„Palanca, pământul nostru!”

„Vom merge până la vărsare de sânge, dacă ne vor lua pământul”, ameninţă locuitorii satului Palanca, raionul Ştefan-Vodă, care sunt îngrijoraţi că, odată cu cedarea către Ucraina a opt km din şoseaua Odesa-Reni, ucrainenii le vor lua şi pământurile aferente drumului.

Ei solicită ca întâlnirile cu autorităţile ucrainene să fie organizate la Palanca, şi nu la Chişinău. „Oamenii trebuie să-l vadă în faţă pe cel care vrea să ne ia pământurile”, spune revoltat Alexandru Cioban, locuitor al satului.

Ana Covalenco are 84 de ani şi este foarte supărată că în acest an nu şi-a putut cultiva pământul pentru că e prea greu să ajungă la acesta. „Trebuie să facem mai multe drumuri ca să ajungem la pământurile noastre. De la început ne ducem la primărie, unde ni se eliberează un certificat pe care trebuie să-l prezentăm vameşilor. Ca să rup o buruiană de la mine din grădină trebuie să înconjur mai bine de 1,5 km ca să trec vama”, relatează  Cioban. Potrivit Larisei Voloh, primarul satului, dincolo de şoseaua cedată sătenii au peste 926 de hectare de teren.

„Azi ne-au luat şoseaua, mâine ne vor lua pământurile”

Încă în 2009, prim-ministrul Vlad Filat a încercat să-i calmeze pe locuitorii satului Palanca, însă nu a reuşit. Peste doi ani, pe 1 iulie, palancenii au organizat încă un protest. Nici ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, nu a reuşit să potolească spiritele. „Ministrul care a venit la noi pe 2 iulie a vorbit de parcă îi era frică de oameni. Trebuia să ne spună direct că cei din Ucraina îi presează şi el, vrea sau nu, trebuie să dea drumul şi gata”, spune Arcadie Golban, un alt locuitor al satului Palanca. Pesemne, discursul lui Leancă nu a fost pe înţelesul locuitorilor. „E un tratat dintre Republica Moldova şi Ucraina cu privire la frontiera de stat, semnat încă în 1999. Deşi angajamentul de transmitere a porţiunii de şosea nu a fost semnat de actuala guvernare, acesta urmează să fie îndeplinit” , a încercat să le explice palancenilor ministrul Leancă.

Sătenii nu s-au lăsat convinşi, nu mai au încredere în declaraţiile politicienilor, deoarece atunci când a fost cedat drumul nimeni nu a întrebat părerea lor, ce-i împiedică pe oficiali să facă acelaşi lucru şi cu cele 926 de hectare de pământ. „Azi ne-au luat drumul, mâine ne vor lua pământul”, susţine Alexandru Cioban.

Lupu ne va spune unde să ne paştem vitele

Solicitarea locuitorilor satului Palanca ca persoanele care decid soarta drumului Odesa–Reni să se prezinte la faţa locului nu a fost auzită. Oficialii din Ucraina au venit la Chişinău pentru a asigura palancenii că nu le va împiedica trecerea la loturile lor odată cu demarcarea hotarului pe sectorul de şosea Odesa–Reni, care, de fapt, trece prin satul Palanca.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Constantin Grişcenko, a ţinut neapărat să mulţumească omologului său moldovean, Iurie Leancă, pentru finalizarea cu succes a acordului. „Noi suntem recunoscători că decizia a fost luată, chiar dacă a trecut mult timp”, a menţionat Grişcenko. Palancenii, la rândul său, încă îl mai aşteaptă pe preşedintele interimar Marian Lupu care le-a promis că va veni în satul lor. „Noi nu avem unde paşte vitele. Cum să trăim mai departe. Îl aşteptăm pe dl Lupu. El a promis că va veni”, speră Ana Covalenco. De la promisiunea lui Lupu au trecut mai bine de zece zile.

Amintim că pe 30 iunie curent R. Moldova a încheiat Acordul cu privire la demarcarea hotarului pe sectorul de şosea Odesa–Reni de lângă Palanca.

Svetlana PANŢA

 

The following two tabs change content below.