„Planul Moscovei”

FOCUS // De ce Valeriu Pasat, fostul director SIS, militează pentru introducerea religiei ca disciplină obligatorie în şcoală

Mii de credincioşi au participat recent la o reuniune în centrul Chişinăului pentru a susţine ideea organizării unui referendum în vederea introducerii religiei în şcoală ca disciplină obligatorie. Iniţiatorul ideii organizării referendumului este fostul director al SIS, Valeriu Pasat. Participanţii au votat crearea unei comisii care urmează sa colecteze semnăturile necesare pentru organizarea referendumului. Valeriu Pasat a fost desemnat în fruntea acestei comisii. Ideea introducerii obligatorii a religiei în scoală este promovată de Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei. Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei de la Bucureşti, optează pentru predarea opţională a acestui obiect. Pentru ca referendumul să poată avea loc, grupul de iniţiativă trebuie să colecteze cel putin 200 de mii de semnături din toate raioanele. Valeriu Pasat urma să depună o cerere în acest sens la Comisia Electorală Centrală, care însă până în prezent nu a fost depusă. Decizia finală privind desfăşurarea referendumului o ia Parlamentul, care poate anunţa desfăşurarea acestuia sau poate decide soluţionarea problemelor fără desfăşurarea referendumului.

„Moscova vrea să controleze spaţiul ex-sovietic”

Tudor Botnaru, ex-director SIS, consideră că iniţierea unui referendum la iniţiativa unui fost director al SIS privind predarea obligatorie a bazelor ortodoxiei în învăţământul laic constituie un plan al Rusiei care îşi doreşte pe această cale să ţină sub control prin intermediul Bisericii subordonate Patriarhatului Moscovei întreg spaţiul ex-sovietic. „La baza acestor acţiuni stă prietenia lui Valeriu Pasat cu Mitropolitul Moldovei Vladimir. Totodată este bine cunoscută legătura dintre acesta cu fostul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii, Alexei al II, iar acum cu Patriarhul Chiril. E un plan al Rusiei de a controla spaţiul ex-sovietic, este viciul Moscovei care îşi doreşte pe această cale să devină un al doilea Constantinopol”, a spus el.
La rândul său, Nicolae Andronic, liderul Partidului Popular Republican, consideră că fostul director SIS încearcă pe această cale să capete anumite dividente politice. Dânsul aminteşte şi de faptul că anterior Valeriu Pasat, fiind o vreme ambasador la Moscova, l-a condus pe Vladimir Voronin la Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii, Alexei al II. Andronic nu exclude faptul că Valeriu Pasat şi alte persoane care stau în spatele lui au nevoie de listele care vor fi semnate de enoriaşi pentru a pune bazele unui partid sau al unei mişcări care le-ar aduce dividente politice. „O treime din societate sunt enoriaşi şi slujitori ai Mitropoliei Basarabiei, care pledează pentru predarea opţională a obiectului religiei. O altă treime din societate sunt baptişti. Neavând cadre, preoţi cu calităţi morale, spirituale şi intelectuale necesare, aceste acţiuni ar putea da naştere unui fundamentalism religios şi ar duce la dezbinări în societate”, crede Andronic. Dânsul e de părere că, dacă pierde acest referendum, Mitropolitul Vladimir ar fi obligat să se retragă. „El pune sub lovitură bazele ortodoxiei. În cazul în care societatea va spune „nu” predării obligatorii a obiectului în şcoală, el va trebui să demisioneze”, a mai spus Andronic

„Va crea dezbinare în societate”

După reuniunea din centrul Chişinăului, 17 organizaţii nonguvernamentale din Republica Moldova au creat un Grup de iniţiativă pentru Promovarea Statului Secular. Membrii grupului de iniţiativă s-au declarat împotriva introducerii obligatorii a religiei în şcoală, considerând că aceasta contravine principiului constituţional de separare a religiei de stat. Membrii organizaţiilor au semnat o declaraţie în care apreciază contextul legal şi social din Republica Moldova ca fiind adecvat pentru ca oricare cult religios să-şi poată desfăşura activitatea de educare în afara sistemului educaţional public, prin intermediul organizării şcolilor duminicale.

Membrii celor 17 organizaţii nonguvernamentale consideră că introducerea predării în şcoală a religiei ca disciplină obligatorie poate limita libertatea de conştiinţă şi conduce la scindarea societăţii pe criterii religioase şi ideologice.
Ei au îndemnat forţele politice să se abţină de la exploatarea în scopuri politice a subiectului predării religiei în şcoală, mai ales în contextul unor campanii electorale previzibile. Liderii ONG-urilor au solicitat autorităţilor să adopte în acest caz o poziţie clară, în conformitate cu legislaţia în domeniu. În Federaţia Rusă obiectul religiei nu se predă în şcoală. În majoritatea statelor UE disciplina are un caracter opţional, nu obligatoriu.
Svetlana Corobceanu

The following two tabs change content below.
Svetlana Corobceanu

Svetlana Corobceanu