,54% din voturi. Rezultatul actual al formaţiunii Rusia Unită este mai slab cu 77 de voturi decât cel obţinut la alegerile legislative din 2007. Atunci, partidul premierului Putin a obţinut două treimi din Duma de stat, fapt care i-a permis să modifice Constituţia.

Vadim VASILIU

The following two tabs change content below.