„Nu vom devia de la parcursul european!”

INTERVIU // Vlad Filat:Rezultatul eventualelor alegeri anticipate nu va schimba foarte mult ecuaţia”

Primul ministrul al Republicii Moldova, Vlad Filat, a acordat un interviu JURNALULUI, în care ne relatează despre „compromisul rezonabil” pe care este gata să-l facă Alianţa în negocierile cu PCRM, despre faptul că nu va accepta o deraiere de la parcursul european al RM în favoarea unei Uniuni Vamale, de ce partidele parlamentare sunt interesate în alegerea şefului statului, dar şi despre lipsa coeziunii în AIE.

În final, Vlad Filat a ţinut să felicite JURNALUL cu ocazia celor 12 ani de la lansare: „În primul rând, vreau să vă aduc mulţumirile şi respectul pentru munca pe care o depuneţi şi vă doresc în continuare să fiţi la fel de buni şi să informaţi oamenii la fel de obiectiv”. 

–       De ce aţi accentuat în nenumărate rânduri necesitatea remanierilor în Guvern dacă în toamnă se preconiza alegerea preşedintelui? Sau Dvs. nu aţi avut certitudinea că în toamnă va fi ales preşedintele?

În primul rând, nu acum, în toamnă, trebuia să fie ales preşedintele. Preşedintele trebuia ales imediat după alegerile din noiembrie, anul trecut. Atunci când am anunţat necesitatea operării acestor remanieri în Guvern, am motivat că este loc pentru o activitate mai bună în Guvern. Acest lucru poate fi asigurat prin aducerea oamenilor care au calităţile necesare pentru a administra domeniile în care nu există performanţe. După demiterile pe care le-am cerut la SIS, CNPF şi Procuratura Generală, urma ca în paisprezece zile să vin cu propuneri de remanieri în Guvern, însă exact după o săptămână a fost stabilită data alegerii preşedintelui pe 18 noiembrie. Din acest punct de vedere, ca să nu încărcăm agenda prea mult cu dezbateri şi cu discuţii contradictorii, am luat această decizie ca să revin cu propunerea de remaniere în Guvern după data de 18 noiembrie, atunci când vom avea preşedintele ales. Din punctul meu de vedere, este o decizie absolut corectă sub toate aspectele, inclusiv cel legal, fiindcă demersul privind înlocuirea membrilor Guvernului trebuie să fie înaintat de către prim-ministru către preşedinte.

–       În acest sens, mai simţiţi acum un oarecare blocaj, rezistenţă din partea unor miniştri, de exemplu, a celor care nu sunt membri PLDM? 

Mai puţin contează ce este – blocaj, incapacitate. Cred că este important să constatăm că avem pe anumite domenii ineficienţă în activitate. Acest lucru nu îl simt doar eu. Acest lucru îl simţim cu toţii, mă refer la cetăţenii RM. Când ceva nu merge trebuie să intervii, să schimbi. Pe alocuri, sunt situaţii când trebuie să intervii pentru a-i schimba pe cei care administrează.

–       PCRM a acceptat până la urmă să negocieze cu fiecare partid din AIE în particular. Cât de departe va merge AIE în aceste negocieri, pentru ca preşedintele statului să fie ales?

Declaraţiile şi actele comuniştilor sunt două lucruri absolut diferite. Ni s-a spus că vor începe negocierile atunci când va fi stabilită data alegerilor. Aici vreau să fac o menţiune – noi nu am fost de acord cu fixarea acestei date a alegerii până în momentul în care va fi identificată soluţia. Demarând acest proces, cale de întoarcere nu există. Ceasul a pornit şi avem două opţiuni: ori alegem preşedintele Republicii Moldova, ori avem alegeri anticipate. Cred că nu au fost epuizate toate căile privind identificarea soluţiei în vederea alegerii preşedintelui. De aceea, cei care au iniţiat procedura de stabilire a datei alegerii, trebuia să fie un pic mai temperaţi. Noi am votat pentru că nu am vrut să apărem ca un partid care se opune acestui proces. După stabilirea datei alegerilor, Alianţa a lansat invitaţia către PCRM. Decizia lor ca să aibă negocieri separate, cred că este un răspuns mai mult pentru opinia publică, nu pentru proces. Cred că trebuie să insistăm în continuare să avem această discuţie.

Până unde vom merge – nu pot să dau limite la ora actuală. Negocierile, dacă vor avea loc, vor arăta. PLDM, cel puţin, va face tot posibilul ca preşedintele să fie ales, realizând un compromis rezonabil. Asta nu înseamnă, în niciun caz, să deviem de la parcursul nostru european, să deviem de la agenda noastră de reformă. Nu înseamnă ca în urma acestui compromis să revină comuniştii la putere.

–       Să înţeleg că o eventuală participare, într-o formă sau alta, la guvernare a comuniştilor nu va presupune o abordare serioasă a ideii acestora de integrare în Uniunea Vamală Rusia, Belarus, Kazahstan?

În primul rând, opoziţia nu poate să fie la guvernare. Opoziţia îşi are rolul său important în orice societate. Însă opoziţia poate să pună anumite condiţii pentru adoptarea unor decizii, în urma cărora să ofere şansă ţării, nu unui partid politic sau unei alianţe de guvernare. Care vor fi sau sunt condiţiile acceptabile, aici trebuie să vedem. Este vorba, inclusiv de instrumentariul care poate fi pus la dispoziţia opoziţiei pentru a asigura un control mai riguros asupra guvernării în general. Ar putea să fie o discuţie privind anumite acţiuni în Guvernare, pe anumite domenii, dar în niciun caz care să ducă la devierea de la parcursul nostru pe care ni l-am asumat. De aceea, în primul rând, este necesar să începem negocierile. Iar dacă acestea vor fi sincere (acest cuvânt, ca multe altele, a fost devalorizat), dacă vor fi axate pe rezultat, pot să aducă soluţia.

–       De ce până la urmă Alianţa nu a fost în stare să funcţioneze ca un corp întreg, ca o structură integră, cu un singur scop? Simţiţi oare o doză de vină pentru acest lucru şi care ar fi vina şi altor actori politici, lideri de partide?    

Nu eu sunt în situaţia în care să dau aprecieri. Pentru aceasta avem un judecător care, până la urmă, pune pe cântar faptele politicienilor. Această judecată vine o dată la patru ani sau mai devreme. De aceea, haideţi să lăsăm pe seama alegătorului să judece acţiunile fiecăruia.

Cred că este absolut greşit acest punct de vedere, care este expus cu atâta înverşunare, care ţine de unitatea şi modul în care ar trebui să activeze o alianţă de guvernare. N-o să întâlniţi nicăieri în lume, oricât de avansată ar fi democraţia, ca în actul de guvernare în cadrul unei alianţe să existe o stare de „lună de miere”.

Sunt puncte diferite de vedere. Luând în consideraţie că sunt partide diferite care au un scop comun. Dacă e să ne uităm la scopurile comune majore, ele rămân a fi unele comune. Apar diferenţe la capitolul acţiuni vizavi de căi în atingerea obiectivelor ş.a.m.d. Mai este o problemă pe care trebuie să ne o asumăm cu toţii. Mă refer aici la întreaga clasă politică, dar şi la întreaga societate: acest deficit enorm pe care îl avem la capitolul cultură politică. Cu cât mai rapid vom recupera acest deficit, cu atât mai calitativ va fi actul guvernării.

–       Se vorbeşte şi despre faptul că AIE 2 a devenit mult mai fragilă din momentul în care Vlad Plahotniuc a apărut în forţă în această structură.     

El a fost şi în AIE 1, doar că acum a venit în prim-plan. Ar fi absolut greşit să punem în cârca unui singur om situaţia care este în Alianţă. La fel cum nu sunt corecte toate aceste abordări pe parcursul a 20 de ani de independenţă – de a identifica o persoană vinovată de toate problemele.

Atunci când se ajunge la atac la persoană, acest fapt poate să ducă la blocaje şi mai mari. Eu personal îmi doresc să avem această capacitate să privim lucrurile în perspectivă. Toţi vorbesc acum despre alegerea preşedintelui. Însă dacă nu vom avea capacitatea să gândim ce se va întâmpla după alegerea preşedintelui, cum vom munci după ce acest preşedinte va fi ales, nu are niciun sens dacă se va continua în aceeaşi atmosferă, cu aceeaşi intensitate manifestarea de divergenţe. Vom avea un preşedinte ales, dar până la urmă eficienţă nu vom avea. De aceea, prefer să privesc lucrurile în perspectivă. Am un mesaj pentru toţi actorii politici: să nu acţioneze în sensul în care peste o perioadă de timp – mai scurtă sau mai lungă – să existe această imposibilitate de a acţiona împreună.

–       Cât de sigur sunteţi Dvs că pe 18 noiembrie va fi ales preşedintele statului? 

Încerc să pornesc de la o abordare raţională. Alegerile anticipate, o spun în cunoştinţă de cauză, nu sunt în interesul vreunui partid. Nu mă refer doar la cele parlamentare. Cele extraparlamentare vor avea rolul de participanţi la proces. Rezultatul eventualelor alegeri anticipate nu va schimba foarte mult ecuaţia. Este absurd să treci printr-o perioadă electorală ca să ajungi la aceeaşi sarcină şi la acelaşi format.

–       Acest lucru este conştientizat de fiecare partid? 

Eu sper că da. Mai mult ca atât, cred că partidele politice mai conştientizează un lucru: cei care vor arunca ţara în alegeri anticipate urmează să-şi asume responsabilitatea. În cazul acestor alegeri, RM va avea de pierdut enorm. Un şir de procese în care suntem implicaţi vor fi tergiversate şi vor strica această cadenţă pe care o ţinem acum.

Interviu realizat de Vadim VASILIU

Citiţi continuarea interviului în JURNALUL de marţi, 1 noiembrie

The following two tabs change content below.
Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Vadim Vasiliu

Ultimele articole de Vadim Vasiliu (vezi toate)